Linkuri accesibilitate

Capitala Belgiei rămâne paralizată luni


Autoritățile belgiene au anunțat arestarea a 16 persoane duminică seara în raiduri legate de atacurile teroriste de la Paris din 13 noiembrie.

Metroul din Bruxelles continuă să fie închis, școlile la fel, populația a fost atenționată să evite mulțimile din cauza unei amenințări grave și iminente.

Centrele comerciale din Bruxelles rămân închise, în timp ce un important dispozitiv al poliției și armatei caută mai mulți suspecți ce ar avea legătură cu atacurile teroriste de la Paris.

S-au luat măsuri special de securitate în trenuri, gări și aeroporturi, iar premierul belgian Charles Michel a afirmat că există „informații foarte serioase privind pericolul unui atac similar cu cel de la Paris”.

Se presupune că Bruxelles a fost locul de unde au pornit teroriștii care au organizat serie de atacuri de la Paris de vineri 13 noiembrie. Cel care a planificat seria atacurilor era, de asemenea, cetățean belgian.

Autoritățile belgiene spun că au arestat 16 persoane duminică seara în raiduri legate de atacurile teroriste de la Paris din 13 noiembrie. Dar un purtător de cuvânt al procurorului federal al Belgiei a precizat că nu l-au găsit pe Salah Abdeslam, un militant născut în Franța suspectat că a jucat un rol-cheie în atacurile de la Paris.

Raidurile de duminică noaptea au inclus percheziții în 19 locuințe în regiunea Bruxelles-ului, precum și trei percheziții în centrul industrial Charleroi.

Între timp, se intensifică și activitatea pe scena diplomatică: premierul britanic David Cameron va fi luni la Paris pentru discuții cu președintele François Hollande privind lupta cu terorismul internațional.

În cursul săptămânii, președintele Franței, François Hollande, se va întâlni cu președintele american Barack Obama, cancelara Germaniei, Angela Merkel, și cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Toate discuțiile, fie la Washington sau Moscova, se vor concentra pe lupta cu terorismul și campania împotriva milițiilor organizației teroriste a Statului Islamic.

Numărul victimelor seriei de atacuri teroriste de la Paris, din 13 noiembrie, a ajuns între timp la 130. Peste 350 de persoane au fost rănite în atacurile puse la cale de militanții organizației teroriste a Statului Islamic.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG