Linkuri accesibilitate

Economisirea banilor destinaţi pentru construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău va menţine aceleaşi preţuri ridicate pentru gaz (Adevărul)


Site-uri de știri și ediții on-line ale ziarelor din România au preluat informația privind decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova: în caz de criză politică, președintele poate dizolva Parlamentul dacă timp de trei luni nu se reușește formarea unui guvern, și chiar dacă decizia ar surveni în utimele șase luni de mandat prezidențial. Această prevedere a rămas în legislație de pe vremea când președintele era ales prin vot direct. Informația detaliată a putut fi parcursă marții cel puțin pe site-urile Hotnews, ziare.com și în cotidianul România liberă.

Hotnews și România liberă publică de asemenea texte informative și despre declarația ministrului moldovean al apărării, Anatol Șalaru, care crede că islamiști moldoveni care au participat la conflictul din Siria ca membri ai rețelei teroriste Stat Islamic ar fi revenit în Republica Moldova. Se precizează că ministrul a vorbit pe această temă la reuniunea șefilor serviciilor de securitate, coordonată de președintele Nicolae Timofti. ”Serviciul de Informații și Securitate (SIS) trebuie să își facă datoria, la fel Ministerul de Interne, iar fiecare cetățean trebuie să dea dovadă de spirit civic", a mai spus Șalaru în cadrul unei conferințe de presă.

În ziarul Adevărul, Dan Nicu discută la secțiunea de bloguri decizia de sistare a lucrărilor la segmentul Ungheni-Chișinău al gazoductului Iași-Ungheni. Acest ”act de sabotaj”, cum îl consideră comentatorul, a fost decis ca umare a rectificărilor bugetare adoptate vineri de Parlamentul Republicii Moldova, în lectură finală. ”Economisirea banilor destinaţi pentru construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău, scrie Dan Nicu, va menţine aceleaşi preţuri ridicate pentru gaz, în condiţiile în care, dacă banii (...) ar fi fost menţinuţi şi construcţia ar fi continuat, ar fi devenit posibil ca din 2017 să se reducă cu peste 50% sumele pe care statul şi cetăţenii trebuie să le achite pentru gaz”. În opinia semnatarului, banii trebuiau economisiți din altă parte. De pildă, din cheltuielile alocate Parlamentului, guvernului, ministerelor și altor instituţii, între care este nominalizată MoldATSA - un ”cuib de beizadele PD-iste (plahotniuciste) care primesc câte 900.000 de lei pentru o singură zi de muncă”, scrie Dan Nicu. Articolul pune totul în contextul îngrijorător al situației economice a Republicii Moldova. Instituțiile financiare internaționale nu mai colaborează cu țara, iar România nu mai e dispusă să acorde împrumutul de 150 de milioane de euro câtă vreme la Chișinău nu există un guvern pro-european și nici un acord cu Fondul Monetar Internațional. Republica Moldova mai rezistă prin forțe proprii maximum două luni, după care se va intra în incapacitate de plată, este părerea comentatorului publicat de Adevărul.

Întreaga presă de la București actualizează permanent toată informația despre cum se străduiesc autoritățile franceze și belgiene să-și protejeze cetățenii de noi atacuri teroriste. Dacă acolo unii analiști care vorbesc deja de eșec în aceste desfășurări de forțe, Dan Tapalagă atrage atenția, într-un comentariu publicat pe hotnews.ro, că în România își face de cap ”teroristul de lângă noi”, respectiv corupția, sub toate formele ei. ”Corupția ucide”, așa cum s-a întâmplat la Clubul Colectiv, unde au murit 60 de oameni tineri ca urmare a sistemului de mită din administrația publică. Din păcate, e chiar mai grav decât atât, spune jurnalistul: corupția ”transformă treptat omul într-o bestie lacomă și veșnic flamândă, îl reduce la stadiul de animal mânat de instincte”. Dan Tapalagă își exemplifică ideea cu unul dintre dosarele recente de corupție din România: șeful Oficiului Național pentru Protecția Martorilor, cinci dintre polițiștii instituției și un psiholog sunt anchetați pentru că i-ar fi șantajat pe unii dintre martorii care acceptaseră să colaboreze în dosare grele de crimă organizată (adică trafic de droguri, trafic de carne vie).

XS
SM
MD
LG