Linkuri accesibilitate

Doborîrea unui avion rus de către Turcia pune NATO într-o situație cu potențial periculos


Premierul turc Ahmet Davutoglu și președintele rus Vladimir Putin
Premierul turc Ahmet Davutoglu și președintele rus Vladimir Putin

La Moscova se fac auzite apeluri la un răspuns deocamdata economic și diplomatic la acțiunea Ankarăi.

Odata cu doborirea unui avion de lupta rusesc de catre Turcia, NATO se vede angajata intr-o situatie cu potential periculos, o confruntare cu Rusia.

Turcia sustine ca avionul doborit, un SU-24, i-a violat spatiul aerian si aduce ca dovada inregistrari radar. Moscova neaga ca asa ar fi stat lucrurile, iar presedintele Putin acuza „un cutit infipt pe la spate”. Ceea ce s-a intimplat readuce in actualitate un scenariu avut in vedere de Pentagon de când Rusia a inceput bombardamentele in Siria, unde avioane aliate care actioneaza impotriva gruparii ISIS evolueaza in acelasi spatiu de conflict cu cele rusesti, care-l apara pe Assad, in principal.

La Washington, presedintele Obama a spus ca Turcia are dreptul sa-si apere spatiul aerian dar a facut apel la evitarea escaladarii conflictului.

Turcia a cerut o reuniune de urgenta a Aliantei Nord Atlantice pentru a discuta incidentul, dar nu a facut apel la prevederile statutare care spun ca aliatii trebuie sa vina in ajutor.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a spus ca informatiile pe care le detine confirma varianta Ankarei si a respins ceea ce Moscova sustine si anume ca avionul zbura deasupra Siriei cind a fost doborit. Stoltenberg a facut si el apel la calm.

Un purtator de cuvânt american a spus ca pilotii turci au luat legatura cu avionul in cauza de 10 ori, cerindu-i sa paraseasca spatiul aerian, dar pilotii rusi nu au raspuns.

Acest incident are un efect imediat pentru că in ultimele zile existau sperante ca Occidentul ar putea ajunge la o intelegere cu Putin, impotriva gruparii Statul Islamic.

Presedintele Frantei, François Hollande, s-a intilnit la Casa Alba cu presedintele Obama si se deplaseaza acum la Moscova.

Dar, fara indoiala că noua intorsatura ar putea modifica disponibilitatea lui Putin de a coopera, admitind ca ar fi avut de gând sa o faca.

La Moscova se fac auzite apeluri la un raspuns deocamdata economic si diplomatic la actiunea Turciei, dar observatorii cred ca cei care vor avea de suferit sint luptatorii aliatii cu Turcia care actioneaza impotriva lui Assad in Siria.

XS
SM
MD
LG