Linkuri accesibilitate

Teama partidelor față de un succes al guvernului Cioloș (A. Pora/„22”)


Negocierile politice din Moldova (Hotnews.ro).

Site-ul de știri hotnews.ro a informat despre eșecul negocierilor dintre partidele din Republica Moldova pentru formarea unei noi coaliții de guvernare. Se precizează că liberal-democrații nu au participat, așteaptă în continuare să se răspundă condițiilor formulate în schimbul revenirii la discuții. PLDM a solicitat ca „viitorul prim-ministru să fie neafiliat politic și să-și aleagă singur miniștrii; actualul șef al legislativului, democratul Andrian Candu, să-și prezinte demisia sau să fie demis; instituțiile de drept și justiția să fie scoase de sub influența partinică și oligarhică”. Liberalii au considerat „ridicole” aceste cereri, notează Hotnews.ro. Ei optează pentru o coaliție de centru-dreapta, în timp ce socialiștii doresc dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate. Comuniștii însă insistă că țara are nevoie urgentă de un guvern, nu de anticipate. Discuțiile se vor relua joi, la cererea președintelui Nicolae Timofti.

Valentin Naumescu semnează pe site-ul contributors.ro o analiză despre tensiunile majore dintre Turcia și Rusia, după ce Turcia a doborât un avion militar rusesc în zona graniței turco-siriene. Potrivit analistului, nu e clar dacă „a fost aceasta o simplă eroare a pilotului rus, (care, în unele interpretări, ar fi încălcat spațiul aerian turc) sau un ordin din partea superiorilor şi o provocare politico-militară repetată a conducerii Rusiei la adresa Alianţei Nord-Atlantice”. În același timp, el consideră că ambele părți puteau evita situația la care s-a ajuns. Incidentul pune deja sub semnul întrebării colaborarea dintre cele trei forțe militare implicate în ofensiva contra organizației Stat Islamic – e vorba de coaliţia internaţională condusă de Statele Unite, de Franţa pe cont propriu (deocamdată) şi de alianţa Rusia-Iran-armata guvernamentală a Siriei. Sunt trecute în revistă simptomele de fisură din tabăra occidentală. „Războiul din Siria şi complicaţiile internaţionale aferente arată dispariţia Uniunii Europene ca actor puternic şi credibil pe scena internaţională, pe fondul unui declin politic amplificat oricum de vulnerabilităţile structurale ale Europei în faţa valului de atentate teroriste ale radicalilor islamişti, rezidenţi sau non-rezidenţi ai statelor Uniunii”. O situație care creează confuzie în rândul noilor intrați în NATO și în Uniunea Europeană, deci și în România, se mai arată în analiza de la contributors.

Andreea Pora scrie în săptămânalul „22” despre cât de mare e teama partidelor politice din România că guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș ar putea reuși în ceea ce și-a propus. Succesul lui Cioloș înseamnă practic „moartea partidelor”, drept care tot ceea ce întreprind ele direct, în parlament, sau prin intermediul presei pe care o controlează, ar fi menit să pună într-o lumină proastă măsurile noului cabinet. Cel mai tare îi sperie pe politicieni că Cioloș va face totuși schimbări în administrația centrală și locală, adică în eșaloanele secunde, unde partidele au oamenii lor.

Pora arată că parte din media s-a angajat deja să propage idei dezavantajoase pentru cabinetul tehnocrat: că ar avea drept scop să distrugă clasa politică, deci parlamentarismul, adică democrația; că guvernul nu va mări până la urmă salariile bugetarilor cu 10%, așa cum spune o lege recent promulgată, și că aceasta ar încălca dorințele „poporului”. Or, reamintește Andreea Pora, manifestațiile de stradă în urmă cărora a demisionat Victor Ponta nu au afișat niciun fel de revendicări salariale. „Cioloș, scrie Andreea Pora, are o fe­reastră de oportunitate cum puține au fost până acum, pe care trebuie să o speculeze cât mai rapid, tocmai pentru că in­teresul major al clasei politice este ca el să eșueze”.

XS
SM
MD
LG