Linkuri accesibilitate

Afzal Kahn: „Trebuie să avem politici bazate pe fapte, pe realități”


Un militar francez patrulînd la Paris în cartierul La Defence
Un militar francez patrulînd la Paris în cartierul La Defence

Un interviu cu vicepreședintele Subcomisiei de apărare din Parlamentul European.

Valul de amenințări teroriste din ultima vreme a determinat Parlamentul European să propună adoptarea unor măsuri legislative în domeniul securității. Astăzi europarlamentarii au adoptat un document care prezintă propuneri menite a preveni cooptarea tinerilor europeni de către grupările teroriste. Potrivit vicepreședintelui Subcomisiei de apărare din PE, europarlamentarul socialist britanic Afzal Kahn, serviciile de informații din statele membre vor trebui de acum înainte să coopereze între ele și să intensifice cooperarea cu Europol. PE mai propune confiscarea pașapoartelor și interzicerea intrării pe teritoriul UE a suspecților de terorism precum și înghețarea proprietăților acestora, în paralel cu alcătuirea unei liste negre cu jihadiști suspectati de terorism. Peste 5000 de cetățeni europeni luptă alături de ISIS, Jahbat al Nusra sau alte organizații teroriste din Orientul Mijlociu sau Nordul Africii.

Europa Liberă: Domnule Kahn, după atentatele de la Londra, din 2005, ați lucrat împreună cu Ministerul de Interne britanic într-un program de prevenire a actelor teroriste. V-aș întreba, având în vedere experiența Dvs. în acest domeniu, dacă Uniunea Europeană are suficiente resurse să lupte împotriva terorismului și teroriștilor.

Afzal Kahn: „Greu de spus. Resursele sunt mereu limitate. Cred că da, avem nevoie de mai multe resurse. Problema cu care ne confruntăm acum este una complexă, avem de făcut multe atât pe plan intern, în UE, dar și pe plan extern. Cred că ne-ar ajuta coordonarea între cele două planuri. Trebuie să vedem care sunt cauzele recrudescentei terorismului si să găsim soluții. PNR - înregistrarea pasagerilor pe cursele aeriene trebuie sa fie cât mai curand pusă în practică. Cooperarea dintre serviciile de informatii între statele membre este de asemenea una dintre priorități. Trebuie să fim capabili să oprim producerea de acte teroriste, dar și să atacăm cauzele cauzele terorismului în UE. Aceasta este bătălia pe care trebuie să o câștigăm.”

Afzal Kahn: „Trebuie să avem politici bazate pe fapte, pe realități”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:33 0:00

Europa Liberă: Am auzit politicieni europeni vorbind despre înființarea unui fel de CIA european - un serviciu de informații al UE. Sprijină Grupul socialist această idee?

Afzal Kahn: „Există o serie de state membre care nu doresc să coopereze în acest domeniu cu celelalte țări UE. Este poate o chestiune care ține de specificul acestui domeniu, faptul că fiecare instituție dorește să țină secret informațiile pe care le are. Un lucru a devenit clar după atacurile de la Paris: aceste servicii vor trebuie de acum încolo să coopereze între ele.”

Europa Liberă: Europa se confruntă cu fenomentul radicalizării cetățenilor săi, mai ales cei de religie musulmană. Atacatorii de la Paris sunt născuti aici, în UE. Sunteți musulman, v-ati născut in Pakistan, dar ați crescut in Marea Britanie. Cum vă explicati acest fenomen și ce se poate face pentru ca generațiile viitoare să nu mai prezinte același risc de radicalizare?

Afzal Kahn: „Aș vrea să spun foarte clar că majoritatea covârșitoare a cetătenilor, inclusiv a musulmanilor care trăiesc aici este imporiva terorismului. Musulmanii inteleg cu claritate că cea mai mare victimă a terorismului, la nivel global, sunt musulmanii. ”

Europa Liberă: De ce spuneți asta?

Afzal Kahn: „Pentru că asta este realitatea. Dacă ne gândim la ce s-a întâmplat la Paris, putem spune că în multe țări musulmane există câte un atentat asemenea celui de la Paris in fiecare zi. Avem de-a face cu un fenomen global. De aceea spun că trebuie să imbunătățim coordonarea in cadrul UE și, iată, în afara UE. Este o situatie care trebuie analizata pe straturi, care trebuie date la o parte si analizate, precum straturile unei cepe. Este o chestiune complexă, iar politicienii care vor ieși cu sloganuri populiste nu vor oferi soluții.

Fiecare strat trebuie analizat si vazut ce poate fi facut, gasite problemele si solutii pentru ele. Este un fenomen complex, cum spuneam. O problema este chestiunea identitatii musulmanilor. Ideea de a apartine unei tari europene sau vestice, desi esti musulman si esti nascut sau familia ta vine din nordul Africii, de exemplu. ISIS profita, se joaca cu asta. Si oamenii intra in acest joc. Se prezintă mesajele care arata catastrofa umanitara din Siria sau alte zone de conflict iar apoi li se spune celor care provin din zona, care au rude in zona, dar care traiesc in Vest, vezi, nici tu nu ai o viata foarte frumoasa aici, in vest. Aceste doua chestiuni se cupleaza și așa apare radicalizarea. Trebuie sa decuplam aceste doua terminale. Sunt convinsa ca oamenii vor intelege ca trebuie sa aiba speranta. Iar noi avem obligația să le dăm motive să spere.”

Europa Liberă: Dar tocmai oameni cu profilul Dvs pot ajuta la obținerea unei astfel de ințelegeri.

Afzal Kahn: „Da, este adevărat și facem asta de ceva vreme. Dar trebuie să ne dublăm eforturile, pentru că nu putem permite ca cetățenii europeni să fie cuprinși de teamă. Nu putem avea politici care să izvorască din teamă. Trebuie să avem politici bazate pe fapte, pe realități. Știți, de fapt, în UE atacuri de felul celui de la Paris sunt rare. Ce trebuie să facem este să ne asigurăm că nu se mai întâmplă niciodată.”

Europa Liberă: În concluzie, care ar fi măsurile urgente propuse de Subcomisia de Apărare din Parlamentul European?

Afzal Kahn: „Gasirea vinovaților pentru atacurile de la Paris. Cetățenii trebuie să vadă că facem tot ce trebuie pentru ca așa ceva sa nu se mai intample vreodată.”

XS
SM
MD
LG