Linkuri accesibilitate

Ministerul de Finanțe american acuză guvernul Siriei că achiziționează țiței de la ISIS


Oameni de afaceri ruși și ciprioți penalizați, suspectați că ar fi ajutat Banca Națională a Siriei să evite sancțiunile internaționale, prin intermediul unor firme înregistrate în Rusia, Cipru si Belize.

De unde isi procura gruparea terorista ISIS banii? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Se stie ca una dintre sursele principale de venit pentru organizatia terorista ISIS este vinzarea de petrol, extras din Irak, in regiunile pe care ISIS le ocupa. Cum se stie in aceste zile, Moscova acuza Turcia – dupa doborirea avionului rus – ca ar facilita vinzarea, facind aluzie chiar la oficialitati turcesti.

Ministerul american de Finante acuză însă guvernul Siriei ca achizitioneaza titei de la ISIS si a pus pe lista neagra un om de afaceri ruso-sirian pentru a fi facilitat tranzactiile. De asemenea, Ministerul a penalizat oameni de afaceri rusi si ciprioti, care sint suspectati ca ar fi ajutat Banca Nationala a Siriei sa evite sanctiunile internationale, prin intermediul unor firme inregistrate in Rusia, Cipru si Belize.

Intre cei pusi pe lista neagra se numara Kirsan Iliumjinov, care a fost presedintele republicii autonome Kalmîkia si este seful Federatiei Internationala de Sah. Alegatiile la adresa regimului Assad ca sustine financiar ISIS, cumparind petrol nu sint recente, dar acum sint specifice si antreneaza sanctiuni.

Analisti spera ca dovezile prezentate il pot convinge pe Vladimir Putin sa-l lase din brate pe Assad, ceea ce Occidentul ii cere sa faca. Ministerul american de Finante l-a acuzat pe omul de afaceri George Haswani, care e nascut in Siria si are dubla cetatenie rusa si siriana ca si-a folosit firma HESCO Engineering pentru a facilita comerțul cu petrol intre regimul Assad si ISIS. Uniunea Europeana l-a pus pe lista neagra pe Haswani din primavara.

Statele Unite au impus sanctiuni impotriva Bancii Nationale a Siriei sub acuzatia de spalare de bani de circa zece ani. Iliumjinov este acuzat ca coopereaza cu aliati ai regimului Assad din Siria si Rusia penru a evita sanctiunile.

XS
SM
MD
LG