Linkuri accesibilitate

„Spălătorii de miliarde” (Ziarul Național)


Alegerile locale şi legislative din regiunea transnistreană (Timpul).

Securitatea Europei a devenit mai puţin predictibilă şi mai puţin stabilă – declaraţia îi aparţine secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, care a publicat joi un articol la temă în şapte cotidiene europene, între care Le Figaro, El Pais, La Repubblica sau Die Welt. Stoltenberg aminteşte de doborârea unui avion de luptă rusesc în Turcia, care insistă că i-a fost violat spaţiul aerian. Incidentul, spune secretarului general NATO, este unul serios, prin urmare necesită calm şi diplomaţie, iar pe viitor mecanismele ar trebui consolidate, pentru ca asemenea incidente să fie evitate. În ce priveşte Federaţia Rusă, Jens Stoltenberg aminteşte că în ultimii ani a fost înregistrată o creştere semnificativă a activităţii militare ruseşti la hotarele ţărilor membre NATO, la fel şi dorinţa Moscovei de a utiliza forţa în atingerea scopurilor politice. În editorialul său, Stoltenberg se referă şi la acţiunile Federaţiei Ruse în Ucraina, anterior în Georgia, dar şi în Republica Moldova, acţiuni ce, în opinia sa, demonstrează că Rusia nu ţine cont de principiile şi înţelegerile internaţionale. „Aceasta nu este o nou Război Rece. Dar este un apel de trezire”, mai scrie secretarul general NATO.

„Ziarul Naţional” continuă investigaţia pe care o intitulează „Spălătorii de miliarde” în care a scos la iveală faptul că prin sistemul judecătoresc din Republica Moldova au fost spălate 18 miliarde de dolari din 2010 încoace. În schemă s-au pomenit implicați și 18 cetățeni moldoveni, unii dintre care nu au știut în ce „afacere” intră, după ce și-au lăsat semnăturile pe foi albe în schimbul a câtorva sute de dolari. Reporterii Ziarului Naţional i-a găsit, şi mare le-a fost mirarea oamenilor când au aflat că sunt obligaţi să întoarcă unor firme off-shore miliarde de dolari. Mihai Poalelungi, președintele Curții Supreme de Justiție, spune că s-a aflat prea târziu despre aceste cazuri, iar judecătorii implicați nu mai puteau fi trași la răspundere, pentru că expirase termenul pentru sancționarea magistraţilor pentru abateri disciplinare. „Acum, mingea este în terenul Procuraturii Generale care a fost sesizată”, conchide Mihai Poalelungi.

O sentinţă – astfel califică editorialistul Victor Ciobanu de la aceaşi publicaţie declaraţiile din Parlamentul European despre situaţia din Republica Moldova. Între altele, autorul îl citează pe Petras Austrevicius, comisar european pentru Politica Regională, care susţine că: „dintr-un pionier, Moldova a ajuns la un haos politic”. Aparent iritat, Victor Ciobanu constată că degrabă, toţi politicienii vor cânta la unison făcând parte din aceeași trupă, chiar dacă unele denumiri sunt diferite. „Ghimpu și Leancă au avut șansa să ia o atitudine – cel puțin față de scoaterea din captivitate a instituțiilor. Dar au tăcut, preferând să stea în umbra PD-ului, interpretând aceeași partitură – continuarea reformelor… Așa că nu ne mai vorbiți de ambiții și orgolii. Astea le are doar un singur om. Ceilalți, inclusiv voi – nu”, conchide autorul.

Reporterii de la „Jurnal de Chişinău” urmăresc în continare criza financiară prin care trec spitalele din Republica Moldova. Medici de la mai multe instituţii medicale spun că nu au ridicat ori au primit cu întârziere salariul pentru octombrie şi că spitalele se confruntă cu deficit de medicamente. Valentina Stratan, membră a Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, zice că cea mai dificilă situaţie se atestă în spitalele din raioanele de sud şi la Spitalul Clinic Republican. Joi, reprezentanta Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, Veronica Castraveţ, a dat asigurări că au fost efectuate toate plăţile către spitalele raionale, iar angajaţii spitalilor care încă nu au ridicat salariile pentru octombrie urmează să le obţină până la sfârşitul acestei luni.

Lia Ciutac de la „Timpul” îşi îndreaptă atenţia spre alegerile locale şi legislative din regiunea transnistreană. Ziarista a stat de vorbă cu jurnalistul Serghei Ilcenko, refugiat din stânga Nistrului, unde a petrecut o scurtă perioadă în detenție. Scrutinul din acest an, spune Ilcenko care a urmărit procesul, nu ar fi fost lipsit de încălcări şi intimidări. „Campania electorală a avut loc sub o presiune puternică din partea așa-zisului minister de interne din Transnistria și a KGB-ului. Vreau să subliniez că acestea nu sunt alegeri, ci o imitare o procesului de votare. Nu există un proces transparent al acestei politici publice, care ar include o luptă adevărată pentru voturile oamenilor, ci este doar o imitație birocratică”, declarat jurnalistul Serghei Ilcenko pentru „Timpul”.

Editorialistul ziarului de expresie rusă „Panorama” Dmitri Ciubaşenco în continuare analizează relaţia dintre Occident şi controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc. În opinia autorului, alegerile anticipate îl pot scuti pe Plahotniuc - pentru o perioadă - de „hărțuirea” Occidentului. Însă şi această cale are riscurile ei. Dacă PSRM şi Partidul Nostru obţin majoritate? Prin urmare, crede autorul, dacă liderul informal al democraţilor nu va reuşi să-şi „păstreze sistemul” fără dizolvarea parlamentului, în cazul unor anticipate ar trebui să depună mult efort. Însă, sunt şanse ca şi acest lucru să nu-l scape de presiunea Occidentului şi protestele din stradă. „Cum n-ai întoarce-o, nu îi este uşor. Scump îi costă pe oligarhi ieşirile nervoase”, scrie Dmitri Ciubaşenco.

Magistratul Ghenadie Pavliuc a devenit, în ultimele luni, principala figură din justiţia Republica Moldova. În luna mai i-a aplicat lui Ilan Şor, actualul primar de Orhei un mandat de arest la domiciliu, deşi procurorii solicitau arest preventiv în regim de penitenciar. Peste trei săptămâni, l-a eliberat şi din arestul la domiciliu. În octombrie, la solicitarea procurorilor, l-a trimis după gratii pe Vlad Filat, iar recent, l-a salvat de puşcărie pe fostul deputat Valeriu Guma, condamnat în România la 4 ani de închisoare cu executare. În trecut, acesta a participat şi pe alte dosare de rezonanţă. În unul din ele, a fost condamnat la ani grei de puşcărie Andrei Baştovoi, om de afaceri şi deputat în primul Parlament. Într-un alt dosar, în 2014, Pavliuc l-a salvat de puşcărie pe avocatul Dorin Melinteanu, fiul unui judecător de la Curtea de Apel Chişinău prins cu mită. „Ziarul de Gardă” publică un articol despre cariera, studiile, dosarele controversate şi averea judecătorului Pavliuc.

XS
SM
MD
LG