Cel mai mare laser din lume este gata și urmează să fie amplasat pe platforma Măgurele de lângă București: este vorba despre două instrumente de mare putere, mai exact de 10 petawati fiecare, adică de 10 milioane de miliarde de wati pentru fiecare instrument în parte, plus un fascicul gamma care este tot o lumină extremă, dar invizibilă. Altfel spus, ar fi vorba despre puterea echivalentă a 100.000 de miliarde de becuri de 100 W.
Construcția care urmează să adăpostească acest laser uriaș va fi total decuplată de sol, fiind așezată pe un set de amortizoare, în așa fel încât să fie eliminate toate vibrațiile.
Vor fi în final două corpuri diferite: unul pentru lasere și unul pentru fasciculul gamma, în toatal peste 10.000 de metri pătrați construiți.
Porfesorul Gerard Mourou de la Ecole Politehnique din Paris este inițiatorul proiectului Extrem Light Infrastructure (ELI) al cărui pilon principal, ELI Nuclear Physics va fi adus la Măgurele.
Profesorul Mourou a spus acum o săptămână într-o conferință la Ateneul Român că fizicienii români sunt „fabuloși” și că acesta ar fi unul dintre motivele pentru care a fost aleasă România pentru instalarea giganticului laser.
Ar mai fi și alte explicații după cum insistă specialiștii români, de exemplu că România a fost a patra țară din lume care la începutul anilor 1960 a construit un laser chiar la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele, apoi că la Măgurele se află o mare concentrație de instituții de cercetare bine dotate, Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară, Institutul de Fizica Laserelor, Plasmei și Radiației, Institutul de Fizica Materialelor, Institutul de Optoelctronică, Institutul de Fizica Pământului plus Facultatea de Fizică.
Proiectul celui mai mare laser din lume reprezintă o investiție europeană de 356 de milioane de euro concretizată într-un laborator care urmează să cerceteze în detaliu probleme diverse care țin de materialele speciale de interes strategic, de aflarea unor noi metode de procesare a deșeurilor radioactive, vor avea loc aici cercetări ale efectelor radiațiilor asupra materialelor folosite în comunicații, experimentarea unor noi tehnici de imagistică medicală, dar și aplicații mai concrete, spre exemplu în cazul cancerului pentru a determina cât din substanțele citostatice ajung la organul bolnav și pentru căutarea unor noi metode de dozare, mult mai precise, a radiațiilor sau substanțelor folosite pentru distrugerea tumorilor prin bombardarea lor locală.
Laserul a fost inaugurat luni la Paris și urmează să fie instalat la Măgurele în primăvară, când vor fi gata și clădirile aferente.
Va începe însă să funcționeze abia în 2017 cu o echipă internațională de peste 200 de fizicieni și ingineri.