Linkuri accesibilitate

In memoriam Eldar Riazanov (1927-2015)


Eldar Riazanov (dreapta) și actrița Tatiana Șmîga în timpul turnării filmului „Balada unui husar”, 1962

Regizori și artiști moldoveni vorbesc despre personalitatea cineastului dispărut.

S-a stins din viață la vârsta de 88 de ani unul din cei mai faimoși regizori din epoca sovietică, Eldar Riazanov. A decedat azi dimineață de insuficiență cardiacă și pulmonară într-un spital de la Moscova. La Chișinău, de vorbă cu câțiva actori și regizori.

Cu filmele lui Eldar Riazanov au crescut mai multe generaţii, îmi spun interlocutorii care au rememorat activitatea regizorului rus. În ţările din fosta Uniune Sovietică puţini sunt cei care nu petrec ajunul sărbătorilor de iarnă urmărind, a câta oară, comedia „Ironia Sorţii”. Tatiana Lariuşin, expertă în politici sociale la Institutul „Viitorul” vorbeşte despre Eldar Riazanov ca despre „regizorul” de suflet pentru cei care au trăit în perioada sovietică:

„Din punctul meu de vedere, şi mulţi cred că îmi vor da dreptate, el este regizorul de suflet pentru mai multe generaţii. Filmele lui sunt pline de profunzime, o profunzime umană foarte importantă pentru noi mai ales în acele timpuri, când trăiam după un anumit şablon, când lipsea sinceritatea. Lucrările lui erau pentru noi ca o sobă în jurul căreia ne adunam cu toţii. În familie şi acum ne adunăm pentru a viziona filmele lui Eldar Riazanov. A devenit pentru noi o tradiţie şi pentru copii sau nepoţii noştri care, de altfel, nu au trăit în acele vremuri.”

Actorul şi regizorul Anatol Durbală spune că a văzut de zeci de ori filmele lui Eldar Riazanov şi ar mai reveni la ele. La fel ca şi la poeziile semnate de faimosul om de artă:

„Eu apreciez foarte mult şi creaţia poetică a lui Riazanov, or Riazanov a scris versuri şi aproape în toate filmele lui se cântă, în majoritatea cazurilor pe versurile Dlui. Îmi amintesc acum că zicea Riazanov într-o poezie de-a lui că viaţa unui om este liniuţa dintre anul naşterii şi anul morţii care se scrie pe piatra funerară. Sunt şi eu de acord cu cei care au scris că s-a stins o epocă şi, volens-nolens, am unit asta cu plecarea Dlui Mihai Volentir. Timpurile despre care şi-au făcut ei creaţiile s-au stins cu mult înaintea lor şi poziţia civică a Dlui Riazanov vizavi de evenimentele politice care, apropo, se întâmplă în Rusia este una absolut excepţională, cu verticalitatea şi cu demnitatea de care a dat dovadă toată viaţa.”

Președintele Uniunii Cineaștilor din Moldova, regiorul Sergiu Prodan, a avut norocul să-l cunoască personal pe Eldar Riazanov, în calitate de pedagog, la cursurile superioare de regie din Moscova:

„Eu, fiind student la ВГИК (Всероссийский государственный университет кинематографии имени С. А. Герасимова),veneam des şi încercam să asist la aceste cursuri. Eldar Riazanov a fost o persoană extraordinar de umană şi cred că umanismul din el este latura cea mai importantă care a avut-o talentul acestui om. În filmele pe care le-a făcut a accentuat calităţile umane ale personajelor. Am avut ocazia să-l urmăresc atât în timpul examenelor de admitere, cât şi în urma prezentării lucrărilor studenţeşti. De fiecare dată observaţiile şi comentariile lui erau foarte scurte şi foarte exacte. Deci, a fost un om care a ştiut să-şi concentreze toată atenţia, să o cristaliezez şi să lanseze pastile, dar foarte exacte şi foarte eficiente. Eu cred că Eldar Riazanov s-a realizat pe deplin în această viaţă şi a lăsat o moştenire vastă. Din tot ce a făcut el mai e loc de văzut, analizat şi admirat.”

Directorul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, observă că regizorul Eldar Riazanov a reuşit performanţa de a se impune cu lucrările sale cinematografice, fără să cocheteze cu puterea:

„Toate filmele lui au avut Eu-ul lui Riazanov. S-a impus prin adevăr, prin poziţie, caracter. Iar acel film care se difuzează în noaptea de Revelion… când iarna e fără zăpadă, parcă şi Revelionul este lipsă fără filmul „Ironia Sorţii”. „Noapte de Carnaval”, „Gară pentru doi” - toate filmele sunt extraordinare. A fost un mare artist, o mare personalitate, care a avut în primul rînd şi primul rând poziţie în societate. S-a impus.”

Eldar Riazanov a murit luni într-un spital din Moscova, la vârsta de 88 de ani. Filmele lui au ridiculizat birocrația și stilul de viață sovietic, dar într-o manieră suficient de hazlie ca să scape de cenzură.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG