Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

Parlamentul moldovean se reunește într-o şedinţă specială pentru a-i audia pe conducătorii Procuraturii Generale, Centrului Naţional Anticorupţie, Băncii Naţionale, Serviciului de Informație şi Securitate şi ai Ministerului Finanţelor.

Centrul pentru Jurnalism Independent organizează un club de presă cu genericul: „Manipularea informaţională - pericol şi antidot pentru cititori”.

La Chișinău va avea loc Forumul „Bioenergie - 2015: Către o autonomie energetică locală”, organizat de Ministerul Economiei, Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi Proiectul „Energie şi Biomasă”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Asociaţia „Moldova Fruct” organizează o primă conferinţă naţională cu genericul: „Oportunităţile şi provocările pomiculturii moldoveneşti în contextul integrării în UE”.

Centrul de Drept al Femeilor în parteneriat cu Ministerul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei organizează o „masa rotundă” cu ocazia lansării studiului „Bărbaţii şi egalitatea de gen în Republica Moldova”.

Din agenda internaţională:

La Paris continua conferinţa internaţională pe tema încălzirii globale, conferinţă la care participa 150 de şefi de state si de guverne si experţi din lumea întreaga. In marginea conferinţei au avut întâlniri bilaterale intre preşedinţii Statelor Unite si Rusiei, Barack Obama si Vladimir Putin, intre liderul de la Casa Alba si preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan si la conferințele de presa întrebările jurnaliştilor depăşesc tema conferinţei. Conferinţa se va încheia pe 11 decembrie.

La Bruxelles are loc si astăzi întâlnirea miniştrilor de externe din tarile Alianţei Nord Atlantice, întâlnire dominată de tensiunile dintre Turcia – membră a Alianţei – si Rusia, ca si de rolul NATO in regiunea central si est europeana, de relația cu Ucraina si cu Georgia, ca si de extinderea aliantei in Balcani. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ieri declara: „Mâine, 2 decembrie, miniştrii de externe vor decide daca să invite Muntenegru sa înceapă negocierile de aderare la NATO si să devina a 29-a tara membra a Alianţei”.

Secretarul de stat american John Kerry este si el interesat de evoluţiile din Balcani si se va afla astăzi la Pristina, in Kosovo, și la Belgrad, capitala Serbiei, după care, mâine, va participa la reuniunea anuală a OSCE și va vizita Nicosia, capitala Ciprului.

Nicosia va fi vizitată astăzi de șeful diplomației ruse Serghei Lavrov pentru a discuta relațiile cu UE și situația din Siria.

Premierul Olandei, Mark Rutte, începe o vizită oficială în Kazahstan. La Astana, el va fi primit de președintele Nursultan Nazarbaiev.

Și… astăzi este Ziua internațională pentru abolirea sclaviei inaugurată de Națiunile Unite în anul 1949. Potrivit datelor ONU, peste 30 de milioane de femei, bărbați și copii din întreaga lume trăiesc în condiții de sclavie. Numărul persoanelor aservite a crescut constant în ultimii ani.

XS
SM
MD
LG