Linkuri accesibilitate

Negocieri comerciale eșuate între UE, Ucraina și Rusia


La granița ruso-ucraineană, în apropiere de Uspenka, în estul Ucrainei

Rusia amenință să anuleze regimul preferențial în comerțul cu Ucraina, dacă Kievul va crea zona de comerț liber cu UE.

O nouă rundă de convorbiri comerciale între guvernele Rusiei, Ucrainei și Comisia Europeană s-a încheiat fără rezultate, amplificând temerile că Moscova o să taxeze importurile ucrainene de la 1 ianuarie, când Kievul va pune în practică zona de comerț liber cu UE.

Rusia spune că regimul preferențial actual în comerțul cu ucrainenii va fi anulat dacă nu se ajunge la o înțelegere pentru amendarea părții economice din Acordul de Asociere al Ucrainei cu Uniunea Europeană. Kievul și Bruxelles-ul au amânat cu un an implementarea prevederilor economice, la cererea rușilor, dar acestea intra în vigoare la începutul anului viitor.

Alexei Uliukaiev
Alexei Uliukaiev

„Este foarte probabil scenariul în care nu vom avea o înțelegere înainte de 1 ianuarie”, a declarat marți la Bruxelles ministrul rus al Dezvoltării Economice, Alexei Uliukaiev, după o nouă rundă de convorbiri eșuate, cu exact o lună înainte de expirarea termenului.

Cele trei părți vor continua să discute, dar anul pe care și l-au luat pentru a ajunge la o înțelegere s-a scurs aproape de tot. Lipsa unui acord se explică între altele prin conflictul mai amplu care există între Kiev și Moscova.

„Ceasul ticăiește foarte repede”, a spus comisara europeană pentru comerț, Cecilia Malmstrom, care a găzduit negocierile. Nici Ucraina, nici Uniunea Europeană nu mai sunt dispuse să accepte vreo nouă amânare, așa cum cere Rusia, iar zona de comerț liber ucrainean-europeană va fi implementată începând de anul viitor. Malmstrom a mai spus că europenii sunt gata să continue și în 2016 discuțiile asupra obiecțiilor rusești, dar numai în cazul în care Rusia renunță la penalitățile cu care amenință Ucraina.

Ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin a criticat negociatorii ruși pentru înaintarea unor noi cereri chiar înainte de runda de negocieri de la 1 decembrie, spunând că unele sunt „inacceptabile.”

Și Cecilia Malmstrom a spus că a fost luată prin surprindere când Rusia „a pus pe neașteptate pe masa de negocieri o listă foarte lungă de amendamente”.

Moscova insistă că liberalizarea comerțului între Ucraina și Uniunea Europeană ar putea duce la inundarea pieței ruse cu mărfuri europene ieftine re-exportate de ucraineni grație statutului comercial preferențial cu Rusia. În același timp, exporturile rusești pe piața ucraineană ar putea deveni necompetitive.

Cecilia Malmstrom
Cecilia Malmstrom

Dar Ucraina s-a îndepărtat deja de Rusia foarte tare în ultimii doi ani, după ce fostul președinte ucrainean pro-rus Victor Ianukovici a refuzat în ultimul moment să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, în noiembrie 2013. Ianukovici a cauzat proteste de stradă sângeroase care s-au soldat cu înlăturarea sa de la putere, anexarea Crimeii de către Rusia și declanșarea conflictului separatist în Donbass de către rebelii pro-ruși.

Acum, după doi ani de conflict acerb și o serie de sancțiuni reciproce între Kiev și Moscova, oficialii ucraineni spun că Ucraina nici n-ar avea de pierdut mare lucru dacă Rusia anulează statutul comercial preferențial de la 1 ianuarie.

Echipe de negociatori la nivel tehnic ale Rusiei, Ucrainei și Uniunii Europene urmează să se întâlnească din nou săptămâna viitoare pentru a căuta soluții practice în chestiuni ca standardele veterinare sau schimbul de date vamale.

Dar comisara europeană Malmstrom a menționat că această dispută care depășește aspectul comercial este și parte a unei confruntări politice mai ample între Rusia și Occident, pe care nici una din părți nu este dispusă deocamdată să o rezolve.

XS
SM
MD
LG