Linkuri accesibilitate

Audierile parlamentare: o supapă pentru a reduce din nemulțumirea populară (Jurnal.md)


„Averea și afacerile liderilor cu aspirații politice ai Platformei DA” (Ziarul de Gardă).

Ziarul Național publică un comentariu semnat de Victor Ciobanu. Autorul se referă la consultările inițiate de PLDM și scrie că pozițiile lui Ghimpu și Leancă prezintă interes pur academic, pentru că nu hotărăsc nimic. „Ghimpu s-a împiedicat în premierul neafiliat politic, Leancă a dat de înțeles că susține depolitizarea, dar nu cred că vrea să voteze demisiile imediate” susține autorul. În opinia sa, PLDM, nu mai poate sta pe aceeași poziție, cu atât mai mult că nimeni nu a vrut să le răspundă pe fondul (pre)condițiilor anunțate. În același timp, continuă Victor Ciobanu, dacă dau curs invitației PD de a se așeza la masa de negocieri în patru, înseamnă că au cedat. Dacă nu se acceptă PLDM trebuie să plece în opoziție, conchide autorul.

Jurnal.md citează mai mulți analiști de la Chișinău, care și-au exprimat opinia despre şedinţa Parlamentului de ieri privind jaful de la bănci. Alexei Tulbure susține că a fost un spectacol organizat de cei care au şi furat miliardul. Este un fel de supapă ca să mai diminueze din nemulțumirea populară care există faţă de lipsa de progrese în investigarea cazului, notează analistul. În același material, jurnalistul Vitalie Călugăreanu susține că este cel puţin iresponsabil să ascunzi de la propriii cetăţeni adevărul despre scandalul care a erodat toată încrederea populaţiei în clasa politică. S-a dovedit încă o dată că adevărul despre miliardul furat nu-l vom mai afla niciodată”, a menţionat jurnalistul.

Locul Republicii Moldova este în UE, iar politicienii de la Chişinău sunt responsabili de acest lucru, a afirmat, citat de Agenția IPN senatorul român Titus Corlăţean, fostul ministru de Externe al României. Într-un interviu pentru „Radio Moldova”, Titus Corlățean a declarat că RM nu mai este ca acum câţiva ani în urmă și că este un partener asociat al UE. Vorbind despre relația RM-România, senatorul român a exprimat opinia potrivit căreia aceasta s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani și că ar trebui să dea roade, indiferent de clasa politică aflată la guvernare.

Portalul „Mold Street” scrie despre surpriza oferită de instituțiile fiscale din RM: creșterea și depășirea prevederilor din Legea bugetului a volumului impozitului pe venit. Fiscul a reușit să acumuleze în primele zece luni ale anului impozite pe venit de circa 4 miliarde de lei cu 5,5 la sută mai mult față de suma prevăzută în Legea bugetului. Asta în condițiile în care, observă portalul, prognozele experților sunt pesimiste și prevăd o contractare a economiei de până la 4%. La fel, în creștere cu 1,5% față de suma calculată sunt și veniturile din impozitul imobiliar, notează „Mold Street.”

Publicația de investigație „Ziarul de Gardă” scrie despre circumstanțele în care la 17 noiembrie a.c., Marin Gurin, fratele procurorului general, Corneliu Gurin, a fost promovat la Ministerul Justiţiei. Acesta a fost numit în funcţia de consultant superior la Direcţia Reprezentare la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Publicația notează că a solicitat Ministerului Justiției, la 18 noiembrie, informații despre respectiva numire, solicitând să fie verificat și faptul dacă nu ar exista un conflict de interese în situația în care fratele acestuia este procuror general. Deși jurnaliștii au fost asigurați că vor intra în posesia informației în termen de două zile, răspunsul Ministerului a venit peste câtva săptămâni. „Ziarul de Gardă” scrie cu referire la răspunsul Ministerului Justiției că în cazul lui Marin Gurin un conflict de interese nu poate fi atestat, deoarece acesta este funcționar public, angajat în cadrul Ministerului Justiției, iar fratele său, Corneliu Gurin activează în altă instituție de stat, Procuratura Generală, care este „autonomă.”

Averea și afacerile liderilor cu aspirații politice ai Platformei DA” constituie subiectul unui articol publicat în ediția tipărită a „Ziarului de Gardă” din 3 decembrie. Despre Andrei Năstase, unul dintre liderii Platformei DA, publicația scrie că este cunoscut ca avocat a lui Viorel și Victor Țopa (proprietarul postului Jurnal TV), condamnați de justiția din RM la închisoare și că Victor Țopa este și nașul lui Andrei Năstase. Andrei Năstase, potrivit „Ziarul de Gardă”, locuiește într-o casă de lux din or. Codru, o suburbie a Chișinăului, dată în exploatare în 2014. Casa este însă înregistrată pe numele mamei sale, Ana, de 76 de ani, care stă în satul ei de baștină, Mândrești, Telenești. Imobilul valorează 2,23 milioane de lei și are o suprafață de 156 m. p., deși pare mult mai spațios, observă „Ziarul de Gardă.” Valentin Dolganiuc, un alt lider al Platformei DA, locuiește, oficial din 2002, împreună cu soția și fiica sa, într-un apartament de 111 m. p. din Chișinău. Dolganiuc gestionează firma „Universitatea Succesului”, denumire cu care Valentin Dolganiuc a înregistrat, în 2003, o asociație obștească, „Universitatea Succesului DEL”, care oferă cursuri de inteligență financiară sau retorică. Valentin Dolganiuc deține și un „Mercedes E 200”. Stanislav Pavlovschi, un alt membru al Platformei DA, este fost procuror, dar și judecător la CtEDO din partea RM. Deține două apartamente în Chișinău. Dintre aripa tânără a liderilor Platformei DA, iese în evidență Alexandru Cozer, jurnalist la portalul de știri Independent.md, dar și proprietar al acestui site prin intermediul „Industrie-Media” SRL, al cărui fondator este. Cozer deține un automobil Nissan X-Trail, cumpărat în iulie 2015 și locuiește într-o casă din Sângera, a părinților săi, care dețin și un apartament de 50 m. p. din Chișinău. Inga Grigoriu, o altă reprezentantă a Platformei DA, este manager la ÎCS „Universul Mașinilor de Cusut” SRL, firmă administrată de soțul ei, Adrian Grigoriu. „Universul Mașinilor de Cusut” este reprezentant și dealer oficial în RM al mai multor companii străine ce produc mașini de cusut și alte utilaje de cusut de uz casnic și industrial. Familia Grigoriu locuiește într-o casă din orășelul Sângera, construită recent.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG