Linkuri accesibilitate

John Kerry în vizită în Kosovo


Secretarul de stat John F. Kerry la întîlnirea cu premierul sîrb Aleksandar Vucic la Belgrade
Secretarul de stat John F. Kerry la întîlnirea cu premierul sîrb Aleksandar Vucic la Belgrade

Cel puțin 200 de tineri kosovari s-au alăturat grupării Statul Islamic în Siria și Irak.

Secretarul de stat american John Kerry a vizitat în premieră Pristina, unde a îndemnat deputații opoziției să înceteze atacarea colegilor din Parlament cu gaze lacrimogene, iar guvernul – să rămână fidel planurilor de aplanare a divergențelor interetnice și apărare a drepturilor minorității sârbe.

În timpul vizitei de miercuri, secretarul de Stat american a încercat să contribuie la rezolvarea crizei politice de la Pristina și aplanarea confruntărilor între opoziția și autoritățile kosovare, care s-au declanșat din cauza unui acord cu Serbia.


„Toate părțile trebuie să renunțe la violență în viața publică și să se angajeze să interacționeze pașnic și constructiv”, a spus John Kerry pe aeroportul din Priștina unde a purtat convorbiri cu premierul kosovar, Isa Mustafa.

Criza s-a declanșat toamna aceasta din cauza unui acord de normalizare a relațiilor cu Serbia semnat la sfârșitul lunii septembrie de guvernul kosovar. Acordul prevede competențe ample de autoadministrare pentru minoritatea sârbă, concentrată în nordul Kosovo.

Dar opoziția kosovară susține că acordul mediat de Uniunea Europeană va afecta suveranitatea noii țări. Cu o populație de 1,8 milioane de oameni, compusă preponderent din musulmani, etnici albanezi, Kosovo s-a separat de facto de Serbia în 1999, iar în 2008 și-a proclamat independența. Belgradul nu o recunoaște, dar, la insistența Uniunii Europene a acceptat convorbiri de ameliorare a relațiilor cu Pristina, soldate cu acordul din septembrie.

La începutul lunii octombrie, opoziția kosovară a recurs la blocarea lucrărilor Parlamentului, răspândind în clădire gaze lacrimogene și sabotând ratificarea acordului.

John Kerry a spus că Parlamentul trebuie să fie un locaș al democrației unde toată lumea se comportă respectuos și a încercat să spulbere temerile opoziției kosovare legate de înțelegerea cu Serbia.


„Să nu aveți nici o îndoială – nu vom sprijini vreun acord care periclitează ori suveranitatea, ori securitatea, ori independența Kosovo”, a spus Secretarul de Stat american.

Mica țară balcanică apărută datorită intervenției aeriene NATO de la sfârșitul anilor 1990 împotriva Serbiei pentru a opri atacurile armatei sârbe asupra etnicilor kosovari vede în Statele Unite un mare susținător. John Kerry care s-a aflat în vizită timp de numai două ore a fost întâmpinat la aeroport de o gardă de onoare de 50 de oameni cu bannere în culorile drapelului american.

Oficialul american a exprimat îngrijorări față de radicalizarea care se observă printre tinerii kosovari, ale căror perspective de reușită în viață sunt sumbre, pe fundalul unui șomaj ridicat. Se crede că cel puțin 200 de tineri kosovari s-au alăturat grupării Statul Islamic în Siria și Irak. John Kerry a lăudat măsurile luate de autoritățile kosovare, care au înăsprit legislația împotriva extremismului și au efectuat mai multe arestări, dar le-a îndemnat să facă mai mult.

După vizita la Pristina, secretarul de stat american a vizitat Belgradul, unde s-a întâlnit cu premierul sârb Aleksandar Vucic. Fost ultranaționalist și ministru al informațiilor la sfârșitul anilor 1990, când fostul președinte sârb Slobodan Milosevic a intrat în conflict cu NATO din cauza Kosovo, Vucic a devenit ulterior reformator pro-occidental.

Vorbind alături de Kerry la Belgrad, Vucic s-a pronunțat pentru convorbiri cu fosta provincia sârbă și pentru lăsarea în urmă a trecutului.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG