Linkuri accesibilitate

Graham GREENE. Al zecelea om


en
en

În circumstanţe excepţionale omul dă adevărata măsură a firii sale; este punctul de plecare al romanului.

Ştiut lucru, în circumstanţe excepţionale – iar perspectiva unei morţi iminente, prin punerea la zid, se numără printre acestea – omul dă adevărata măsură a firii sale. Este punctul de plecare al romanului Al zecelea om, de Graham Greene, Litera, 2015.

Suntem în ’45, într-un lagăr german de pe teritoriul Franţei ocupate; drept represalii pentru asasinarea aghiotantului militar, a unui sergent şi a unei fete care mergea pe bicicletă („De fată nu ne pasă. Francezii au dreptul să-şi omoare femeile”, adaugă ofiţerul german), s-a dat „ordin ca unul din zece [deţinuţi] să fie împuşcat”. Cum în totul sunt 30 de inşi, trebuie să aleagă trei dintre ei, ceea ce se şi întâmplă prin tragere la sorţi. Doar că cel de-al treilea nefericit, avocatul Jean-Louis Chavel, îşi cumpără dreptul la viaţă: „Vă dau tot ce am! Banii, pământul, casa din Saint Jean de Brinac…”, iar cel care se oferă să moară în locu-i, Janvier, cere să se facă un testament pe numele mamei şi a surorii sale, după care „începu să tuşească, (…) cu aerul unui om sleit de puteri. Apoi spuse:

– Sunt un om bogat. Totdeauna am ştiut c-o s-ajung bogat!”

La scurt timp după Eliberare, „un om care-şi spunea Jean-Louis Charlot păşea pe aleea ce ducea spre casa din Saint Jean de Brinac”; e acelaşi Chavel, sub o identitate falsă, ascunzându-se de patrulele de poliţie dat fiind trecutu-i de colaboraţionist. Astfel se înfăţişează la uşa fostei sale proprietăţi, deţinută de mama şi sora lui Janvier: „Acum, când se afla acolo, în faţa fetei, Chavel constată că n-avea la îndemână cuvintele necesare unei explicaţii: stătea ca o pagină tipărită, în aşteptarea lecturii.

– Ai vrea să mănânci, îi zise fata.

Citise toată pagina, dintr-o singură privire, aşa cum fac de obicei femeile, citise până şi nota de la subsol a ghetelor lui scâlciate”. Cum tânăra ştie povestea îmbogăţirii peste noapte a fratelui său, cu preţul vieţii, abia aşteaptă să-l întâlnească pe Chavel – fiind convinsă că acesta are să vină într-o bună zi ca să-şi revendice casa! –, spre a-l „scuipa în obraz”. Şi exact atunci se înfăţişează un alt ins, căutat şi acesta de poliţie pentru delicte şi mai grave, actorul Carosse, care se dă drept… avocatul Chavel, după ce-a auzit într-o crâşmă „istoria tipului care-şi cumpărase viaţa în închisoare – îi ziceau al zecelea om”. Şi de data asta, va muri cineva – doar că nu ca un laş, ci salvându-i viaţa fetei, cu preţul pe care a refuzat să-l plătească la închisoare…

7 decembrie ’15

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG