Linkuri accesibilitate

Vlad Spânu: „Cei din vârful piramidei politice de la Chișinău vor trebui să își schimbe prioritățile și atitudinea”


La sosirea vicepreședintelui american la Kiev
La sosirea vicepreședintelui american la Kiev

Un interviu cu președintele Fundației Moldova.

Rubrica „Interviul emisiunii” îl are ca invitat pe președintele Fundației Moldova cu sediul la Washington, Vlad Spânu. Vicepreședintele american Joe Biden se afla la Kiev unde marți va rosti un discurs în fața deputatilor din Rada Suprema. După lansarea campaniei aeriene rusești în Siria pe 30 septembrie, Kievul a exprimat temerea că problemele Ucrainei cu Rusia, care a anexat Crimeea în martie 2014 și sprijină separatiștii pro-ruși din Donbas o să se estompeze pe agenda occidentală. Joe Biden va vorbi despre necesitatea aprofundarii reformelor.

Corespondenta Europei Libere l-a rugat mai întâi pe Vlad Spânu să comenteze mesajul vizitei în Ucraina a vicepreședintelui Statelor Unite, Joe Biden.

Europa Liberă: Joe Biden se află în capitala Ucrainei, s-a întâlnit cu președintele de acolo, domnul Poroșenko, și cu premierul, domnul Iațeniuk. În Rada Supremă de acolo urmează să țină un discurs și, din câte se cunoaște deja, discursul se va axa pe nevoia promovării reformelor sau chiar să fie exercitate anumite presiuni pentru ca să aibă loc adevăratele reforme. Mesajul lui Joe Biden e valabil și pentru clasa politică de la Chișinău?

Vlad Spânu: „Mesajul dumnealui este în primul rând axat pe reformele care trebuie să fie făcute în Ucraina. Este un mesaj pentru populația Ucrainei, conducerea Ucrainei. Este un mesaj pentru Rusia în care vrea să demonstreze că SUA nu și-a pierdut interesul în susținerea Ucrainei. Și indirect este un mesaj pentru întreaga regiune, inclusiv pentru Republica Moldova, că SUA are prioritățile sale în lume vizavi de politica externă și vizavi de problemele legate de securitatea globală, cum ar fi conflictul din Siria sau din alte zone. Însă SUA demonstrează prin această vizită că are de gând să își păstreze interesele în zonă, în special în Ucraina și în general în Europa de Est.”

Europa Liberă: Cum se explică faptul că de atâtea ori tot se transmit aceste mesaje din partea partenerilor de dezvoltare, guvernanților, celor care conduc, mă refer la cazul Republicii Moldova și se amintește de lipsa unei voințe politice, iar aici e ca și cum ar exista la conducere oameni care nu aud, nu văd?

Vlad Spânu: „Cred că cei de la conducerea Republicii Moldova și aud, și văd. Însă pentru ei există alte priorități, în sensul de a se axa pe niște probleme care pentru ei sunt importante, nu pentru populația Republicii Moldova. Și aceasta e toată diferența. Sau, pentru ei sunt importante, dar nu pentru SUA sau pentru Uniunea Europeană. Aici e toată neînțelegerea care există între clasa politică de la Chișinău și restul lumii, cum s-ar spune, donatorii Republicii Moldova și finanțatorii ei, și susținătorii politici.”

Europa Liberă: Și atunci cui să îi ceri să facă aceste reforme care să aducă bunăstare, să stârpească corupția, să facă ca lumea să creadă în democrație, în valorile democrației?

Vlad Spânu: „Pentru ca să se întâmple aceste lucruri, clasa politică de la Chișinău trebuie să aibă presiune din două părți: din partea populației, dar și din partea donatorilor, susținătorilor externi. Populația din Republica Moldova a început deja să exercite această presiune prin toate acțiunile de protest care au loc în 2015. Eu cred că nu a fost suficientă presiune din partea SUA și a Uniunii Europene față de conducerea de la Chișinău. Și nu a fost condiționată suficient de dur această asistență care a parvenit Republicii Moldova pe parcursul ultimilor cinci ani. Eu cred că aceasta trebuie să se întâmple. Atunci când va exista această presiune din ambele părți, cei de la Chișinău, din vârful piramidei politice vor înțelege că nu este de glumit și vor trebui să își schimbe prioritățile și atitudinea.”

Europa Liberă: L-am auzit pe fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, care actualmente este guvernator al regiunii Odesa, spunând că ar vrea să ajute oamenii de aici, din Republica Moldova, însă nu reușește din cauza guvernării pentru că abia află numele noului premier, că acesta deja este și demis. Și tot domnul Saakașvili spune că în Republica Moldova s-ar duce o luptă pentru corupție, dar nu împotriva corupției.

Vlad Spânu: „Cel mai important, pentru a fi schimbate lucrurile, este până la urmă cel care votează. Și dacă Saakașvili a înțeles, venind din Georgia, și stând aici, la hotarele Republicii Moldova, care e situația în Republica Moldova, eu cred că ar trebui să înțeleagă fiecare cetățean care votează ce se întâmplă în Republica Moldova. Pentru a schimba lucrurile, doar pe cale democratică poate fi schimbat un sistem, altfel mergi în revoluție, dar când se întâmplă revoluțiile, atunci rezultatele pot fi neașteptate. Și noi avem experiența cu revoluția bolșevică și alte revoluții care nu au dus la nimic bun. De aceea printr-un vot democratic trebuie să fie aleși oameni care sunt curați, care nu au în obiectivul lor să ajungă la putere pentru a se îmbogăți.

Aceasta este unica cale care urmează să fie parcursă. Și pentru aceasta trebuie să ajungă la urechile fiecărui cetățean care sunt faptele care se întâmplă acum în Republica Moldova, care sunt acțiunile de corupție. Și aceasta acum se face intens, inclusiv prin mass-media și prin alte acțiuni populare. Altceva nu pot vedea decât o schimbare radicală în mentalitatea oamenilor.”

Europa Liberă: Dar reforma în justiție o fac magistrații, o fac cei care lucrează în sistem. Ei ar trebui să dorească să devină sistemul independent și să nu mai rămână la cheremul politicului. Există șanse ca această reformă în justiție să dea și rezultate?

Vlad Spânu: „Noi așteptăm o reformă a justiției din partea celor care sunt astăzi în justiție. Și mulți din justiția Republicii Moldova sunt corupți. Deci, atunci trebuie de venit cu o reformă a acestui sistem cu asistență din afară, așa cum s-a făcut în România. Aceasta este calea, nu doar să aștepți de la actualii conducători din sistemul de justiție ca să devină reformatori peste noapte. Trebuie de solicitat această asistență externă pentru a schimba radical acest sistem și a schimba oamenii de acolo.”

Europa Liberă: Dar atunci când politicul e mână în mână cu justiția este greu de crezut pentru că și sondaje de opinie arată că cetățeanul are foarte puțină încredere în instituțiile de drept. E un ghem de probleme sau e un cerc vicios care mai degrabă aduce disperare în rândul cetățenilor decât optimism și speranță că lucrurile se pot schimba în bine.

Vlad Spânu: „În stat există câțiva piloni pe care se sprijină acest stat: legislativ, executiv și sistemul judecătoresc. Și atunci când toate trei domenii sunt conduse de oameni corupți, atunci nu ai de la cine să aștepți decât ceea ce se întâmplă acum la noi, oamenii ies în stradă, mass-media se revoltă. Acestea sunt instrumentele de influență a cetățeanului față de putere. Și atunci ori începi să schimbi unul dintre acești piloni, legislativul, să-l schimbi printr-un vot, și el va schimba și executivul, și atunci va influența sistemul judecătoresc și, în ultimă instanță va fi schimbat întregul sistem statal, în senul că prin schimbarea oamenilor și prin schimbarea politicilor. Altfel, nu.

Deci, trebuie luat stâlp după stâlp, de axat pe o problemă. Problema cea mai simplă de rezolvat este evident problema legislativului, dar acesta este un proces foarte lung de a alege partide care sunt într-adevăr îndreptate pentru binele țării, pentru binele populației. Și atunci va influența executivul, executivul împreună cu legislativul va influența sistemul judecătoresc, prin curățirea sistemului și prin crearea unui sistem nou.”

XS
SM
MD
LG