Linkuri accesibilitate

„Moldfest.Rampa.Ru”, la a șaptea ediție


Un festival-laborator al teatrelor de cameră și a spectacolelor de forme mici, anul acesta cu tematica celui de-al Doilea Război Mondial.

Duminică, s-a încheiat festivalul internațional „Moldfest.Rampa.Ru”, organizat de Teatrul dramatic municipal de limbă rusă „S ulițî Roz” (De pe strada Trandafirilor). A șaptea ediție a evenimentului, desfășurată în perioada 1-6 decembrie a inclus trupe de teatru din cel puțin 24 de țări din Europa Centrală și de Est – cel mai mare număr de participanți de până acum.

Surpriza festivalului internațional a fost tematica celui de-al Doilea Război Mondial și felul în care acesta a schimbat lumea. Decizia a fost prilejuită de aniversarea a 70 de ani de la încheierea conflagrației mondiale. Printre piesele teatrale de forță la acest subiect a fost „Sub Piele” care pune în discuție Holocaustul evreilor, regizată de Rakefet Binyamin din Israel:

„Cred că trebuie să discutăm acest subiect, fiindcă trebuie să-l menținem «viu», să încercăm să-l vedem din unghiuri noi. Timpul ne oferă permisiunea să punem altfel de întrebări. După ce s-a întâmplat Holocaustul, am fost prea traumatizați ca să vedem cu ochi limpezi cum s-a ajuns ca această tragedie să aibă loc. Oamenii priveau această realitate în alb și negru, în bine și rău. Doreau să o simplifice ca să o înțeleagă, ca să lase trauma în spate. Cred că după 70 de ani e timpul să înțelegem că lucrurile au fost mult mai complicate.”

Festivalul-laborator de teatre de cameră și spectacole de forme mici are drept scop stabilirea legăturilor dintre comunitățile teatrale de peste hotare și Republica Moldova, schimbul de experiență dintre actori, promovarea teatrului de limbă rusă pe scenele internaționale ș.a.m.d.

„Moldfest.Rampa.Ru” s-a încheiat cu spectacolul „Cioara Albă”, pus în scenă de trupa teatrului „De pe strada Trandafirilor”. Este o operă muzicală în stil rock despre viața și moartea Ioanei d'Arc – o figură emblematică a Franței din secolul XV. Sala de teatru a fost mai mult decât plină, publicul a sta și în picioare ca să vadă „Cioara Albă”. La insistența spectatorilor, piesa a fost pusă în scenă și luni, după finalul evenimentului.

În timpul antractului, vizitatorii au ieșit să-și împărtășească unul altuia impresiile pe holul unde se cânta jazz la saxofon. Printre cei prezenți mi-a atras atenția o tânără care s-a prezentat Aleksandra și care e elevă a Liceului Municipal Teatral. Ea spune că a venit zi de zi la acest festival.

„Această rock-operă e spectacolul meu preferat din teatru. Îmi plac mult vocile actorilor, sunt superbe. Scena cu călăul Ioanei d'Arc e preferata mea. Atinge strunele sensibile ale sufletului, cineva chiar ar putea plânge.”

La ceremonia de încheiere a evenimentului, mai mulți regizori și actori din țările participante au cerut autorităților să ofere mai multă atenție evenimentelor culturale de acest gen din țară. Au insistat asupra finanțării mai generoase a organizatorilor de la teatrul „De pe strada Trandafirilor” ca să se înceapă pregătirile pentru următoarea ediție a festivalul internațional „Moldfest.Rampa.Ru”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG