Linkuri accesibilitate

Profitorii restituirilor și escrocheria lui Paul de România


Hățișul administrativ, eforturile supraomenești pentru obținerea actelor necesare pentru recuperare i-au determinat pe mulți să apeleze la așa numiții „samsari de terenuri”.

Restituirea proprietăților confiscate de regimul comunist din România a fost reglementată în așa fel încât proprietarii au fost de mai multe ori puși în corzi și dezavantajați, fie de legi, fie de sistemul juridic care până în 2005 primea comenzi politice, fie, în cele din urmă, de birocrația autohtonă. Chiar și după ce a fost adoptată legea restituirii in integrum, acum 10 ani, proprietarii nu au avut, de fapt, instrumentele necesare pentru a putea intra în posesia terenurilor și caselor luate cu japca de comuniști după 1947. Hățișul administrativ, eforturile supraomenești pentru obținerea actelor necesare pentru recuperare, aflate în arhive, controlate de cerberi politici i-au determinat pe mulți să apeleze la așa numiții „samsari de terenuri” sau „rechini imobiliari”. Era vorba despre oameni cu influență, bine conectați la mediul politic și care au devenit, de fapt, adevărații beneficiari ai retrocedărilor.

Paul Lambrino
Paul Lambrino

În acest context intră și noul dosar prin care Paul Lambrino, auto-intitulat Paul de România, nepot provenit dintr-o căsătorie anulată al lui Carol al II-lea, a obținut prin intermediari și mijloace ilegale Ferma Regală de la Băneasa. Este vorba despre un grup infracțional, potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA), constituit în jurul lui Remus Truică, șef de cabinet al fostului premier Adrian Năstase, cu participarea serioasă a jurnalistului și consultantului politic, Dan Andronic, care în ultimii ani a devenit și patronul cotidianului Evenimentul Zilei. Grupul este mai numeros, dar cei doi au avut la îndemână pârghiile politice, în special Remus Truică, cel care le-a prezentat „afacerea” celorlalți: pe scurt acești interpuși l-au ajutat pe Paul Lambrino să intre în posesia Fermei Regale, folosindu-se nu doar de „cumpărare de influență”, ci și de informații false pentru întocmirea documentelor necesare „creării aparenței de legalitate”. Pentru atingerea scopului au fost atrași în această poveste și corupți notari, avocați, birocrați, administratorii Fermei. Au fost reținuți capii acestei afaceri implicați în retrocedarea ilegală a unor proprietăți care au aparținut Domeniilor Coroanei, prejudiciul estimat de DNA fiind de 136 de milioane de euro. Grupului infracțional îi revenea între 50 și 70 la sută din valoarea bunului dobândit.

O altă modalitate folosită de persoanele cu relații politice pentru a câștiga pe seama foștilor proprietari a fost cumpărarea drepturilor litigioase de la aceștia, în schimbul unor procente similare. Totalul despăgubirilor acordate solicitanților de acest fel în perioada 2007-2012, potrivit unui recent Raport al Curții de Conturi se ridică la 3 miliarde de euro.

XS
SM
MD
LG