Linkuri accesibilitate

Iulian Chifu: „Clasa politică se află în situația de a rata definitiv construcția unui viitor” (Deschide.md)


... politicienii nu-şi pot finisa studiile, iar de doi ani nu-şi mai fac temele pentru acasă (Adevărul Moldova)

Republica Moldova se află astăzi în fața ultimei șanse, scrie analistul politic român Iulian Chifu într-un editorial de pe portalul „Deschide Știrea”. După un an pierdut și după un ciclu ratat, arată columnistul, cel mai reformat stat din Parteneriatul Estic fie formează un guvern pro-european reformist și trece la treabă, salvându-și proprii cetățeni de la sărăcie și prăbușire morală, fie se prăbușește pentru încă jumătate de secol în băltire, stagnare, obscurantism și supraviețuire. Iulian Chifu consideră că Republica Moldova se află la limita răbdării propriului popor și a tuturor partenerilor internaționali. Şi că partidele, clasa politică și elitele, cu sau fără eticheta de „pro-european”, se află în situația de a rata definitiv construcția proprie a unui viitor, de a ieși din marasmul unei jumătăți de secol de comunism și patrie sovietică și alți 25 de ani de tranziție.

În „Adevărul Moldova” apare, sub semnătura lui Ion Mischevca, un editorial în care situația politică din Republica Moldova este comparată cu o școală cu succese modeste. Aproape întreaga clasă politică de la Chişinău este repetentă, de la independenţă încoace, politicienii nu-şi pot finisa studiile, iar de doi ani nu-şi mai fac temele pentru acasă, adică nu implementează Acordul de Asociere şi cel de Liber Schimb, sperând să fie în continuare promovaţi pentru ochi frumoşi, de culoare albastră, adică „pro-europeni”, scrie autorul. Se apropie însă perioada examenelor, continuă el, iar „şcoala” riscă să fie optimizată şi subordonată „sistemului de învăţământ” rusesc, conchide în acelaşi stil metaforic Mischevca.

Portalul Agora face rezumatul unui articol publicat de ziarul rus Kommersant care relatează despre schemele moldovenești prin intermediul cărora ar fi fost retrasă suma de aproape un sfert din bugetul rus. Potrivit articolului din ziarul rus, Banca Centrală de la Moscova a calculat că, în perioada 2011-2014, din Rusia au fost retrase ilegal peste 75 de mlrd. USD. Singurul reținut în acest dosar, Alexandr Grigoriev, s-a ales cu o acuzație pentru un episod cu totul diferit, notează sursa citată. Unicitatea schemei moldovenești, remarcă publicația moscovită, constă în faptul că a reușit să funcționeze o lungă perioadă de timp, iar valoarea fondurilor scoase este foarte mare. Într-un scurt comentariu despre acelaşi articol, publicat pe pagina sa de Facebook, fostul premier moldovean Ion Sturza se întreabă: „De ce oare Kommersant publică asa materiale in momente de maxima tensiune la Chișinau?! Ne-au prins în capcana? P.S. Da, se pare ca mai avem un "simplu", domnul Poalelungi...”, scrie Sturza, referindu-se la Mihai Poalelungi, preşedintele CSJ, în contextul acuzaţiilor că spălarea de bani ruseşti s-a făcut prin sistemul de justiţie moldovenesc.

Portalul Anticorupție anunţă într-un articol că 40 de jurnaliști, bloggeri și activiști din Republica Moldova și Ucraina vor realiza investigații comune transfrontaliere pe subiecte de corupție și crimă organizată. Cei 40 de participanți au fost selectați în cadrul unui concurs anunțat de organizația americană „Freedom House”, într-un proiect pentru realizarea investigațiilor transforntaliere cu un buget de 40 de mii USD. Echipe mixte de jurnaliști au fost deja create în cadrul Școlii de iarnă pentru schimb de experiență în jurnalismul de investigaţie transfrontalier MUTE@Corruption, organizată la Odesa între 7 și 12 decembrie de „Freedom Hose”, în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova și Institutul Mass-Media din Ucraina.

Portalul Moldova.org publică un interviu cu fostul ministru al Educației, Maia Sandu, numele căreia a fost vehiculat ca fiind unul dintre candidații la funcția de premier. Maia Sandu sugerează din nou, însă, că nu este interesată de funcția de premier, şi că este dispusă să considere participarea sa în alegerile prezidențiale, dacă se va ajunge la alegerea prin vot direct a președintelui. La fel, ea recunoaşte că a fost „abordată de unele persoane din PLDM” referitor la subiectul funcţiei de premier, iar răspunsul ei a fost că nu crede ca partidele care încearcă să formeze o coaliție de guvernare și care au eșuat până acum să facă schimbări simțitoare au intenții veritabile de a destrăma sistemul nociv pe care l-au construit. Fostul ministru al Educației consideră că, în situația actuală, un guvern tehnocrat ar fi mai puțin nociv pentru țară decât unul politic.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG