Linkuri accesibilitate

Vlad Plahotniuc candidat la funcția de premier „e doar o sperietoare” (Victor Ciobanu/Ziarul Național)


„Piața media – un câmp de bătaie politică” (Ion Terguță/Media Azi).

Comentariile din cele mai multe publicaţii se ocupă de propunerea democraţilor pentru funcţia de premier. Teza jurnalistului Dmitri Ciubașenco formulată în publicația de expresie rusă Panorama e că decizia lui Vlad Plahotniuc de a accepta funcția de premier a fost dictată nu de viață bună, fiind „un gest de disperare a oligarhului”, care însă ar putea arunca în disperare profundă toată țara. Vlad Plahotniuc – premier ar fi „un joc în ruleta rusească cu un singur glonț, propus poporului”, după părerea lui Ciubaşenko. Pasul disperat al oligarhului ar fi fost făcut pentru a rupe încercuirea în care s-a pomenit.

Despre președintele Nicolae Timofti, autorul scrie că acesta a devenit „un soldățel de plumb stoic” numai pentru faptul că ar avea sprijinul europenilor și americanilor, care i-au spus că nu doresc să-l vadă pe Plahotniuc premier, sugerându-i nume de candidați potriviți.

De exemplu pe Ion Sturza, exemplifică Dmitri Ciubașenko. Sturza, despre care jurnalistul spune că este un „pilot doborât”, ar arde de nerăbdare să devină vârful de lance al administrației externe a Republicii Moldova, după modelul celei de la București și Kiev, mai crede Ciubaşenko. Jurnalistul consideră că, probabil, Ion Sturza vrea să-i ia țara lui Plahotniuc, dar nimeni nu-i va ceda nimic atât de simplu. Plahotniuc, observă jurnalistul, are ce pierde: un imperiu mediatic, controlul asupra unor instituții de stat, asupra PDM și a altor câtorva partide, bănci și structuri comerciale controlate prin intermediul unor scheme off-shor. Plahotniuc, afirmă Dmitri Ciubașenco, nu mai are „variante bune”: premier-protest-alegeri, dar cu sau fără el premier – alegeri anticipate oricum vor fi în timpul apropiat.

Portalul de expresie rusă „NewsMaker” constată într-un articol că democrații sunt ajutați să-l promoveze pe Plahotniuc de către liberali, PPE-ul lui Iurie Leancă și, cât nu ar părea de straniu, de către liderul socialiștilor Igor Dodon. Probabilitatea ca Plahotniuc să fie ales premier este estimată ca „mică” de jurnaliştii portalului. Însă, observă comentatorul politic Alexei Tulbure citat în articol, nimeni nu vrea alegeri anticipate, iar Plahotniuc îi va șantaja pe toți anume cu asta. Tulbure nu exclude sprijinul comuniștilor pentru Vlad Plahotniuc. Un alt analistul citat de publicaţie, Dionis Cenușă, nu exclude că prin anunțarea persoanei lui Vlad Plahotniuc pentru funcția de premier, PDM tatonează gradul de toleranță a protestatarilor din centrul Chișinăului și a altor forțe politice. Cenuşă exclude că Vlad Plahotniuc va fi votat în funcția de premier, pentru că asta ar însemna o provocatoare față de partenerii europeni, care știu foarte bine cine este responsabil de politizarea instituțiilor de stat.

Comentatorul politic Victor Ciobanu continuă în „Ziarul Național” ideea că lansarea informației potrivit căreia Vlad Plahotniuc ar fi candidat la funcția de premier „e doar o sperietoare”. Autorul editorialului crede că după asta ar putea să apară „candidatul real” și că în ambele cazuri, premierul va fi înaintat de PD și susținut cu voturile PCRM și PL. „[…] Plus peledemiști constructivi care vor dori să salveze țara și care tot nu mai contează”, scrie Victor Ciobanu, care nu exclude ipoteza formării unei coaliții de centru-stânga.

Republica Moldova se îndreaptă spre iad. Aceasta este concluzia jurnalistului Serghei Tkaci care semnează o amplă analiză politică în ziarul de expresie rusă „Moldavskie vedomosti”. Destabilizarea a pătruns și în birourile prezidențiale, unde a apărut un nou teren de luptă pentru putere.” Acum, continuă autorul, soarta țării s-a pomenit în mâinile unui om, acțiunile căruia sunt dezaprobate de 88% din populație, iar în prezent răul cel mai mic pentru toți sunt, indiscutabil, alegerile anticipate. Dacă Occidentul nu are alte planuri și se va conforma cu starea de lucruri actuală, atunci Moldova se va prăbuși în iad, afirmă Serghei Tkaci.

Expertul media Ion Terguță scrie în comentariul „Piața media – un câmp de bătaie politică”, publicat pe portalul „Media Azi”, că, în RM, instituirea controlului politic al pieţei TV nu a fost posibil fără CCA, o autoritate constituită pe criterii politice şi care se transformă uşor în instrument de control al pieţei şi ermetizării ei. Expertul observă că orice intrare pe piaţă este puternic obstrucţionată la toate fazele. Autorul comentariului notează că monopolizarea pieței audiovizuale a avut loc în rezultatul concurenţei de pe piaţa TV, după schimbarea puterii politice în 2009 şi ca urmare a unor investiţii fără precedent, odată cu apariția Jurnal TV şi Publika TV. „[…] În consecinţă, piaţa tv a devenit puternic monopolizată, publicitatea direcţionată, iar măsurările de audienţă - criticate de foarte multe posturi tv”, notează Ion Terguță.

XS
SM
MD
LG