Linkuri accesibilitate

Oazu Nantoi: „În R. Moldova procesele politice nu au nimic comun cu normele elementare de comportament”


Interviul dimineții cu Oazu Nantoi, vice-președinte al Partidului Popular European.

Trei runde de consultări între preşedinte şi partidele fostei coaliţii guvernamentale în subiectul numirii premierului nu au produs săptămâna trecută nici un progres. Mai mult decât atât, au scos la iveală o acută controversă între şeful statului şi unul din aceste partide, cel democrat, cu acuzaţii de presiuni pe de o parte şi părtinire pe de alta. Va exista astăzi un deznodământ al crizei politice începute odată cu demiterea guvernului? Sau Nicolae Timofti va continua să le intre în voie partidelor?

O previziune de la vice-preşedintele Partidului Popular European, Oazu Nantoi.

Europa Liberă: Începem cu o ştire de ultimă oră, dle Nantoi. Vlad Plahotniuc a anunţat pe pagina sa de FB în această noapte că revine în funcţia de prim-vicepreşedinte al PD pentru „a se implica direct la formarea majorităţii parlamentare care să asigure o guvernare stabilă”. De ce, în viziunea Dvs. face acest lucru, care e scopul pe care îl urmărește?

Oazu Nantoi: „Pentru început o mică precizare. Voi vorbesc în nume propriu, nu în calitate de vicepreședinte al PPEM, din simplu motiv că această situație nu a fost discutată în PPEM.

Vizavi de reapariția dlui Plahotniuc în calitate de vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova, eu pot concluziona că lupta pentru preluarea controlului total asupra Republicii Moldova din partea dlui Plahotniuc, care a demarat după acțiunile de protest ale Platformei Civice „Demnitate și Adevăr” din 4 octombrie anul curent, a ajuns la o fază decisivă. Cum spune moldoveanul „to be, or not to be”. Deoarece toată săptămână trecută noi am fost martorii unor declarații publice șocante și contradictorii.

Pe de o parte, în ziua de 14 decembrie dl. Marian Lupu a declarat că dl. președintele Timofti uzurpează puterea și este controlat de nu se știe cine, după această președinția a declarat că dl. Timofti a fost vizitat de reprezentanții Partidului Democrat și a fost șantajat, a urmat întrevederea dlui președinte cu ambasadorii acreditați în Republica Moldova din țările UE, unde s-a reiterat același lucru că dl. președinte și membrii familiei lui au fost șantajați din partea Partidului Democrat.

Declarația dlui Plahotniuc vorbește că, probabil, dumnealui a găsit niște „argumente” în plus și nu renunță la ideea de a deveni prim-ministru al Republicii Moldova și de a încheia pe această cale lupta pentru preluarea controlului asupra Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Vă așteptați ca această revenire a lui Vlad Plahotniuc în politică să aibă legătură cu anunțul pe care trebuie să-l facă șeful statului care se întâlneşte din nou cu partidele fostei coaliţii guvernamentale, plus Iurie Leancă, în încercarea de a desemna în sfârşit, un premier?

Oazu Nantoi: „Declarația dlui Plahotniuc plasată pe FB la ora 3 noaptea demonstrează dă dl. Plahotniuc controlează majoritatea în Parlamentul Republicii Moldova, în pofida faptului că Partidul Democrat formal deține doar 19 mandate. Acest lucru s-a confirmat și atunci când a fost votată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Streleț la 29 octombrie.

Toată lumea își dă seama că Partidul Democrat are doi sateliți politici, e vorba de PCRM și PL, precum și un partener care este PSRM. Vizavi de grupul Leancă pot nici să nu mă pronunț, din simplu motiv că acele trei voturi nu sunt decisive în posibilele combinații în Parlamentul Republicii Moldova și această situație nu s-a discutat în PPEM. Și în situația când dl. Plahotniuc este sigur că controlează majoritatea în Parlament, înseamnă că niciun alt candidat nu o să treacă.

Dl. Plahotniuc are de gând să șantajeze Republica Moldova, președintele țării, partidele politice care nu sunt controlate de el cu perspectiva alegerilor anticipate, ceea ce ar însemna un calvar adevărat pentru cetățenii Republicii Moldova, dacă ne gândim la consecințele social economice, și va însemna o luptă absolut incorectă și necivilizată în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate.”

Europa Liberă: Eu totuși am să vă rog să vă pronunțați vizavi de dl. Iurie Leancă și să ne spuneți cum, în viziunea Dvs., s-a pomenit dumnealui, de exemplu, în lista de posibili candidați ai PD la funcția de premier, listă făcută publică la un moment dat de unul din fruntașii democrați, Dumitru Diacov?

Oazu Nantoi: „Vreau să vă spun următorul lucru: în Republica Moldova procesele politice nu au nimic comun cu normele elementare de comportament civilizat și aceste declarații publice pot face parte inclusiv dintr-un război informațional, din încercări de compromitere a unei sau a altei personalități politice. În cazul dat ar putea fi dl. Leancă pentru că e prea ridicol ca dl. Leancă să fie candidatul Partidului Democrat. Nici el nu este fericit de asemenea întorsătură și categoric nu acceptă acest lucru. Prin urmare, în ultima instanță, dl. președinte trebuie să semneze decretul cu numele candidatului la funcția de prim-ministru, și nu dl. Diacov.”

Europa Liberă: A propos de rolul şefului statului în toată această poveste. Dvs. aţi susţinut de la bun început că Nicolae Timofti ar fi trebuit să-şi asume un rol mai activ. Aţi spus lucrul acesta nu o singură dată, deşi în viziunea politicienilor părerea lor ar fi imperativă pentru şeful statului, adică acesta nu ar trebui să acţioneze, nu ar trebui să numească premierul decât atunci când este lăsat de partide. A manifestat, din punctul Dvs. de vedere, slăbiciune şeful statului atunci când a renunţat de mai multe ori să facă nominalizarea „peste capul Parlamentului”, ca să zicem aşa? Săptămâna trecută am asistat la câteva runde de amânări.

Oazu Nantoi: „E vorba de următoarea situație: teoretic dacă noi am fi avut partide politice cât de cât oneste și responsabile, în primul rând aceasta se referă la Partidul Democrat, președintele țării în urma consultărilor trebuie să propună un candidat care are șansa de a întruni o majoritate parlamentară. În situația creată, când președintele țării este șantajat de dl. Plahotniuc, când dl. Plahotniuc controlează majoritatea parlamentară, oricare alt candidat în afară de el nu va întruni această majoritate și în asemenea situații președintele țării poate să meargă doar la un pas demonstrativ să înainteze un candidat cât de cât corect și perceput de societate în calitate de un candidat serios la funcția de prim-ministru, ca să demonstreze că Parlamentul deja este șantajabil și controlat de o singură persoană și aici e vorba despre dl. Plahotniuc. Dar totodată acesta ar fi un pas sigur spre alegeri anticipate, dacă dl. Plahotniuc nu cedează.

E o situație care nu are soluții bune, din momentul când puterea în stat este capturată de o singură persoană. Deci, această situație trebuie să fie dusă până la capăt. Sau dl. Timofti cedează și atunci noi avem un stat capturat sută la sută de puterea personală a dlui Plahotniuc. Sau dacă dl. Timofti rezistă și PLDM rezistă, atunci noi vom avea alegeri anticipate, cu toate consecințele negative, dar cu șanse foarte simbolice, dar totuși cu șanse de a aduce sânge proaspăt în viitorul Parlamentul al Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Ați creionat, de fapt, variantele de scenarii la care vă așteptați. Am să precizez încă un singur lucru: în condițiile în care se produce primul scenariu, care sunt șansele ca Vlad Plahotniuc să fie votat în Parlament ca viitor premier?

Oazu Nantoi: „Presupunerea mea e că această postare pe FB demonstrează că dl. Plahotniuc deține controlul asupra majorității în Parlamentul Republicii Moldova. Dl. Plahotniuc controlează majoritatea Parlamentului și în cazul dacă dumnealui va fi desemnat drept candidat, el va fi desemnat în funcția de prim-ministru fără nicio problemă. Dar aici rămâne deschisă întrebarea cu președintele țării: va semna dl Timofti acest decret sau nu?

Eu nu sunt sigur că noi astăzi vom vedea deznodământul, în pofida faptului că inițial se aștepta că președintele va semna vineri decretul, ulterior s-a declarat că astăzi până la ora 14 va aștepta președintele decizia partidelor. Noi trăim în Republica Moldova unde, spre regret, nu toate regulile lucrează, în special cele scrise în Constituție și de aceea rămâne de văzut cum va continua această luptă. Repet doar un singur lucru: această ieșire la rampă al dlui Plahotniuc vorbește despre aceea că Republica Moldova se află în fața unei dileme dramatice.”

Europa Liberă: E la fel de interesat reprezentantul activ al societății civile Oazu Nantoi ca și politicanul Oazu Nantoi de numirea premierului, pentru că există părerea că desemnarea premierului în condițiile de azi i-ar ajuta mai mult pe guvernanți decât pe cetățeni?

Oazu Nantoi: „Eu consider că în prezent în Republica Moldova are loc o luptă tot mai deschisă între starea de stat captiv și stat care are șanse să fie întors cetățenilor, stat în care va apărea perspectiva realizării reformelor în urma cărora statul va deveni un stat de drept în care noi vom avea o justiție în primul rând ceea ce noi categoric nu avem. Și sigur că e regretabil că noi am ajuns la această fază când lupta devine atât dură, necivilizată și cinică din partea politicienilor. Însă eu sunt adeptul formulei că avem o guvernare pe care o merităm și totul va depinde de reacția societății la aceste turbulențe politice prin care noi trecem.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:54 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG