Linkuri accesibilitate

Politigraf: Vlad Plahotniuc revine în politică înainte de vreme


VP revine în politică, dar pică testul cu Politigraful (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 22.12.2015)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:50 0:00

La autosuspendarea din PD, Vlad Plahotniuc afirma că va rămâne retras „până la clarificarea anchetei în cazul BEM”

Vlad Plahotniuc a renunțat la autosuspendarea din funcția de prim-vicepreședinte al Partidului Democrat și a revenit în partid ca să participe la tentativa de formare a unei majorități numeroase. Dar testul cu Politigraful arată că omul de afaceri controversat revine deschis în politică în mod prematur, încălcându-și promisiunea făcută la autosuspendarea din PD, pe 15 octombrie, că o să rămână retras „până la clarificarea anchetei în cazul BEM”. Sunteți de acord cu această constatare? Citiți articolul și votați în sondajul din stânga.

Vlad Plahotniuc, care a intrat prima dată în politică în 2009, și-a anunțat revenirea în Partidul Democrat și la conducerea acestuia într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook în noaptea de duminică spre luni. El a scris că vrea să participe la eforturile de formare a unei majorități suficient de numeroase și pentru instalarea unui nou guvern acum, și pentru alegerea noului șef al statului, în martie viitor. Această majoritate ar trebuie să sprijine în Republica Moldova „o terapie de șoc, care să o scoată din criza în care se află, atât economic și social, cât și politic”.

Plahotniuc explică în mesajul de pe Facebook că a fost îndemnat de „mai mulți parteneri externi, oficiali veniți să discute situația politică din țara noastră, dar și membri ai corpului diplomatic” să se implice pentru a pune în practică soluții anticriză, care să asigure o guvernare stabilă.

Dar sub acest mesaj de pe Facebook, s-a păstrat cel publicat pe 15 octombrie, când Vlad Plahotniuc anunța că se autosuspendă din funcția de prim-vicepreședinte al PD și din partid în general și spunea că va sta în afara politicului așa încât „ancheta în cazul BEM să fie în afara oricăror suspiciuni legate de eventuale influențe externe instituțiilor de drept”. Publicăm alăturat imagini cu cele două mesaje, în stânga paginii, sub ilustrație.

Anunțul autosuspendării lui Vlad Plahotniuc din PD
Anunțul autosuspendării lui Vlad Plahotniuc din PD

Autosuspendarea lui Plahotniuc avea loc în ziua arestării fostului premier Vlad Filat sub acuzația de luare de mită și abuz în cazul devalizării Băncii de Economii. „Nu am avut niciodată vreo implicare în acest caz, dar consider că e important ca în acest moment să fac acest demers, pentru a nu lăsa campaniile de manipulare să afecteze activitatea instituțiilor de drept, dar și imaginea partidului din care fac parte”, scria Plahotniuc. El promitea că autosuspendarea o să dureze „până la clarificarea anchetei în cazul BEM”. În noul mesaj despre revenirea în politică, Vlad Plahotniuc nu mai spune nimic despre această anchetă.

Testul cu Politigraful arată că, revenind în politică acum, Vlad Plahotniuc își încalcă afirmația din 15 octombrie. Revenirea este prematură, pentru că ancheta bate pasul pe loc și nu a adus claritate deocamdată în cazul furturilor din bănci și implicării prezumtive a lui Vlad Filat.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG