Linkuri accesibilitate

Mircea V. Ciobanu: „Jocul abia începe, el nu se rezolvă cu siguranță săptămîna aceasta”


Interviul dimineții cu scriitorul și analistul ziarului „Jurnal de Chișinău”.

Zi spectaculoasă cea de ieri: anunţul nocturn de „revenire în partid” şi în luptele politice corp la corp a lui Vlad Plahotniuc, scindarea aparentă a fracţiunii PCRM şi desemnarea de către preşedintele Timofti a dlui Ion Sturza în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru…

Mircea V. Ciobanu
Mircea V. Ciobanu

Punctul de vedere al scriitorului şi editorului de carte Mircea V. Ciobanu în convorbirea ce urmează despre cocktailul ameţitor al evenimentelor de ultimă oră din politicul moldovenesc.

Europa Liberă: Un adevărat nod gordian al evenimentelor de ieri în politicul moldovenesc – revenirea năvalnică, pe faţă, a dlui Plahotniuc în prim-planul confruntărilor pentru putere, aparenta părăsire a PCRM de cea mai mare parte a deputaţilor acestuia şi gestul considerat temerar al preşedintelui Timofti de a-l desemna pe Ion Sturza candidat pentru funcţia de premier? Viaţa dle Ciobanu, bate filmul sau, poate chiar literatura?

Mircea V. Ciobanu: „Cam asta se întâmplă. Voi tocmai ați anunțat că s-a scurs prima cea mai lungă noapte, înseamnă că ieri a fost cea mai scurtă zi din anul 2015 și a acoperit toate evenimentele anului într-o singură zi.”

Europa Liberă: Să le luăm pe rând, cu ajutorul Dvs., care sunteţi şi un atent observator al fenomenului politic. Maurul nu şi-a făcut încă treaba, Maurul revine. Cum vedeţi această revenire, în văzul lumii, a dlui Plahotniuc, în scena politică?

Mircea V. Ciobanu: „Ea este într-un sens surprinzătoare, iar în altul absolut logică. De altfel, toți trei pe care i-ați pomenit acuma brusc fiind undeva, adică unul în umbră, altul mai deoparte, al treilea detașat de toate cele și, brusc toți au redevenit jucători activi într-o singură zi. Probabil că ăsta este scopul, adică de a arăta că într-adevăr el este dacă noi ne mai îndoiam. Nu mai puneam și noi câte odată întrebări: nu se poate chiar el să le dirijeze pe toate? Uite că el a zis că da, eu sunt dirijorul, am să vin și am să vă asigur cu tot ce doriți. ”

Europa Liberă: Dl Plahotniuc a declarat că revine în scenă, între altele, pentru a găsi salvarea Moldovei prin ceea ce el a numit „terapie de şoc”. Ce va însemna acest lucru din punctul Dvs. de vedere? Cine va intra în terapie şi cine în şoc?

Mircea V. Ciobanu: „Eu am remarcat un lucru - șocul deja l-am obținut - am văzut ieri toate comentariile, nu știu cum va fi cu terapia. Dar ceea ce propune el, eu aș fi curios să-l văd cum o rezolvă în cazul în care ar trebuie să-l voteze pe Ion Sturza, de ce nu? Încheie toate războaiele, parcă așa spunea el, asigură o stabilitate, asigură o majoritate. Lasă-l să asigure această stabilitate majoritate, celelalte le va face premierul desemnat, nu?”

Europa Liberă: Rămânând la același subiect după Stanislavski, credeţi în scindarea pe bune a PCRM? Mai ales că – după cum a precizat unul dintre fruntaşii comunişti – cei plecaţi „oricum reprezentau 6 din cei 9 membri cu drept de vot în Biroul Executiv al partidului” şi, prin urmare, nu aveau teoretic probleme „să-şi impună opţiunile și să facă partidul ce considerau de cuviință”.

Mircea V. Ciobanu: „Nu cred că nu mai eu nu mă îndoiesc că totul este făcut cu acordul întregului partid sau conducătorului acestui partid, Vladimir Voronin. Eu cred că nici comuniștii nu mai pun la îndoială și nici nu se prea opun. Au comentat ieri așa într-o forma cam vagă și bâlbâită - că noi cam discutam despre ceva, ei s-au grăbit să de-a o decizie noi încă nu am încheiat niște discuții etc. Sigur că este o mișcare concertată.”

Europa Liberă: Dl Voronin nu a spus nimic despre asta, vi se pare firesc?

Mircea V. Ciobanu: „Era și normal să nu reacționeze primul, să lase câteva reacții, ziceam eu vage ale dlui Regman și a altor colegi. Se va pronunța și el. Nu-i va fi foarte ușor, pentru că dacă cineva ar fi făcut așa o ierarhie în partid, eu cred că Artur Reșetnicov și Violeta Ivanov erau printre cei mai devotați, doar acolo pe principiul devotamentului se construiește totul și nu cred că l-au trădat, pentru că asta ar ieși că l-ar fi trădat, nu cred.”

Europa Liberă: Dacă admitem asta pe bune că e o înțelegere cu dl Voronin, ce ar fi obținut în schimb la o mișcare de asta, adică și-a scindat partidul în schimb la ce?

Mircea V. Ciobanu: „Eu cred că în primul rând, e un fel de a rămâne în politică. Era absolut evident că la următoarele alegeri Partidul Comunist nu va mai lua nici atât cât a luat data trecută. Și, asta este un fel de a rămâne zic eu în poziție, de a rămâne în Parlament, dacă a rămâne în politică asta ar însemna pentru el.”

Europa Liberă: Gestul preşedintelui Timofti. Cum aţi vorbi despre acest gest în condiţiile în care – deja evident - candidatul Ion Sturza nu va avea suficiente voturi pentru a se instala în fruntea Guvernului?

Mircea V. Ciobanu: „Cred că aici poate fi privit în două feluri. Primul, știu că i s-a reproșat că uite, domnule, atâta timp nu ai luat nicio decizie necesară țării și brusc ai ieșit în prim plan cu declarații curajoase. Mie mi se pare că el a ieșit exact atunci când îi permite Constituția. Deci, nu este omul epatajului, nu este omul discursului, a ieșit atunci când trebuia să ia o decizie. Hai să admitem că el ar fi fost de acord că trebuie resetată toată clasa politică și ar fi trebuit dizolvat Parlamentul. Cum să dizolvi Parlamentul, pur și simplu? Nu mersi. Un candidat bun, onorat care este oarecum acceptat de ceea ce se numește așa într-o formulă foarte abstractă și generalizată - partenerii de dezvoltare. Nu este votat de două ori și tu dizolvi Parlamentul - este exact ceea ce ți-ai propus, dar nu găseai soluția până când nu a venit iată această ofertă, dacă vreți.”

Europa Liberă: Dar de ce pragmaticul Sturza ar accepta să ajungă doar în faţa deputaţilor fără şanse de izbândă?

Mircea V. Ciobanu: „Eu aș crede că toți trei joacă aici, nu fiecare este cumva atras într-un joc. Pentru că dl Sturza are o șansă extraordinară de a intra în politică, mult mai simplu decât ar fi făcut-o investind bani și timp pentru crearea unui partid. Asta ar fi durat un an, doi, trei nu știu cât și nu știu cu câte șanse, pentru că la noi partidele de opoziție de obicei nu își fac carieră. Trebuie să apari așa brusc cu jumătate de an înainte de alegeri, să-ți faci orice partid pe care l-ai face și atunci te lansezi. În cazul de față e același joc. De ce credeți că dl Sturza mizează numaidecât să fie ales? Să admitem că nu este ales, nici prima dată și nici a doua, în cazul în care președintele va insista pe candidatura domniei sale. Dacă nu trece nici din două - este dizolvat Parlamentul. Sturza este cel mai bun candidat pentru a uni toate porțile care s-ar numi așa foarte general pro-europene și anti oligarhice și are toate șansele fiind în fruntea unui bloc electoral de dreapta pro-european și destul de activ să intre în Parlament cu vreo 30% care i-ar asigura vreo 40 de mandate.”

Europa Liberă: Este, a propos, votul sau non-votul pentru Sturza şi viitorul său cabinet un fel de test de „europenitate” al celora care s-au declarat până acum pro-europeni în toate împrejurările?

Mircea V. Ciobanu: „Da, cu siguranță. Numai că eu una mă gândesc că și aici jocurile se pot complica. Pentru că, de exemplu, toată echipa care s-ar numi echipa Plahotniuc, toată paletă aceasta mai largă ar intra aici probabil și Ghimpu și Leancă și Lupu și noii social-democrații, Platforma aceasta s-ar putea să-l accepte pe Sturza, să scape de el ușor alegându-l și, să-l deturneze după alegerea președintelui la primăvară.”

Europa Liberă: Vedeţi vreo continuare de atac la Preşedinte din partea PDM după ce – iată – a nesocotit presiunile acestuia şi l-a nominalizat pe Ion Sturza? Un impeachment s-ar putea înscrie firesc în pânza naraţiunii?

Mircea V. Ciobanu: „Da, eu bănuiesc că s-ar putea întâmpla, pentru că mișcările din cealaltă parte au fost adesea pe de-a dreptul ticăloase sau cel puțin amenințătoare și s-ar putea întâmpla să fie și aici un test de rezistență. Să se vadă dacă aveam eu dreptate atunci când spuneam că președintele, de fapt, a procedat cum trebuie să procedeze, deci, foarte firesc. Dar să știți că scenariile acestea pe care eu am încercat repede să le spun nu sunt unicele posibile. S-ar putea întâmpla, de exemplu, într-un moment, - că nu aș presupune că acum se întâmplă, deși nu exclud nici asta - că toți trei să joace deopotrivă în același joc și în al doilea tur să fie nominalizat cineva care este acceptat de toată echipa și de noua majoritate parlamentară. Jocul abia începe, el nu se rezolvă săptămâna asta cu siguranță.”

Europa Liberă: Ambasadorul Statelor Unite s-a întrebat, ieri, după ce a constatat avalanşa de evenimente copleșitoare, dacă se mai gândeşte cineva la ce vrea, de fapt, poporul. Chiar aşa dle Ciobanu, mai e timp şi pentru preocupări privind gândurile populaţiei, alegătorilor?

Mircea V. Ciobanu: „Deocamdată eu nu am văzut în jocul acesta pe care l-am descris și mari preocupări pentru popor sau pentru ceea ce s-ar numi popor, alegători sau ceea ce numesc americanii contribuabili. Dar eu cred că asta ar trebui să-i pună pe gânduri. Pentru că ceea ce spune ambasadorul Statelor Unite, de fapt, este pentru cineva care vrea să-și facă o carieră politică și nu pentru cineva care vrea să profite de pe urma politicii.”

Europa Liberă: Rezistă Republica Moldova din punctul Dvs. de vedere până se fac aceste jocuri politice? Va putea evita colapsul financiar-economic aparent inevitabil la această oră?

Mircea V. Ciobanu: „Nu, nu cred eu că orice scenariu foarte optimist care s-ar produce acum ar salva atât de ușor în Republica Moldova. Ea încă este pe burtă. Îmi vine să spun aproape o minune, dar tare aș vrea să spun că poate cu eforturi comune în câțiva ani am încerca să ieșim, dar pentru asta ar fi de dorit să ne amintim și de ceea ce spunea ambasadorul Statelor Unite, cel puțin dacă alte argumente nu avem.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:15 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG