Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate Info


Invitata rubricii de astăzi este Sorina David.

„Vaccinurile antigripale pentru sezonul 2016 au ajuns în Moldova. Preparatele, în valoare de peste 13 milioane de lei, au fost donate de Organizația Mondială a Sănătății. Asta din motiv că țara noastră nu le-a putut cumpăra din cauza lipsei ofertelor din partea agenților economici. Virusologii susțin că, deși vaccinurile au ajuns în Moldova destul de târziu, dacă acestea vor fi administrate în maxim două săptămâni, cazurile grave de gripă care pot cauza chiar și deces ar putea fi prevenite. Anul trecut Campania de vaccinare a început în luna noiembrie, cu aproximativ două luni mai devreme decât în acest an.

Pe timp de criză, când majoritatea instituțiilor medicale din țară strâng cureaua pentru a finaliza anul cu cât mai puține datorii, unele instituții publice își permit să cumpere mașini scumpe. Vorbim despre Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, care de curând și-a achiziționat un automobil luxos care valorează mai mult de jumătate de milion de lei.

Pe Sănătate INFO citiți un articol despre conflictul dintre Ministerul Sănătății și compania care se ocupă de reformarea serviciului de dializă în Moldova. Neînțelegerile au pornit de la faptul că firma, în spatele căreia ar sta apropiații liderului PLDM, Vlad Filat, ar fi preluat un spațiu mai mare din instituțiile medicale decât este prevăzut în contract. Potrivit Ministerului Sănătății, această situație se referă în special la Spitalul Clinic Republican, unde urmează să se deschidă cel mai mare centru de dializă din țară. Responsabilii companiei BB-Dializă au infirmat că ar fi preluat un spațiu mai mare din cadrul Spitalului Clinic Republican și au adăugat că Centrul urmează să fie deschis la data stabilită. Anterior inaugurarea a fost amânată de câteva ori.

„Aveam 13 ani când am început să mă droghez. Îmi părea că o să mă maturizez mai repede dacă o să încep să fac ceea ce fac prietenii mai mari”, astfel își începe povestea Serghei, un fost consumator de droguri din Bălți. Bărbatul povestește că în toată perioada cât a consumat narcotice și-a pierdut familia și prieteni, s-a ales cu o mulțime de probleme de sănătate, datorii enorme și chiar a ajuns la închisoare. Bărbatul a reușit să scape de dependență abia după ce a beneficiat de o serie de servicii pentru persoanele consumatoare de droguri. După ce a scăpat de ele, a început să-i ajute și pe alţii să renunțe la droguri. Subiectul a fost realizat în cadrul Campaniei «Moldova, ultima linie».”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG