Linkuri accesibilitate

România: cum a ajuns DNA să fie mai populară decât Biserica


Potrivit ultimului sondaj INSCOP, puțin peste 55% dintre români au încredere multă și foarte multă în Biserică, față de 61% în luna septembrie.

Ani la rând Biserica a fost instituția în care românii au avut cea mai mare încredere.

Mai mult de 20 de ani după căderea comunismului, în perioada complicată a tranziției, în care totul se schimba de la o zi la alta, în care pacea socială se negocia prin compromisuri murdare, iar politicienii își creau propriile lor fortărețe, Biserica a părut să fie singurul loc stabil.

Apoi, au apărut dosarele de colaborare cu securitatea ale înalților ierarhi, inclusiv ale celor mai tineri, iar presa a început să scrie despre afacerile pe care le făceau clericii, trafic de influență și luare de mită, dar și despre felul în care noul patriarh Daniel, pare să transforme totul într-o corporație.

Diferența între catolici, protestanți, greco-catolici și ortodocși a devenit tot mai vizibilă: în vreme ce marea majoritate a preoților ortodocși condiționează înmormântările, botezurile și nunțile de taxe, pe care nu toți enoriașii le pot plăti, celelalte culte își demonstrează umanitarismul, au grădinițe gratuite pentru copii, oferă cursuri gratuite de chitară, pian sau desen, organizează locuri supravegheate în care să vină să stea copiii după ce-și termină cursurile și unde aceștia primesc ajutor pentru teme, dar au voluntari care îngrijesc bătrâni.

Încrederea în Biserica Ortodoxă Română a fost erodată încetul cu încetul, dar potrivit sondajelor de opinie, aceasta a pierdut 5% după tragedia de la Clubul Colectiv, unde în urma unui incendiu au murit 63 de persoane.

Preoții ortodocși au lansat pe rețelele de socializare mesaje cinice despre cei care ascultă rock și care primesc ce caută și chiar Patriarhul Daniel a răbufnit spunând că lumea ar trebui “să vină la biserică, nu la club”.

Lipsa de compasiune în acele momente în care românii erau terifiați de ceea ce se întâmplase la Colectiv, i-a făcut pe mulți dintre cei cărora nu le era indiferentă Biserica să se îndepărteze de această instituție.

În paralel cu prăbușirea lentă a Bisericii Ortodoxe, încrederea românilor s-a îndreptat spre alte instituții: astfel pompierii se află pe primul loc cu aproape 80%, urmați de Armată cu 75% și de jandarmi 65%.

Pe locul patru se află DNA cu peste 60 la sută, potrivit ultimului sondaj INSCOP.

Doar puțin peste 55% dintre români au încredere multă și foarte multă în Biserică, față de 61% în luna septembrie.

DNA, Direcția Națională Anticorupție, pe de altă parte, a intrat în acest top instituțional de curând, după ce procurorii au demonstrat că sunt independenți, că dosarele pe care le fac au legătură cu politicieni din toate partidele, indiferent dacă aceștia se află în opoziție sau la putere.

DNA a devenit indicatorul real al felului în care se face politică la București și în ce măsură politicienii sunt interesați mai degrabă de propria îndestulare, decât de binele public.

Încrederea mai mare acordată DNA în detrimentul Bisericii sugerează că asistăm la o schimbare de mentalitate, în care justiția pământeană ar putea căpăta mai multă consistență în fața celei divine.

XS
SM
MD
LG