Linkuri accesibilitate

Nominalizarea lui Ion Sturza – începutul unui nou proiect politic? (Noi.md)


„Șansele lui Ion Sturza” (Ziarul Național)

Portalul Noi.md îl citează pe analistul politic Anatol Țăranu, care susține că șansele ca Ion Sturza să fie susținut în Parlament și numit în funcția de prim-ministru sunt minime. Totuși, crede el, nominalizarea omului de afaceri la acest post poate fi calificată drept un prim pas în construcția unui proiect politic de alternativă. „Domnul Sturza acum fixează o alegere normativă, cum ar trebui să fie și ce ar trebui să facă clasa politică în aceste condiții complicate. O asemenea abordare își are raționamentul său. Încearcă să arate că există o alternativă la dominația oligarhică. Prin acest gest, domnul Sturza, dar și domnul Timofti demonstrează că se poate și altfel, nu doar așa cum încearcă să sugereze PD”, conchide analistul.

„Adevărul Moldova” publică un interviu cu președintele interimar al PLDM, Valeriu Streleț, care infirmă că PLDM l-ar fi propus pe Ion Sturza lui Nicolae Timofti pentru a fi desemnat în calitate de candidat la funcția de premier. Liderul PLDM și-a exprimat temerea în legătură cu perspectiva ca Sturza să nu fie învestit, ținând cont de „încrengătura de interese din Parlament.” Chiar dacă nu va trece Ion Sturza, spune Valeriu Streleț, PLDM va insista ca profilul următorului candidat „să nu fie prea diferit de cel al domnului Sturza.”

„Ziarul Național” îl citează pe analistul politic Oazu Nantoi, care crede că este prematur de a vorbi despre „șansele lui Ion Sturza” de a fi votat premier, mai ales că nu se știe dacă președintele îl va desemna și a doua oară, dacă nu va fi susținut prima dată. Oazu Nantoi este de părere că acum are loc lupta între două opțiuni: cea a statului captiv sau cea a statului care vrea să iasă din această captivitate”. Eventualitatea unor alegeri anticipate, în opinia analistului, depinde de „fermitatea președintelui Nicolae Timofti”: sau prim-ministru desemnat de Plahotniuc, sau premier desemnat de șeful statului care să fie ales de deputați.

Alex Cozer scrie pe portalul Independent că mulți s-au grăbit, în ultimele zile, să-l laude pe Nicolae Timofti pentru „curajul” de care a dat dovadă, opunându-se oligarhului, dar că acest curaj se datorează „susținerii masive” acordate șefului statului de către Occident. Autorul articolului observă că Ambasada SUA a făcut public un mesaj exact când Ion Sturza se afla la Nicolae Timofti la negocieri. Jurnalistul crede că și declarațiile recente ale diplomaților europeni, indică asupra faptului că „Occidentul nu mai poate să continue greșelile din ultimii 6 ani și să accepte ca mafiotul să preia controlul total al RM”.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG