Linkuri accesibilitate

Ana Gomes: „Mai puțină retorică și mai multă acțiune pentru ca oamenii să reziste propagandei anti-europene a Rusiei”


Europarlamentara socialistă portugheză Ana Gomes despre provocările anului 2016 în relația UE cu vecinii estici.

Europa Liberă: Doamnă Ana Gomes, sunteți unul dintre experții PE în afaceri externe. Ce ne așteaptă în 2016? Lupta împotriva terorismului versus libertatea de mișcare, controlul granițelor vs. controlul fluxurilor de refugiați concomitent cu respectarea drepturilor acestora- acestea au fost provocările anului 2015.

Ana Gomes: „2016 va fi un an decisiv. Va trebui să salvăm Uniunea și tot ce înseamnă ea: valori și principii. Aceasta înseamnă că nu putem să luptăm împotriva terorismului violând drepturile omului, respectiv, drepturile refugiaților și migranților. Avem obligația legală și morală să îi ajutăm. Nu ar trebui să permitem guvernelor noastre să amestece lupta împotriva teroriștilor cu situația refugiaților. Oamenii aceștia fug chiar de teroriști. Da, avem nevoie de granițe mai sigure, dar nu putem securiza fiecare centimetru de graniță.

Ce putem face este să pregătim căi rapide și sigure pentru depunerea unei cereri de azi, pentru ca astfel sa stim ce oameni pot ramâne la noi, si care nu. Astfel, putem vedea exact cine vine la noi, cine poate rămâne, cum îi putem ajuta pe aceștia să se integreze mai bine. Nu trebuie să mai permitem constituirea unor comunități ca cea din Molenbeek din Bruxelles unde se acumulează frustrări și se plănuiesc atacuri ca cele de la Paris. Trebuie să vedem că atacurile teroriste sunt comise de cetățeni europeni, si nu de refugiați. Ce îi transformă în teroriști pe cei din Molenbeek este poate acest sentiment al excluziunii, al neintegrării, al respingerii. Teroriștii sunt printre noi, nu trebuie să îi căutam în valurile de refugiați.

Avem nevoie de politici care să nu ridice ziduri. Când țara mea nu era în Schengen, un milion de cetățeni portughezi a trecut granița ilegal ca să meargă la muncă în Franța sau Germania. Oamenii se luptă pentru viețile lor. Așa și cu refugiații. Dacă nu le deschidem ușa, vor veni pe geam. Lasând granițele deschise vom putea descoperi și retelele teroriste, de altfel. Asta pe lângă faptul că vom salva atâtea vieți de refugiați.”

Europa Liberă: În 2016 cetățenii britanici vor fi chemați la referendum pentru a vota dacă țara lor rămâne sau nu în UE. Vom asista la un Brexit?

Ana Gomes: „Mai puțină retorică și mai multă acțiune”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:30 0:00

Ana Gomes: „Da, mi-e teamă că britanicii vor vota pentru ieșirea din UE, iar asta pentru că dl Cameron, precum Aladin, nu a putut controla spiritul pe care l-a pus în sticlă. Păcat, va incerca poate să facă publicul să se răzgândească, dar deja spiritul plantat de el a fost exploatat cu succes de dreapta extremă a dlui Farange. ”

Europa Liberă: Va fi o pierdere uriașă pentru UE?

Ana Gomes: „Da, va fi o pierdere uriașă, dar vom supraviețui. Vom aprofunda integrarea europeană, iar dacă Marea Britania va dori să revină în UE, o va putea face. Cred că mai importantă decât extinderile va fi aprofundarea integrarii. De aceea sunt lucruri pe care nu le putem coordona sau tine sub control. De exemplu terorismul. Trebuie să schimbăm informații intre statele membre pentru a lupta împotriva terorismului. Nu trebuie să se considere că suvernitatea va avea de suferit. Putem apăra suveranitatea altfel, nu prin punerea in pericol a vietilor cetățenilor. Avem nevoie de mai multă Europă. Nu trebuie să mai permitem să ne fie vietile amenintate. Nu avem nevoie in UE de state membre care nu sunt de acord cu aprofundarea integrarii. Iar Marea Britanie un astfel de membru este.”

Europa Liberă: Avem nevoie de mai multă Europă și pentru a avea relatii mai bune cu Rusia în 2016?

Ana Gomes: „Da, desigur! Si asta nu inseamnă că nu trebuie să criticăm sau să nu fim de acord cu acțiunile Rusiei pentru acțiunile sale provocatoare și agresive care destabilizează nu doar Ucraina, dar și alte țări din vecinătatea noastră comună. De exemplu, transformând țări ca Moldova în platforme pentru crima organizată. Da, cred că trebuie să colaborăm cu Rusia, pentru găsirea unor soluții pentru Siria sau Libia. Dar Rusia trebuie să înțeleagă că nu se poate juca asa cu UE, precum si faptul că populatia sa dorește o țară democratică. Iar aici UE poate ajuta.”

Europa Liberă: Va ramâne în viață Parteneriatul Estic in 2016?

Ana Gomes: „Sper, depinde de oamenii din aceste țări, de capacitatea lor de a rezista propagandei putiniste care manipulează oamenii din aceste țări să se intoarcă impotriva UE. Acest parteneriat este important pentru noi si trebuie să ii adăugam mai multă consistență. Mai putina retorică, mai putina vorbarie, si mai multă actiune, mai multe relatii interumane intre cetateni din UE si cetateni din tarile Parteneriatului Estic, pentru ca acesti oameni sa poata rezista propagandei anti-europene pe care o duce Rusia.”

XS
SM
MD
LG