Linkuri accesibilitate

Parlamentarii care au părăsit PCRM cer „dreptul” să fie consultați


Premierul desemnat Ion Sturza promite să prezinte lista noilor miniștri și programul de guvernare pe data de 2 ianuarie.

Premierul desemnat Ion Sturza promite să prezinte public lista noilor miniștri și programul de guvernare pe data de 2 ianuarie. Vorbind la Chișinău după discuții cu președintele Parlamentului, Andrian Candu, Sturza a mai spus că spicherul i-a promis că procedurile parlamentare vor fi „fără blocaje”. A apărut însă o nouă contestație la Curtea Constituțională, înaintată de cei 14 deputați care au părăsit fracțiunea Partidului Comuniștilor și care cred că președintele Timofti ar fi trebuit să-i consulte separat înainte de a-l însărcina pe Ion Sturza cu formarea noului guvern. Valentina Basiul despre o dispută constituțională fără mari consecințe, dar care poate complica formalitățile:

Parlamentarii care au părăsit PCRM revendică dreptul de a fi fost şi ei consultați de șeful statului înainte de a proceda la desemnarea premierului. Ei se simt discriminați după ce preşedintele a avut grijă să ia în seamă grupul Leancă, format din numai trei deputaţi.

Anatolie Zagorodnâi, unul din cei 14 comuniști decepționați de prestația liderului Voronin, spune că sesizarea depusă la Curtea Constituţionalea nu mai poate opri procedura de învestire a noului guvern, dar poate servi drept prilej pentru interpretarea normei constituționale:

„Sperăm că la următoarea candidatură care va fi propusă să facă acest lucru. Noi solicităm Curţii să ne explice cum corect să procedeze președintele în situația în care o majoritate parlamentară va propune un candidat la funcția de prim-ministru, care are în spate o fracțiune sau mai bine zis un număr necesar pentru învestirea unui guvern”.

Europa Liberă: Domnule Zagorodnâi, dar iată la şedinţa de parlament pentru examinarea primei tentative veţi merge? Ce poziţie veţi avea?

„În primul rând, este o perioadă de vacanță, dumneavoastră ştiţi foarte bine, şi care o să fie pe loc o să fie, care n-o să fie n-o să fie, dar asta nu înseamnă că în cazul în care n-o să fie cvorumul în parlamentul Republicii Moldova, să ştiţi că conform iarăşi a unei hotărâri a Curţii Constituţionale neavând cvorum asta nu înseamnă că tentativa nu a avut loc”.

Anatolie Zagorodnâi îl mai acuză pe şeful statului de jocuri de culise şi declară că nici fracțiunea comuniștilor, din care au făcut parte cei 14 parlamentari până în dimineața zilei de 21 decembrie, nu ar fi fost invitată la discuție. Lucru infirmat însă de Vlad Ţurcanu, purtătorul de cuvânt al preşedintelui.

„Pe data de 9 noiembrie fracţiunea PCRM a fost la consultări cu domnul președinte şi a susţinut ideea instalării unui guvern tehnocrat cu sprijin larg în parlament. Iar ulterior, pe data de 27 noiembrie, protocolul nostru a discutat cu fracțiunea PCRM care a refuzat să vină la consultări”.

Grupurile de parlamentari neafiliaţi sunt oare echivalente ale fracțiunilor şi trebuie să fie consultate de şeful statului în cazul desemnării unui premier? La această întrebare ar urma să răspundă mâine magistrații Curţii Constituţionale. Deputatul socialist Vladimir Ţurcan, fost vicepreședinte al parlamentului şi fost şef al comisiei juridice, afirmă că regulamentul parlamentului nu prevede drepturi pentru grupuri de neafiliați de a înainta propuneri legislative sau de a lua cuvântul din partea acestor entități auto-intitulate. De asemenea, nu au dreptul să formeze o altă fracțiune şi să se afilieze la un alt grup parlamentar pe o perioadă de şase luni de la data părăsirii formațiunii pe listele cărora au intrat în legislativ.

Premierul desemnat Ion Sturza vede în sesizarea foştilor comunişti la Curtea Constituţională o procedură politică normală despre care zice că nu-şi face griji.

„În ţara asta sunt foarte mulţi patrioţi, care vor avea grijă ca procesele să fie legale, ca opinia publică să fie luată în considerație şi lucrurile să aibă loc la vedere. Sunt bineînțeles şi planul B, C şi aşa mai departe, dar astăzi eu am profunda convingere că totul va decurge în câmpul constituțional”.

Şedinţa specială a parlamentului la care va fi examinată componenta cabinetului de miniștri şi programul de activitate al guvernului Sturza va avea loc în ziua de 4 ianuarie. Ion Sturza a spus că pe 2 ianuarie va prezenta cele două documente deputaților, ca aceştia să aibă timp să le examineze. Până astăzi premierul desemnat s-a întâlnit cu liberalii, liberal-democraţii şi neafiliaţii din grupul Leancă şi a spus că le-a scris cea de-a doua scrisoare oficială democraților, cerându-le o întrevedere. Socialiştii şi comuniştii au refuzat invitaţiile. Doar reprezentanții PLDM au declarat că vor vota un guvern condus de Sturza. În cel mai recent interviu pentru Europa Liberă Ion Sturza a declarat că eventualul vot de blam din Parlament nu va fi neapărat un eşec, dacă totuși îi va reuşi să adune pe un culoar mai multe forțe ce revendică schimbarea clasei politice.

Previous Next

XS
SM
MD
LG