Linkuri accesibilitate

„Mai mult comunicarea contează, ei de singurătate sunt sătui...”


Un reportaj Radio Europa Liberă pe tema situației pensionarilor și bătrînilor rămași singuri.

În acest an, persoanele nevoiașe pot beneficia de un ajutor pentru perioada rece a anului în valoare de 315 lei, pentru fiecare din lunile noiembrie-martie. Asistenții sociali, cei care adună cererile, spun că cele mai multe solicitări vin din partea familiilor numeroase, din partea pensionarilor și bătrânilor rămași singuri. Totodată, bătrânii în dificultate, care nu pot miza pe sprijinul copiilor și rudelor pot apela la serviciul de îngrijire la domiciliu.

Cei mai mulți dintre bătrânii singuri și neajutorați din localitățile rurale sunt vizitați la domiciliu de cel puțin două ori pe săptămână. Lucrătorii sociali din comunitate sunt adevărați salvatori, mai cu seama pe timp de iarnă. Fiecare are în grijă cel mult 10 bătrâni, ca să reușească să-i viziteze pe toți, spune Tatiana Ambroci, lucrător social în comuna Romanești. De fapt, zice ea, la fiecare vizită trebuie să aprovizioneze bătrânii cu medicamentele și alimentele necesare, să-i întrebe de sănătate și unde e cazul, să pregătească mâncare suficientă până la următoarea întâlnire:

„Sunt așa persoane că dacă nu sunt eu, mor de foame, sunt așa de bolnavi că nu pot să-și facă o mâncare. De toate le fac, și mâncare și medicamente cumpăr. Li-i foarte greu, și situația materială, și în general. Nu au pe nimeni. Am chiar și o bătrână de 90 de ani. Ea încă mai poate, se mai mișcă prin casă, chiar și afară se duce și mai hrănește găinile pe care le are. Restul sunt așa, de peste 60 de ani, 70.”

În raionul Orhei, sunt aproape 650 de vârstnici care locuiesc singuri și au nevoie de ajutorul unui lucrător social. Parte din ei mizează și pe sprijinul vecinilor, care la nevoie pot alerta medicii sau autoritățile locale. De obicei, bătrânii păstrează și o legătură telefonică cu lucrătorii sociali. Ala Răilean are în grijă nouă bătrâni din două localități, Mălăiești și Târzieni, situate la 4 km distanță una de alta. Pe timp de vară, ca să economisească timp merge cu bicicleta. Iarna, spune ea, își programează vizitele astfel încât să poată ajunge cu autobuzul școlar care circulă între sate. Mare parte din bătrânii pe care îi vizitează au rude apropiate, doar că demult stabilite cu traiul peste hotare:

„Sunt și bătrâni care au câte un copil, doi, dar sunt plecați peste hotare, stabiliți cu traiul acolo și numai prin telefon, se sună din când în când și pot să le facă o vizită o dată în an, poate și mai rar. Ei au nevoie de aceleași cumpărături de la magazin, de același ajutor prin casă. Urmărim starea sănătății ca să anunțăm medicul, să luăm rețete pentru medicamente cu preț redus. Chiar sunt bătrâni care nu iau medicamente până nu i le pui în mână, pentru că se teme să nu încurce, am avut și așa cazuri.”

Statistica pe raioane arată că aproximativ în fiecare sat sunt câte 2-3 lucrători sociali. Solicitări de îngrijire la domiciliu sunt mai multe decât ar permite bugetul alocațiilor pentru acest serviciu, iată de ce sunt incluși în program cei care răspund întocmai regulamentului, precizează Angela Mărgineanu, specialist la direcția asistență socială din raionul Strășeni:

„Ei solicită, scriu cerere că ar avea nevoie de așa ajutor și se formează comisia care pleacă în teritoriu și văd condițiile, văd dacă într-adevăr corespund regulamentului de îngrijire la domiciliu. Deci trebuie să fie numaidecât singuratici, adică nu are cine să îi ajute. Dacă trăiesc cu feciorul sau cu cineva în casă sau în ogradă, atunci nu beneficiază de acest ajutor.”

În unele localități se întâmplă ca pensionari să îngrijească de semenii lor țintuiți la pat, fie în baza unei remunerații simbolice sau doar ca voluntariat. Este o practică care a prins rădăcini în ultimii ani, spune Claudia Cârjă, pensionară din Basarabeasca și totodată președinta unui grup de voluntari care sprijină circa 500 de pensionari singuratici. Uneori spune ea, ei lucrează în paralel cu lucrătorii sociali, doar că acordă mai mult timp discuțiilor:

„Cel mai mult ei ne așteaptă să comunicăm cu ei, să le spunem noutățile din sat, rețete medicale, dacă îl doare spatele sau gâtul. Mai mult comunicarea contează, ei de singurătate sunt sătui. Noi suntem instruiți, lunar avem training-uri ce țin de sănătate, pe diferite teme, și noi asta le ducem la urechea dumnealor.”

Claudia Cârjă spune că asemenea mișcări de voluntariat, în sprijinul bătrânilor singuratici se dezvoltă acum în Rezina și Șoldănești. Pe lând vizitele săptămânale, pensionarii, cu sprijinul organizației ,,HelpAge” au reușit să organizeze prânzuri calde la domiciliu și diferite activități interactive pentru a-i scoate din casă pe pensionari. Ei si-ar dori sa fie mărit numărul lucrătorilor sociali, astfel încât aceștia să poate petrece mai mult timp cu bătrânii, și nu doar o oră care își pot permite acum.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG