Linkuri accesibilitate

Gările din capitala Bavariei München au fost redeschise după ce alerta de atac terorist a fost ridicată în 1 ianuarie


Autoritățile germane spun însă că situația rămâne serioasă

.

Gara centrală și încă una din vestul orașului au fost închise în noaptea Anului Nou după o amenințare serioasă și iminentă cu un atact sinucigaș legat de gruparea Statul Islamic, a spua poliția.

Într-o declarație din 1 ianuarie, poliția müncheneză a afirmat că că în urma anchetei efectuate de autorități la ora actuală nu mai există un risc concret de atac.

Ministrul de interne al Bavariei Joachim Herrmann a declarat reporterilor că un serviciu de informații prieten a avertizat Germania cu privire la un atact terorist iminent la miezul nopții pus la cale de cinci pînă la lapte militanți aoi grupării Statul Islamic din Siria și Irak, care plănuiau să se arunce în aer în mai multe locuri din München, inclusiv la cele două gări.

Herrmann a adăugat că autoritățile germane cercetază intens cazul, dar că pînă acum nu a fost făcută nici o arestare.

Autoritățile germane spun că au primit date personale, inclusiv nume ale unora dintre militanți, și că cerceterază și verifică informațiile.

Șeful poliției din München Hubertus Andrae a declarat că poliși nu a reușit să-i găsească pe suspecți.

„În acest moment nu știm dacă numele acestea sînt corecte, și nici măcar dacă oamenii aceștia există cu adevărat”, a spus Andrae în 1 ianuarie. El a respins speculațiile că a fost vorba de o alarmă falsă, spunînd: „dacă există astfel de informații, trebuie să acționăm.

Gara centrală din München și zona înconjurătoare au fost evacuate cu 90 de minute înainte de intrarea în noul an.

Gara a fost înconjurată de polițiști înarmați care au blocat intrările.

Oamenii au fost sfătuiți să evite zonele aglomerate.

Ministrul german de interne Thomas de Maiziere a spus că situația în Germania și Europa continuă să fie serioasă în noul an.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG