Linkuri accesibilitate

Despre fericirea impozabilă


Cât va mai dura, așadar, pînă cînd guvernele vor începe să taxeze fericirea? Sau până când Fiscul ne va cădea în spate pentru „fericire nedeclarată”?

Acum, de început de an, când se iau mari decizii și hotărâri, un prieten a aderat la un grup cetățenesc numit: Bărbații pentru Fericire. Pe scurt, e vorba de un grup de oameni care se dedica transmiterii unui sentiment al fericirii unul altuia.

Da, există oameni - chiar neaparținând unor secte - care pot crede ca fericirea e ceva ce poate fi transmis prin predarea si aplicarea unui algoritm.

Acești oameni ar dori să vadă stabilit un indice precis, usor de calculat, al fericirii nationale, precum în ideologia nationala a Bhutanului, din Himalaia, unica țară de pe planeta care nu se ghideaza dupa produsul national brut, ci dupa „indicele national al fericirii”.

Desigur, trebuie văzut cum ar putea fi calculate procesele economice din perspectiva folosirii unui indice al fericirii ca moneda de schimb. Ar fi oare această monedă - indicele personal al fericirii - transferabila? La o acumulare excesiva de fericire netransferabilă s-ar ajunge oare la inflație? Tot asa, este oare fericirea în căsnicie un bun exemplu de „stagflație”? Ca sa nu mai spunem ce accente ironice ar avea în acest context un fenomen precum cel numit în mod pudic: „creștere economica negativă”…

Cât va mai dura, asadar, pina cind guvernele vor incepe sa taxeze fericirea? Sau până când Fiscul ne va cădea in spate pentru „fericire nedeclarata”? Fericire meritata sau nu, pentru fisc n-ar avea nicio importanta. La fel ca si acumularea monetara, unde meritul posesorului ii este indiferent fiscului, acumularea unitatilor fericirii ar trebui, de asemenea, sa fie lipsita de orice valoare morala sau legata de merit, si ar trebui sa fie taxata de administratie exclusiv in functie de valoarea sa imediata in respectivul an fiscal - singurele criterii acceptabile fiind rata schimbului si puterea de cumpărare.

Apoi, predicatorii fără suflet ai fericirii obligatorii uită ca acriţii, cinicii si pesimiştii sint si ei oameni, ba poate chiar mai lucizi decât rețeaua planetară a obsedatilor de schimonoseli pe fond rozaliu.

Astept acum, așadar, sa mi se impoziteze fericirea. Ceea ce au reusit sa faca oamenii astia cu grupul lor in favoarea fericirii a fost sa atraga atentia Fiscului asupra mea.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG