Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Anticorupție.md


Invitata rubricii de astăzi este Anastasia Nani.

„Reporterii portalului Anticorupție al Centrului de Investigații Jurnalistice continuă să urmărească cele mai importante dosare. Bunăoară, am aflat că, recent, membrii Comisiei Naţionale de Integritate au clasat cauza privind averea şi proprietăţile pe care le deţine familia lui Tudor Baliţchi, şeful Serviciului Vamal. Verificările au fost demarate după ce Centrul de Investigații Jurnalistice și Ziarul de Gardă au scos la iveală într-o investigaţie comună că cel mai longeviv şef al Serviciului Vamal are o avere frumoasă, iar rudele demnitarului ar fi fondatoare de firme. Din actul de constatare al CNI aflăm că Tudor Baliţchi acuză jurnaliştii că ar fi încercat să-l denigreze. Nu sunt foarte clare însă motivele pentru care membrii Comisiei au clasat acest caz.

Jurnaliștii de la Anticoruptie.md au mai publicat recent un articol în care arată că Guvernul a aprobat o listă de 37 de companii de audit, întocmită de Ministerul Finanțelor, care vor audita situațiile financiare la întreprinderile de stat sau la societățile unde cota statului depășește 50% din capitalul social. Printre firmele aprobate să facă verificări pentru 2015 este și cea a lui Ion Prisăcaru, șeful Fiscului, dar și alte companii afiliate unor foști angajați de la Finanțe. Centrul Național Anticorupție a efectuat o expertiză privind nivelul de coruptibilitate a proiectului hotărârii de Guvern încă în luna martie și a atenționat despre situațiile privind conflictele de interese. CNA a mai atras atenția și la faptul că aceste firme ar putea fi avantajate în raport cu celelalte întreprinderi. Comisia Națională de Integritate a demarat propriile verificări și a constatat că oficialii nu au încălcat nicio lege.

Pe Anticoruptie.md găsiți şi alte investigații realizate de echipa noastră în care scoatem la iveală fărădelegile admise în instituțiile de stat sau problemele de integritate ale demnitarilor. După şedinţa Parlamentului, unde urma să fie pus în discuţie programul de guvernare propus de Ion Sturza şi echipa sa, eşuată din lipsă de cvorum, continuăm să stăm cu ochii pe ceea ce se întâmplă şi în politică, așa că vă invităm să ne urmăriți.”

Opinia dvs.

Arată comentarii

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG