Linkuri accesibilitate

Armand Goșu: după eșecul de luni, din Parlament, „riscăm să ne afundăm undeva într-o eră post-sovietică”


Reacții la eşecul învestirii guvernului Sturza. Europa Liberă i-a solicitat opinia analistului de politică externă de la Bucureşti, Armand Goşu.

Europa Liberă: La Chișinău s-a consumat un eveniment care de fapt nici nu a început, din lipsă de cvorum în Parlament. După atâta timp de perpetuare a crizei politice, unii deputați nu au venit la această ședință. Cum ar trebui de înțeles gestul celor neprezenți?

Armand Goșu: „De sfidare, de lipsă de bun simț și de sfidare a unor reguli elementare de democrație și de viață parlamentară. Așteptăm o nouă nominalizare, președintele Timofti să nominalizeze un nou candidat pentru funcția de premier, care va urma același traseu: va face echipă, va scrie un program de guvernare și va trebui până pe 29 ianuarie să vină cu el în Parlament și să obțină un vot de învestire în Parlament. Dacă obține sprijinul coaliției în Parlament, va guverna Moldova. În cazul în care guvernul nu va obține voturile necesare în Parlament, se va merge în alegeri parlamentare anticipate.”

Europa Liberă: Până pe 11 ianuarie se va încerca formarea unei majorități parlamentare. Și, a propos, această intenție va fi anunțată și președintelui Timofti, despre aceasta au declarat astăzi atât spicherul Andrian Candu, cât și liderul fracțiunii PD Marian Lupu. O nouă majoritate parlamentară va fi una temeinică?

Orice discuție privind nominalizarea unui premier ar trebui să plece de la fotografia rezultatului alegerilor din 2014...

Armand Goșu: „Ca orice majoritate parlamentară de la Chișinău: va avea și ea o viață mai lungă sau mai scurtă, depinde cine se află în spate. Cert este că prin această forțare a constituirii diverselor majorități parlamentare, se încalcă totuși un principiu de reprezentativitate pentru că orice discuție privind nominalizarea unui premier ar trebui să plece de la fotografia rezultatului alegerilor din 30 noiembrie 2014. Orice majoritate confecționată după această dată poate fi acuzată că este coruptă, că este o majoritate tranzacționistă. Și că riscăm să ajungem în situația Ucrainei, în care prin mișcări de valize cu bani, cu sute de mii și cu milioane de dolari prin Parlament, putem construi în timp orice fel de majorități.”

Europa Liberă: Prim-vicepreședintele liberalilor, primarul Dorin Chirtoacă, a anunțat că această majoritate o pot forma deputații din PD, PL, grupul lui Leancă și cei 14 transfugi de la comuniști.

Armand Goșu
Armand Goșu

Armand Goșu: „Orice majorități confecționate în acest fel au o viață scurtă. Dacă Moldova vrea să apuce pe drumul Ucrainei, trebuie să se gândească totuși foarte bine, înainte de a accepta acest tip de a face politică, pentru că vom putea asista, peste alte câteva luni de zile, la formarea, tot în acest fel, a unor alte majorități, încălcând totuși un principiu elementar, al respectării dorinţei poporului, care votează ceva în alegeri, dar în Parlament, în timpul mandatului deputaţilor, se trezeşte cu totul şi cu totul altceva. De unde să ştim că mâine nu aterizează la Chişinău un miliardar rus, care să cumpere deputaţii şi să construiască, în acest fel, o cu totul altă majoritate parlamentară? Riscăm să intrăm într-un ciclu care nu are nimic de a face nici cu democraţia, nici cu viaţa parlamentară normală şi ne poate duce foarte adânc, ne poate afunda undeva într-o zonă postsovietică.”

Europa Liberă: Fostul candidat la şefia guvernului, Ion Sturza, surprins de absenţa deputaţilor, a spus că urmează o perioadă turbulentă pentru Republica Moldova. Pe de altă parte, se zvoneşte despre o posibilă înaintare a candidaturii domnului Plahotniuc la funcţia de premier. Ar fi un deznodământ?

Plahotniuc nu poate fi partea soluţiei la criza politică din R.Moldova. El este cel care generează, e parte a crizei politice...

Armand Goșu: „Este probabil deznodământul pe care îl urmăresc unele forţe politice din Republica Moldova. Lucrurile acestea uşor-uşor s-au decantat încă de la sfârşitul anului trecut. Numai că, repet, Plahotniuc nu poate fi partea soluţiei la criza politică din Republica Moldova. El este cel care generează, e parte a crizei politice din Republica Moldova, nicidecum acea soluţie la criza politică din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar de ce să nu-şi asume el întreaga responsabilitate şi să iasă la rampă, demonstrând cetăţenilor Republicii Moldova că e bun sau că nu e atât de bun, cum se vorbeşte în societate?

Armand Goșu: „Din simplul motiv că poporul, electoratul Republicii Moldova, dacă îl dorea premier pe domnul Plahotniuc, ar fi votat cu PDM în alegerile din 30 noiembrie 2014.”

Europa Liberă: Imediat după ceea ce s-a întâmplat în Legislativul de la Chişinău, Maia Sandu a făcut o postare pe o reţea de socializare că acest tertip la care s-a recurs se înscrie în terapia de şoc îndreptată, după cum zice ea, împotriva tuturor cetăţenilor care îşi doresc să trăiască într-un stat eliberat de corupţie şi care vor să mai aibă o şansă de viitor aici, în Republica Moldova. Ar putea aceste mesaje să încurajeze cetăţenii să ceară alegeri parlamentare anticipate?

Armand Goșu: „Este foarte posibil ca nominalizarea lui Plahotniuc să declanşeze în societate un protest, la Chişinău, mă refer, cu toate că perioada în care se fac aceste negocieri şi nominalizările este una foarte proastă. Să nu uităm că urmează Crăciunul pe stil vechi, care este sărbătorit în Republica Moldova de cea mai mare parte a populaţiei, oamenii stau în faţă cu răcituri de porc, de curcan, cu sarmale, se gândesc mai puţin la politică şi vor să-şi petreacă şi ei liniştit sărbătorile în familie, alături de cei dragi.”

Europa Liberă: Pot apărea persoane care să salveze situaţia şi fără alegeri anticipate?

Cred că se poate recurge la o soluţie – un guvern tehnocrat...

Armand Goșu: „Da. Eu cred că se poate recurge la o soluţie – un guvern tehnocrat, care să asigure o perioadă de tranziţie, perioadă în care partidele din Republica Moldova să-şi facă curăţenie în propria ogradă şi să fie începute câteva reforme elementare. Primele reforme care ar trebui vizează lupta împotriva corupţiei, reforma justiţiei. Or, fără înlocuirea procurorului general, fără câteva schimbări de personal în fruntea acestor instituţii de reglementare, nu se va putea avansa defel în Republica Moldova, vom bate pasul pe loc.”

Europa Liberă: Domnule Goşu, dar credeţi că din afară mai interesează pe cineva ceea ce se întâmplă în Republica Moldova şi chiar se gândesc la această criză profundă politică care a cuprins întreaga ţară?

Armand Goșu: „Sigur că interesează. Dacă nu am fi interesaţi de ce se întâmplă în Republica Moldova de multă vreme un personaj precum Plahotniuc ar fi călărit liniştit această ţară, totuşi sunt nişte ambasade, sunt nişte cancelarii străine. Republica Moldova nu este într-o situaţie foarte bună din punct de vedere economic-financiar, deci ar trebui să respecte un minim cod de conduită. Fără codul de conduită pe care îl presupune apartenenţa totuşi la continentul european, nişte organisme internaţionale în care Republica Moldova este parte, Republica Moldova probabil ar fi luat-o demult razna şi ar fi urmat unele trasee, precum cele pe care au mers fostele republici sovietice din Asia Centrală.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG