Linkuri accesibilitate

Eșecul învestirii guvernului Sturza (Ziarul Național)


Reacții ruse la criza politică din Moldova (RIA Novosti).

Comentatorii de la Chişinău îşi formulează concluziile referitoare la lipsa de cvorum de luni din Parlament şi zădărnicirea votului de investitură a premierului desemnat Ion Sturza.

Scriitorul Mircea V. Ciobanu, editorialist la „Jurnal de Chișinău”, o face într-o postare pe pagina sa de Facebook. „Guvernul Sturza nu a fost nici pe departe unul ideal. Dar nu acesta a fost scopul premierului desemnat. Scopul a fost o ofertă de alt fel”, scrie editorialistul, care califică ca act de laşitate din partgea deputaţilor neprezenţa largă de ieri din Parlament. Membrii echipei lui Ion Sturza ar putea să se regrupeze într-o „mișcare de opoziție, crede editorialistul. „Câţi dintre membrii echipei Sturza formate ad-hoc înţeleg că misiunea lor abia acum începe? Câţi dintre ei sunt gata să se angajeze într-o mişcare de opoziţie, care poate să dureze luni sau ani de zile?”, se întreabă el.

„Președintele Timofti a greșit, iar Ion Sturza a calculat strâmb atunci când a crezut că ar putea primi votul de încredere pentru guvernul domniei sale”, a comentat, la fel pe reţele, jurnalistul Victor Nichituș. El mai scrie că „echipa propusa de Sturza nu era emanația Parlamentului RM, ci „emanația domnului Timofti.” Mingea e din nou pe terenul președintelui. „Sa vedem ce va urma”, scrie Victor Nichituș.

Două editoriale din „Ziarul Național” sunt scrise în ajunul ședinței speciale a Parlamentului. Unul, semnat de scriitorului Vasile Gârneţ, se bazează pe ideea că cei care vor forța desemnarea unui alt premier convenabil „statului captiv” vor avea mari dificultăți în a-și justifica în fața societății acțiunea de demolare, după ce tot ei au dat jos guvernul pro-european condus de Valeriu Streleț. Nicolae Negru crede că multe depind acum de PL și PPEM. Adică de faptul „dacă Ghimpu și Leancă cu deputații lor vor semna pentru Plahotniuc sau vreo marionetă de a sa”, a scris comentatorul politic.

Un comentariu extrem de critic la adresa lui Ion Sturza apare pe portalul actualitati.md sub semnătura lui Dmitri Ciubaşenco. Nominalizarea sa ar fi fost o mare „farsă”, iar însuşi Sturza – un mare „escroc”, crede Ciubaşenco. El compară gestul lui Sturza cu cel de a se crede comandant al unei nave cosmice, cu un „echipaj de vis”, căruia nu i-a spus, însă, că nimeni nicăieri nu va zbura.

Unele din declaraţiile făcute de Ion Sturza după eşecul din Parlament, în emisiunea Inprofunzime de la PROTV Chişinău, apar citate deja în seara zilei de luni pe agenţii. Agora remarcă convingerea sa că în acest an în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, precum şi confirmarea că planifică să participe la aceste alegeri. „A fost o situație în care a trebuit de intervenit neordinar. Lucrurile puteau să derapeze foarte mult. Eu trebuia să fiu alături de președinte şi să organizez un zid în jurul lui. Preşedintele a fost şantajat, s-au făcut presiuni, au fost vizite inopinate la preşedinţie. Dacă Timofti ceda şi accepta candidatura lui Plahotniuc, am fi avut proteste în masă care nu ar fi fost la fel de blânde ca cele de până acum”, îl citează pe Ion Sturza Agenţia IPN.

Portalul „Deschide Știrea” îi citează pe trei candidați la funcții de miniștri în Guvernul Sturza, care și-au exprimat pe Facebook opiniile privitor la eșuarea votului din Parlament. „Echipa lui Sturza îşi deplânge eşecul pe Facebook şi acuză partidele pro-europene de rea-credinţă. Ei susţin că lipsa cvorumului în vederea şedinţei de azi a Parlamentului nu-i decât un pretext de a împiedica identificarea soluţiilor menite să conducă la depăşirea crizei”, notează portalul, care i-a citat pe Alexandru Machedon (candidat la funcția de ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor); Dumitru Alaiba (candidat la funcția de ministru al Tineretului şi Sportului) și Svetlana Dogotaru (propusă pentru funcția de ministru al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor).

Mediafax îl citează pe ex-președintele României, Traian Băsescu, care a declarat că dacă Guvernul Sturza nu va obţine votul Parlamentului moldovean din cauza lui Vladimir Plahotniuc, acesta ar merita expulzat din RM. Fostul preşedinte român a criticat, totodată, abordarea Bucureştiului în ceea ce priveşte relaţia cu Chişinăul. La același subiect, portalul Independent îl citează pe liderul democrat Marian Lupu, care a afirmat că „asemenea declarații pot fi calificate în mod direct ca ingerință directă în afacerile altui stat.” „[…] Ex-președintele României ar face mult mai bine dacă s-ar ocupa de afacerile interne ale statului pe care îl reprezintă”, a spus Marian Lupu.

Agenția de la Moscova RIA Novosti constată într-un comentariu că Republica Moldova este la un pas de a se prăbuși în haos și responsabili pentru acest fapt sunt adepții integrării europene. Moldova, notează RIA Novosti, a intrat într-un an nou fără guvern, fiind într-o criză politică acută după demiterea guvernului care a fost condus de liberal-democratul Valeriu Streleț. Agenția menționează că situația politică din țară este tensionată și riscă să degenereze în noi proteste. În acest sens, RIA Novosti scrie că activiștii Platformei DA au chemat susținătorii săi la Chișinău în data de 4 ianuarie să-l susține pe Ion Sturza. Agenția observă că majoritatea echipei pe care a propus-o Sturza pentru noul Guvern a fost formată din membri ai PLDM sau ai Platformei DA.

Vicepreședintele PL, primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat la RFI că „alegerile anticipate ar reprezenta scenariul cel mai trist pentru RM şi ar însemna repetarea situaţiei din anul 2001, când PCRM a revenit la putere cu 70 de deputaţi în Parlament din 101.” Dorin Chirtoacă a mai declarat că RM s-ar orienta din nou spre est, „[…] aşa cum a fost în anul 2001 şi am mai pierde alţi zece ani”. Totuși, vicepreședintele PL consideră că dacă votul privind învestirea Cabinetului Sturza va fi un eşec, se va forma probabil o majoritate parlamentară din care ar putea face parte PLDM, PDM, grupul Leancă, PL, cu posibila susţinere indirectă din partea celor 14 foşti comunişti.

„Adevărul Moldova” conchide, într-un articol pe tema extinderii, de la 1 ianuarie a.c., pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, că „totuși, Tiraspolul nu vrea să facă parte din această zonă”. Ziarul îl citează în acest sens pe pretinsul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, care a declarat într-un interviu pentru un portal din Rusia că Transnistria nu va face parte din ZLSAC și nu a semnat acest acord pentru că îşi doreşte integrarea în Uniunea Eurasiatică.

Opinia dvs.

Arată comentarii

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG