Linkuri accesibilitate

Negocieri pentru formarea guvernului sau în așteptarea alegerilor anticipate


După eșecul învestirii guvernului propus de Ion Sturza, preşedintele Nicolae Timofti a invitat la consultări fracțiunile parlamentare.

După eşecul învestirii guvernului propus de omul de afaceri Ion Sturza, preşedintele Nicolae Timofti a invitat astăzi la consultări fracţiunile parlamentare, inclusiv grupul de deputaţi condus de Iurie Leancă şi cei 14 legislatori care au părăsit acum două săptămâni PCRM. Consultările nu au fost în zadar, or, spre seară, partidele numite pro-europene s-au întrunit într-o şedinţă pentru formarea unei majorităţi parlamentare.

Democraţii şi-au asumat astăzi decizia de a iniţia negocieri între partidele numite pro-europene, motivând că după alăturarea la PD a celor 14 transfugi comunişti, Partidul Democrat ar deţine întâietatea numerică în Parlament.

Negocierile de astăzi s-au soldat însă fără un rezultat clar şi asta pentru că PD şi PLDM nu au reuşit să se pună de acord în privinţa dreptului de a propune candidatul la funcţia de premier. Liderul interimar al PLDM Valeriu Streleţ a anunţat disponibilitatea deputaţilor liberal-democraţi de a participa la crearea unei majorităţi parlamentare, însă doar dacă partidul este lăsat să propună viitorul prim-ministru:

„Ceilalţi parteneri şi-au reiterat poziţiile, în special Partidul Democrat, care a menţionat că cu atât mai mult acum, reprezentând o Platformă Social-Democrată din 35 de deputaţi, ei îşi revendică dreptul la prima opţiune. În aceste condiţii, urmează ca Partidul Liberal Democrat să-şi convoace organele sale de conducere, noi ne-am convocat şi astăzi, şi să venim cu o poziţie definitivă privind condiţiile în care Partidul Liberal Democrat poate participa la formarea unei majorităţi”.

Insistenţa liberal-democraţilor a fost criticată de şeful PD Marian Lupu, care le-a reproşat că ar bloca procesul de negocieri:

„Mingea este pe terenul colegilor de la Partidul Liberal Democrat. Suntem în aşteptarea răspunsului şi în aşteptarea deciziei pe care trebuie să o adopte ei. Unica noastră cerinţă este ca această decizie să intervină cât mai rapid posibil, fiindcă avem limite în timp, limite constituţionale. Mă refer aici la ziua de 11, cel târziu 12 dimineaţa, când trebuie să prezentăm şefului statului o poziţie concretă şi rezultate concrete a acestui proces de negocieri. Respectiv, decretul şefului statului privind desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să-şi facă apariţia nu mai târziu de ziua de 14 ianuarie.”

Poziţia lui Marian Lupu a fost susţinută şi de liberalul Mihai Ghimpu, care nu s-a ferit să-i acuze pe liberal-democraţi că ar fi în favoarea anticipatelor.

În dimineaţa acestei zile grupurile parlamentare numite pro-europene au purtat consultări cu şeful statului, care le-a oferit o săptămână pentru crearea unei majorităţi şi înaintarea unui pretendent la funcţia de premier. Convocaţi de şeful statului, socialiştii şi comuniştii nu s-au prezentat la discuţii.

De altfel, într-un comunicat al Preşedinţiei se spune că Nicolae Timofti a atras atenţia deputaţilor că potenţialii candidaţi ar urma „să întrunească criteriile de integritate şi asupra lor să nu planeze suspiciuni de corupţie”.

În ce priveşte poziţia socialiştilor, cea mai numeroasă fracţiune din Parlament, aceasta a fost expusă astăzi de liderul PSRM, Igor Dodon, într-o postare pe Facebook, în care a remarcat „că unica soluţie pentru Republica Moldova este dizolvarea Parlamentului, urmată de alegeri anticipate”. Referindu-se la negocierile privind desemnarea unui nou candidat la funcţia de premier, Igor Dodon consideră că acesta, oricare ar fi, „nu are şanse”. Atitudinea socialiştilor e lesne de înţeles, or cele mai recente sondaje de opinie creditează formaţiunea, de rând cu cea a Partidului Nostru, cu cele mai mari şanse în caz de anticipate.

Legislaţia impune parlamentarii să investească un nou guvern până în 29 ianuarie, în caz contrar vor fi organizate alegeri parlamentare înainte de termen.

Previous Next

XS
SM
MD
LG