Linkuri accesibilitate

Încă 90 de zile de arest pentru fostul premier Vlad Filat


Vlad Filat, după demiterea sa din funcția de prim-ministru, 5 martie 2013
Vlad Filat, după demiterea sa din funcția de prim-ministru, 5 martie 2013

Ședința de judecată a avut loc cu ușile închise, ceea ce în opinia apărării ar fi o încălcare a drepturilor clientului său.

Fostul premier învinuit de corupție Vlad Filat a apărut astăzi în public după multă vreme. El a fost adus de „mascați” la tribunal, unde i-a fost prelungit din nou arestul preventiv. Tamara Grejdeanu.

Procuratura anticorupție a obținut azi prelungirea cu încă 90 de zile a termenului de arest pe numele fostului premier liberal-democrat. A fost a doua ședință de judecată în cazul dosarului Filat, după ce, acum o săptămână examinarea a fost amânată întrucât avocații ceruseră schimbarea completului de judecători.

La solicitarea procurorilor ședința de azi a fost cu ușile închise. Adriana Bețișor, cea care investighează cazul spune că ancheta a fost finalizată doar pe unele capete de acuzare, de asta, deocamdată ședințele nu pot fi publice pentru că ar dăuna anchetei:

„Din autodenunț unele capete de acuzare sunt deja transmise în instanță pentru examinare în fond, iar celelalte capete care au rămas în procedura noastră sunt în proces de examinare și în momentul în care la examinarea probelor în instanță, chiar și la audierea unor martori, ar putea fi elucidate unele aspecte care, în cazul în care vor fi cunoscute publicului ar putea să ne creeze pericol pentru administrarea și documentarea probelor la cauza care este în procedura noastră.”

În pofida argumentelor invocate de procurori, avocatul politicianului insistă că a avut loc o încălcare a dreptului lui Vlad Filat la o examinare publică a cazului. La fel, susține avocatul Igor Popa, a fost încălcat dreptul de apărare a fostului premier, pentru că nici Filat și nici apărarea nu a avut suficient timp pentru a studia documentele acuzării:

„Noi am avut două zile pentru a studia 22 de volume de materiale care ne-au fost puse la dispoziție. Într-un astfel de dosar, de o rezonanță sporită, cu atâtea materiale și înscrisuri, pe care noi nu le considerăm probe, sunt anumite înscrisuri, este imposibil să faci cunoștință, să pregătești o strategie de apărare. Noi considerăm că această grabă și această expediere în instanță, neargumentată, este intenționată.”

Avocatul Igor Popa mai spune că va ataca la Curtea de Apel decizia instanței de organiza ședința cu ușile închise, precum și actul de sesizare prin care s-a trimis dosarul în judecată.

O nouă ședință de judecată ar urma să aibă loc pe data de 15 ianuarie. Potrivit procurorilor, Vlad Filat este învinuit de luare de mită. Liderul PLDM a fost lipsit de imunitate parlamentară și arestat pe 15 octombrie, în urma unui autodenunț semnat de primarul de Orhei Ilan Shor.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG