Linkuri accesibilitate

Obama reduce accesul la arme prin Internet


Experții cred însă că măsurile nu pot împiedica omoruri în masă de felul celor care au declanșat interesul public pentru înăsprirea legislației.

Presedintele Obama a anuntat masuri executive care sa reduca accesul la arme in America. Au aceste decizii un impact considerabil? – O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Ele vizeaza in special vinzarile de arme prin Internet si la tirguri specializate. Expertii cred ca si mai departe, cine-si doreste sa procure o arma de foc in America va putea sa o faca.

Ordinul executiv prevede ca oricine vinde arme intr-o structura organizata, ca business trebuie sa aiba o licenta, eliberata de guvernul federal. Si acestia au de asemenea obligatia de a verifica trecutul potentialilor cumparatori, indiferent in ce stat are loc tranzactia.

In prezent, cei care vind prin internet si la tirguri pot sa o faca fara a avea o licenta.

Este greu de anticipat cite tranzactii vor fi blocate de noile reguli sau cite vieti vor fi salvate. Experti cred insa ca ele nu pot impiedica omoruri in masa ca cele care se produc mult prea des in America, incidente care au declansat interesul public pentru inasprirea legislatiei cu privire la arme.

Barack Obama, ștergându-și o lacrimă, în timpul anunțului făcut la Casa Albă despre restrângerea accesului la arme, 5 ianuarie 2016
Barack Obama, ștergându-și o lacrimă, în timpul anunțului făcut la Casa Albă despre restrângerea accesului la arme, 5 ianuarie 2016

Masurile anuntate de presedinte includ angajarea unui numar supimentar de 230 de investigatori, care sa evalueze potentiali cumparatori de arme. Noile reguli nu precizeaza cite arme trebuie sa vinda cineva ca sa aiba nevoie de licenta, dar pedeapsa penala se va aplica daca exista motive sa se creada ca chiar si doua arme au fost vindute ca business.

Internetul devine un loc predilect pentru tranzactiile cu arme cu nu mai putin de 750 de mii de oferte, in fiecare zi.

Administratia Obama a fost prima care a avut grija sa nu creeze asteptari exagerate. Masuri mai serioase au nevoie de aprobarea Congresului si Barack Obama si-a dorit sa trimita un semnal populatiei si forului legislativ.

XS
SM
MD
LG