Linkuri accesibilitate

Bulgaria a evitat o criză a gazelor și a industriei energetice


Gazpromul a amenințat să întrerupă livrările de gaze pentru populație, dar a acceptat în final să le reia prin intermediul companiei de stat „Bulgargaz”.

Problema cu livrările de gaze pentru populație a apărut în ajunul Revelionului când compania privată „Overgaz” a cerut companiei de stat „Bulgargaz” să preia aprovizionarea cu gaze a clienților săi.

„Overgaz” a anunțat că și-a achitat toate datoriile fața de concernul rus. Pe data de 31 decembrie însă „Gazprom”-ul a avertizat că va întrerupe, începând de 1 ianuarie, livrările spre compania privată. Răspunzând cererii guvernului bulgar, rușii au acceptat să reia livrările, dar prin compania de stat „Bulgargaz”.

Într-un interviu pentru canalul de televiziune BTV, primul ministru Boiko Borisov, a calificat problema gazelor drept un complot împotrivă guvernului. El a făcut aluzie la articolele și caricaturile extrem de critice la adresa executivului care apar cu regularitate în ziarul „Sega” finanțat de proprietarul companiei „Overgaz”, Sasho Doncev.

Primul ministru a întrebat dacă cei 250 000 de clienți ai „Overgaz” lăsați la rece își vor îndrepta nemulțumirea către compania privată sau către guvern. „Sigur m-ar fi înjurat pe mine, nu pe Doncev”, a spus Borisov.

El a avertizat că o eventuala întrerupere a livrărilor ar fi avut drept rezultat creșterea bruscă a consumului de energie electrică și o criză în energetica bulgară. Borisov a mulțumit „Gazprom”-ului „pentru înțelegere”.

Expertul energetic Martin Vladimirov a declarat că eliminarea companiei „Overgaz” va întări poziția „Gazprom”-ului pe piața bulgară. Criza ar putea fi evitată dacă Bulgaria ar fi realizat la timp conexiunile cu sistemele de gazoducte ale vecinilor.

Fostul ambasador al Bulgariei la Moscova, Ilian Vasilev, a spus că rușii vor încerca să reînvie proiectele „South Stream” și Burgas-Alexandroupolis” în scopul de a ocoli Turcia.

Borisov a declarat cu căteva zile în urmă ca numai căderea primului său guvern a împiedicat realizarea gazoductului de tranzit „South Stream”.

XS
SM
MD
LG