Linkuri accesibilitate

Statele Unite pledează pentru aplanarea conflictului irano-saudit


Protest în Bahraim împotriva executării clericului șiit Nimr al-Nimr de către autoritățile saudiene

Arabia Saudită și Iranul se consideră lideri ai comunităților sunite și, respectiv, șiite iar disuta se manifestă pe acest fundal.

Disputa dintre Iran si Arabia Saudita continua sa preocupe comunitatea internationala. Ce intreprinde administratia americana pentru a aplana conflictul? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Presedintele Barack Obama s-a intretinut telefonic cu premierul irakian, Haidar Al-Abadi, pledind pentru evitarea unor conflicte inter-comunitare pe fondul tensiunilor dintre Arabia Saudita si Iran.

Dupa cum se stie, situatia a fost declansata de executiile recente din Arabia Saudita, una dintre victime fiind un proeminent cleric siit. Intre cele doua tari existau de-acum tensiuni, exprimate in diverse conflicte regionale, alimentate de cele doua capitale. Arabia Saudita si Iranul se considera lideri ai comunitatilor sunite si respectiv șiite si pe acest fond se manifesta aceasta disputa.

Arabia Saudita este un aliat al Americii, dar relatia s-a racit pe fondul ezitarilor administratiei Obama in Siria, unde sauditii sprijina opozitia la presedintele Assad. Iranul si Statele Unite au ajuns la un acord nuclear, dar intre cele doua tari exista divergente serioase, una dintre probleme fiind tocmai sprijinul Teheranului pentru regimul Assad pe care administratia Obama il doreste – in ciuda ezitarilor mentionate – inlaturat de la putere.

Saptamina aceasta, secretarul de stat Kerry a facut apel la lideri regionali sa incerce sa opreasca conflictul iraniano – saudit. Deteriorarea situatiei poate periclita atit lupta impotriva gruparii teroriste ISIS, cit si procesul de pace in Siria. In convorbirea sa cu premierul iraakian, presedintele Obama a abordat ingrijorarea ambelor parti cu privire la executia seicului Nimr Al-Nimr, dar si atacul care a urmat asupra ambasadei saudite la Teheran, care intre timp a fost inchisa, cele doua tari rupind relatiile diplomatice.

Desi ingrijorati de aceste evolutii, analisti internationali nu cred ca intre cele doua tari ar putea izbucni acum un razboi. Ei sint de parere ca mai curind, partile vor continua sa se angajeze in conflicte prin interpusi, asa cum s-a intimplat cu Statele Unite si Uniunea Sovietica, in anii razboiului rece. Dar exista riscul, scos in evidenta de Washington ca tensiunile sa pericliteze alte procese diplomatice si sa creeze o stare de blocaj, nepropice rezolvarii situatiilor de criza din Orientul Mijlociu.

XS
SM
MD
LG