Linkuri accesibilitate

România - un viitor actor european „proactiv”


La întîlnirea de la Berlin

Vizita premierului român Dacian Cioloş la Berlin.

Vizita oficială în Germania a primului ministru român Dacian Cioloş s-a încheiat joi seara, după întîlnirea cu reprezentanţi ai diasporei. La întîlnirea care a avut loc la ambasada României din Berlin, Cioloş a rostit o scurtă alocuţiune în care a subliniat rolul pozitiv al românilor stabiliţi în Germania şi integrarea acestora în viaţa socială, economică şi culturală a ţării în care trăiesc. În acelaşi context, el a amintit şi de cei aproximativ 600.000 de mii etnici germani, originari din România, care s-au repatriat şi constituie astăzi un cap de pod între cele două ţări.

Referindu-se la convorbirile cu şefa guvernului federal, Angela Merkel, premierul român şi-a exprimat speranţa că într-un viitor apropiat ţara sa va fi primită în spaţiul Schengen. Cioloş a subliniat, de asemenea, că în cadrul Uniunii Europene, rolul României trebuie să devină mai vizibil - adică, România să devină un membru „proactiv”, pentru a relua aici formularea „tehnică” a demnitarului de la Bucureşti.

Privitor la politica actuală a guvernului român, Dacian Cioloş a spus că, pînă la alegerile generale din această toamnă, priorităţile executivului – expuse şi în cursul întrevederii de ieri cu Angela Merkel şi sintetizate în comunicate ale guvernului român, respectiv german - sînt „reforma și eficiența administrației, viziunea dezvoltării economice pe termen lung și predictibilitatea legislativă, fiscală și financiară. Toate acestea, alături de ritmul ridicat de creștere economică a României, oferă oportunități și pentru investitorii germani în România.”

Dacian Cioloş, prezentat de către ambasadorul României, Emil Hurezeanu, ca şeful unui guvern format din tehnocraţi şi experţi, a spus reprezentanţilor diasporei că la alegerile generale din această toamnă el nu va candida. Totodată, şi-a exprimat speranţa că alegerile vor decurge într-un mod satisfăcător.

Vizita oglindită în presa de limbă germană

Vizita lui Dacian Cioloş nu a trecut neobservată. Posturile de radio Bayrischer Rundfunk şi Deutschlandfunk au difuzat fragmente dintr-un interviu cu premierul român, în care acesta a expus în linii mari priorităţile guvernului şi a reliefat importanţa relaţiilor bilaterale. Referindu-se la viitoarele alegeri parlamentare din România, postul de radio bavarez Bayrischer Rundfunk a afirmat că dacă în urma scrutinului niciun partid nu va obţine majoritatea absolută, preşedintele Klaus Iohannis ar putea să opteze din nou pentru Cioloş, „rugîndu-l” pe acesta să conducă, în continuare executivul.

Ziarele de limbă germană care relatează despre vizita lui Cioloş, s-au concentrat, în primul rînd, asupra unor declaraţii ale cancelarei Angela Merkel făcute în timpul conferinţei comune de presă, declaraţii legate de două probleme de actualitate.

Süddeutsche Zeitung” din München şi „Die Presse” din Viena comentează afirmaţia cancelarei de a reduce sau chiar anula ajutoarele sociale pentru unii cetăţeni din ţări ale Uniunii Europene care s-au stabilit în Germania, fără să fi muncit. Aceste restricţii, pentru care pledează şi primul ministru britanic, ar viza mai ales cetăţeni din Bulgaria şi România. „Süddeutsche Zeitung” oferă şi cîteva date statistice concrete, afirmînd că ar fi vorba despre 112.000 de persoane. Anul trecut, mai scrie ziarul, s-au stabilit în Germania 140.000 de persoane venite din Bulgaria şi România. Cei mai mulţi, scrie ziarul, s-au integrat şi au găsit un job.

Cealaltă temă abordată de ziarele germane (de pildă, Stern şi Focus) - preluată din declaraţia lui Merkel făcută în timpul conferinţei comune de presă – este problema incidentelor de la Köln, din noaptea revelionului. Merkel a calificat agresiunile sexuale şi jafurile comise de persoane încă neidentificate drept „absolut inacceptabile” şi „criminale”. Ea a spus că autorităţile vor „elucida lucrurile”. „Noi trebuie să vorbim şi despre bazele convieţuirii culturale în ţara noastră”, a declarat textual Merkel, „şi aşteptările oamenilor sînt că acum trebuie să urmeze fapte şi noi trebuie să vedem, dacă este vorba de extrădare, să emitem şi cîteva semnale clare la adresa celor care nu respectă normele legale la noi.”

Sintetizînd în cîteva cuvinte vizita sa în Germania, Cioloş a postat pe Facebook următoarea propoziţie, cu care încheiem şi relatarea noastră: „Întîlnire foarte bună cu doamna Cancelar Angela Merkel. Deschiderea pe care am găsit-o aici este cea mai bună dovadă că relatiile noastre sunt pe calea cea bună și dezvoltarea economică se va consolida prin investiții și schimburi comerciale noi.”

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG