Linkuri accesibilitate

„Apocalipsa Europei”


Demonstrație Pegida la Köln
Demonstrație Pegida la Köln

Instrumentalizarea incidentelor de la Köln de către cercuri naţionalist-populiste.

După incidentele din noaptea de revelion din Köln, mai multe organizaţii de extremă dreaptă au organizat sîmbătă în metropola renană o demonstraţie. Organizatorul principal al manifestaţiei este mişcarea xenofobă Pegida (aşa zişii Patrioţi Europeni contra islamizării Apusului).

Potrivit radioteleviziunii locale (WDR), formaţiunea extremistă de dreapta, Partidul Naţional-Democrat din Germania (NPD), „Pro Köln”, „Pro NRW” (Pro Renania de Nord Vestfalia) şi partidul „Dreapta” (Die Rechte) au anunţat că sprijină iniţiativa mişcării Pegida şi că vor participa la demonstraţia din faţa gării centrale din Köln. Intenţia de a lua parte la această demonstraţie şi-au anunţat-o şi cîteva grupuri înfiinţate în ultimele zile prin intermediul reţelelor de socializare care-şi spun: „Paza obştească a Germaniei” (Bürgerwehr Deutschland) sau „Unul pentru toţi, toţi pentru unu” (această comunitate, activă pe Facebook, este creaţia unui activist din Düsseldorf).

În paralel cu demonstraţia unor organizaţii care încearcă să instrumentalizeze politic incidentele din noaptea de revelion, s-a desfăşurat la Köln şi o contrademonstraţie a grupării Uniunea contra dreptei (Bündnis gegen Rechts).

În timpul manifestaţiei, formaţiunile radicale de dreapta au cerut demisia cancelarei Angela Merkel. Potrivit WDR, un purtător de cuvînt al Pegida a afirmat textual: „Islamul este cancerul, Pegida este leacul”. Pe afişele extremiştilor de dreapta se putea citi sloganul „Stopaţi banda lui Merkel”. Contrademonstranţii, despărţiţi de ceilalţi de un cordon de poliţie, scandau „Afară cu naziştii”.

După demiterea şefului poliţiei din Köln pentru greşelile făcute în noaptea de revelion, mai mulţi politicieni au cerut şi demisia ministrului de interne al landului federal Renania de Nord Vestfalia. Celor doi demnitari li se reproşează că au banalizat incidentele şi n-au luat măsurile necesare în vederea apărării femeilor agresate sexual şi jefuite de către persoane descrise în plîngerile victimelor ca oameni „cu trăsături arabe sau nord-africane”. În acelaşi timp, autorităţile ar fi fost informate asupra faptului că printre făptaşii - încă neidentificaţi - s-ar fi aflat şi cîţiva tineri refugiaţi din Siria şi alte ţări din Orientul Apropiat.

Pentru a contracara repetarea unor incidente de genul celor din Köln, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) s-a pronunţat pentru retragerea statutului de refugiat acelor persoane care vor fi condamnate penal pentru comiterea unor infracţiuni. În acelaşi timp, CDU doreşte să modifice şi reglementările privind expulzarea unor infractori.

Pe de altă parte, ministrul federal al justiţiei Heiko Maas a anunţat că guvernul intenţionează să înăsprească prevederile din Codul Penal care sancţionează agresiunile sexuale. Inclusiv cele verbale din spaţiul public.

Reacţii ale cercurilor naţionaliste din străinătate

Incidentele din Köln au dat argumente ideologice diversele grupări, partide, organizaţii şi asociaţii radicale de dreapta, cît şi unor publicişti-comentatori naţionalişti atît în Germania, cît şi din afara Germaniei.

Astfel, publicista ultraconservatoare germană Birgit Kelle (născută în România) a susţinut într-un editorial apărut şi în gazeta naţional-conservatoare „Junge Freiheit” că cercurile feministe nu ar protesta contra agresiunilor sexuale din Köln pentru că ar încerca să ascundă identitatea străină a făptaşilor. (Kelle este autoarea unei cărţi intitulată, „Atunci închide-ţi bluza” – „Dann mach doch die Bluse zu” – în care vehiculează ideea că tocmai prin îmbrăcămintea lor provocatoare femeile incită fantezia bărbaţilor şi, din cauza aceasta, ele sînt, de fapt, vinovate expunîndu-se unor avansuri nepotrivite din partea sexului opus.)

Revista „Der Spiegel” a cules din mai multe ţări reacţiile unor politicieni şi comentatori naţionalişti şi populişti din Bulgaria, Polonia, Slovacia, Finlanda, Italia şi SUA, constatînd încercarea de denigrare a migranţilor, în general, şi instrumentalizarea temerilor unor cetăţeni europeni din pricina sosirii refugiaţilor în UE. Comentariile citate sînt impregnate de ceea ce politologii numesc „islamofobie”. Comentarii din această categorie au fost răspîndite şi de unele publicaţii – nu numai naţionaliste - de limbă română (pe platforma electronică a Partidului Noua Dreaptă, pe site-ul asociaţiei „Rost” şi în gazeta virtuală „NapocaNews” – pentru a aminti aici doar trei dintre „vocile” care predică „Apocalipsa Europei”).

Tentativa de atentat de la Paris la un an după masacrul din redacţia revistei „Charlie-Hebdo” şi incidentele din Köln, scrie „Der Spiegel”, sînt pentru premierul slovac, Robert Fico, o dovadă că „multiculturalismul este o ficţiune”. Fico avertizează faţă de un front al musulmanilor pentru a-şi justifica poziţia intransigentă vis-a-vis de opoziţia sa faţă de primirea unor refugiaţi în ţara sa.

Ziarul bulgar „Novinar” susţine că Angela Merkel este vinovată pentru ceea ce s-a întîmplat la Köln şi în „naivitatea ei liberală” a deschis calea arabilor şi africanilor să vîneze femei.

Pentru puterea din Polonia, incidentele din Köln sînt folosite ca argumente pentru susţinerea poziţiei oficiale de a închide porţile ţării pentru refugiaţi.

XS
SM
MD
LG