Linkuri accesibilitate

Barack Obama și chestiunea refugiaților sirieni în Statele Unite


Președintele a invitat un refugiat sirian să asiste la discursul său despre starea uniunii.

Presedintele Obama a invitat un refugiat sirian sa asiste la discursul sau despre starea uniunii. Despre cine este vorba, în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Este vorba despre Refaai Hamo, un sirian in virsta de 55 de ani, care si-a parasit tara in 2013 si a primit dreptul de a se stabili in Statele Unite luna trecuta. Este evident ca aceasta prezenta simbolica la ultimul discurs despre starea uniunii al mandatelor lui Barack Obama este un raspuns la apelul lansat de republicani ca primirea de refugiati sa fie sistata pentru ca sistemele de securizare sa fie imbunatatite.

Sotia si fiica lui Hamo au fost ucise de o bomba, in locuinta lor si dupa acest tragic incident Rafaai Hamo a decis sa plece, prima escala fiind Turcia. El locuieste acum cu cei patru copii care au supravietuit in apropiere de Detroit. „Daca imi vor spune refugiat nu vreau sa fiu aici” - a spus Hamo, la sosire, continuind „Vreau sa fiu un bun cetatean”.

Reamintim ca dupa recentele atacuri teroriste din Franta si Statele Unite, candidatul republican la presedintie, Donald Trump a cerut ca refugiatilor musulmani sa li se interzica temporar accesul in Statele Unite. Guvernatori republicani au solicitat acelasi lucru. Obama si candidata democrata cu cele mai mari sanse, Hillary Clinton au spus ca o astfel de masura este contrara spiritului american.

Comentind un blog despre cele intimplate lui Refaai Hamo, presedintele Obama a spus „Ca sot si ca tata nu-mi pot imagina pierderea pe care ai suferit-o. Tu si familia ta sinteti de natura sa ne inspirati pe noi toti. Stiu ca oamenii grozavi din Michigan vă vor acorda sprijinul pe care-l meritati. Bun venit in noua voastra casa. Sinteti o parte a ceea ce constituie maretia Americii”.

XS
SM
MD
LG