Linkuri accesibilitate

Valeriu Munteanu: „Doar cu cei care susțin necondiționat parcursul european...”


Interviul dimineții cu vice-preşedintele Partidului liberal, ministru în exerciţiu al mediului.

O privire astăzi, din nou, spre arena politică, unde continuă eforturile de învestire a unui guvern, după ce pe 4 ianuarie cel pe care urma să-l prezinte Ion Sturza nu a ajuns în dezbatere în Parlament din lipsa de cvorum, iar PD a anunţat că este gata să propună un alt candidat care să întrunească şi susţinerea necesară. Dăm cuvântul astăzi Partidului Liberal, în condiţiile în care săptămâna trecută am vorbit deja cu reprezentanţii PD şi PLDM.

Valeriu Munteanu
Valeriu Munteanu

Invitatul nostru matinal este Valeriu Munteanu, vice-preşedintele partidului liberal, ministru în exerciţiu al mediului.

Europa Liberă: Partidul Dvs., dle Munteanu, a luat ieri o decizie importantă referitoare la linia de comportament pe care s-o urmeze în continuare. Aţi decis, de fapt, să participaţi la crearea unei majorităţi comune cu cei 14 foşti comuniști, acum social-democraţi, iar Mihai Ghimpu, l-am văzut în știri, nu a negat că aceasta majoritate l-ar putea propune pe Vlad Plahotniuc premier. Dar asta înseamnă, pentru Republica Moldova, continuarea stării pe care Thorbjørn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, o numea în august 2015, nu atât de demult adică, stare de stat „captiv, aflat în mâinile oligarhilor”, nu-i așa?

Valeriu Munteanu: „Eu cred că descrierea pe care ați făcut-o Dvs. se deosebește de decizia pe care am luat-o noi în ziua de ieri. Decizia Consiliului Republican al Partidului Liberal sună în felul următor: Partidul Liberal va face coaliții cu toți deputații din Parlamentul Republicii Moldova care susțin necondiționat, și insist asupra cuvântului „necondiționat, pentru că este un mit din anumite interpretări sau din anumite postări din mass-media, care susțin necondiționat integrarea europeană și în mod implicit aplicarea Acordului de Asociere.

Europa Liberă: Nu îi aveți în vedere și pe acei 14 foști comuniști?

Valeriu Munteanu: „Noi îi avem în vedere pe toți cei care vor declara și vor susține necondiționat parcursul european al Republicii Moldova. Și cei care vor susține dezideratele politice și cele electorale ale Partidului Liberal. Noi nu vom subscrie și noi nu vom susține nicio doctrină care va devia de la dezideratele noastre. Dacă există alți deputați în Parlamentul Republicii Moldova care înțeleg și susțin ceea ce spunem și facem noi de ani de zile, atunci noi nu putem să-i oprim în acest sens.

Europa Liberă: Dle Munteanu, ați invocat acum, ca și colegul Mihai Ghimpu, sintagma - parcurs european - o sintagmă uzată deja și care nu prea a adus roadele scontate. Ce valoare și ce consistență pot avea astăzi asemenea sloganuri? Cursul european e o alegere făcută de dragul poporului sau e o nouă modalitate prin care actualii guvernanți vor să rămână la putere?

Valeriu Munteanu: „Vreau să vă asigur că ultimul lucru la care ne gândim noi, liberalii, este să rămânem la guvernare, inclusiv eu în calitate de ministru în exercițiu vreau să vă asigur cu toată responsabilitatea în acest sens. Am demonstrat acest lucru de nenumărate ori, inclusiv în luna aprilie 2013, atunci când ne-am încăpăținat și am vrut să schimbăm starea lucrurilor și am fost excluși de către PLDM și PD de la guvernare și exact același lucru a avut loc în ianuarie-februarie 2014. Dacă ne-am fi gândit doar la confortul nostru și la șederea noastră la guvernare, aceste lucruri nu se întâmplau.

Referitor la parcursul european, din păcate, Republica Moldova este într-o situație foarte deosebită față de alte state europene. La noi nu există coaliții între stânga și dreapta pe politica internă, la noi coalițiile se fac pe politica externă. Respectiv, noțiunea de integrare europeană înseamnă parcursul Republicii Moldova și rămânerea în continuare a Republicii Moldova cu fața către Uniunea Europeană, către instituțiile europene. Și invers, în momentul în care vine la putere o stângă, așa cum este ea astăzi în Republica Moldova, rusofilă și kremlinofilă în frunte cu [Igor] Dodon și [Renato] Usatîi, evident că Republica Moldova este scoasă de pe axa europeană și revine la cheremul Moscovei. Aceasta este o deosebire mare și fundamentală.

Acele forțe politice din Republica Moldova care doresc să ajute Republica Moldova să iasă de pe parcursul european se văd cu ochiul liber datorită sondajelor foarte clare unde putem vedea dispozițiile oamenilor după ce au fost furați de un miliard de dolari. Eu vreau să văd un cetățean al Republicii Moldova care va spune că noi, liberalii, Ghimpu, Corina Fusu sau altcineva este vinovat de faptul că în Republica Moldova s-a furat miliardul sau că am furat noi vreun leu de acolo. Nu, l-au furat cei care au fost la guvernare și chiar există și cauze penale în acest sens, există oameni care stau deja la pușcărie, unii au fost condamnați, iar alții urmează să fie condamnați în acest sens. Lucrurile sunt clare.

Încă odată, insist - și vreau să credeți în acest lucru - că nu suntem conduși de dorința noastră de a rămâne la guvernare, nu avem absolut nicio problemă în acest sens. Aș putea să mă organizez în 15 minute și să plec din biroul meu de la Minister și să mă mut în biroul de la partid. Asta am făcut și vom face întotdeauna. Acolo unde există interesul cetățeanului Republicii Moldova, acolo o să fim. Spuneți-mi, vă rog frumos, dacă este cumva interesul cetățeanului Republicii Moldova ca noi astăzi să ne întoarcem în brațele Moscovei?

Europa Liberă: Dle Munteanu, eu am să vă reamintesc totuși încă odată ce spunea Thorbjørn Jagland in august în New York Times: „Moldova, stat captiv în mâinile oligarhilor și trebuie reîntors cetățenilor”. Cum ajuta PL, prin această decizie pe care ați luat-o, la scoaterea Republicii Moldova din captivitate?

Valeriu Munteanu: „Referitor la ceea ce se înseamnă stat captiv, eu am auzit de foarte multe ori această noțiune folosită și în Republica Moldova și în afara țării. Eu am fost în Parlamentul Republicii Moldova 6 ani de zile, sunt la Ministerul Mediului de câteva luni de zile și vreau să vă declar cu toată responsabilitatea și, credeți-mă vă rog că niciodată, nimeni, nici când am fost în Parlament, nici de când sunt la Minister, nici Ghimpu, nici Filat, nici Plahotniuc și nici episcopul Romei, nimeni niciodată nu mi-a dat indicații cum să-mi ordonez politica pe care trebuie să o fac.”

Europa Liberă: S-ar putea să fie astfel în cazul Dvs., dar s-ar putea să fie cu totul altfel în cazul Procuraturii Generale, CNA, CCA.

Valeriu Munteanu: „Nici lui Dorin Chirtoacă nimeni niciodată nu i-a spus cum trebuie să coordoneze și niciodată nu a făcut ceea ce au dorit unii și ați văzut foarte multe decizii tranșante pe care le-a făcut. Respectiv, cei care se simt că sunt captivi, au probleme în primul rând cu integritatea și cu justiția. Eu cunosc foarte multă lume care după ce au deținut anumite funcții și au făcut gafe alegându-se cu dosare multe și colorate spun că țara e captivă. Poate și este captivă unui sistem, dar e datorită faptului că nu au fost ei corecți. Încearcă să fii corect în toată ziua, încearcă să-ți faci datoria corect și atunci nu o să fie nicio problemă.

Europa Liberă: Deci, ați polemiza în acest sens cu Thorbjørn Jagland care zicea că e stat captiv?

Valeriu Munteanu: „Da.

Europa Liberă: Am să vă amintesc atunci ce spunea, de exemplu, şeful Delegaţiei Uniunii Europene, Pirkka Tapiola, recent, după o întâlnire cu Nicolae Timofti. Zicea: Vom sprijini un Guvern care va face să funcţioneze instituţiile, va distruge sistemului statului captiv, va consolida societatea, va reduce corupţia şi va asigura independenţa energetică a ţării”.

Valeriu Munteanu: „Asta am făcut atâta timp cât am fost la Guvern, atâta timp cât am fost în Parlament și asta vom face și în continuare. Eu vreau să discut pe îndelete cu fiecare alegător al Partidului Liberal și cu fiecare cetățean al Republicii Moldova și să-mi spună foarte clar unde am greșit noi, liberalii, când în vara acestui an când eram pe marginea prăpastiei am venit la guvernare? Unde am greșit noi, liberalii, când în toamna acestui an s-a pus la vot ridicarea imunității lui Vladimir Filat? Am fi putut să nu votăm, pentru că așa ne spun unii ca să nu-i fie ridicată imunitatea și justiția să nu-și poată face datoria.

Există zeci de kilograme de probe evidente, din câte ne-au spus colegii de la Comisia juridică, prin care demonstrează că dumnealui a stat în capul furtului miliardului de dolari din Republica Moldova. Unde am greșit noi, liberalii, spuneți-ne vă rog frumos? Acum când spunem că Republica Moldova trebuie să-și continue parcursul său, iar cei care nu au acest deziderat și nu împărtășesc acest deziderat trebuie să se odihnească sau trebuie să iasă din acest sistem?

Indiferent că această coaliție va fi sau nu va fi susținută de toți deputații care au fost votați pentru integrare europeană unii dintre ei preferă să-l apere pe Vladimir Filat. Își doresc alegeri anticipate, s-au regăsit pe lista Platformei DA care spune că statul acesta trebuie să facă alegeri anticipate, după care s-au delegat zece oameni în Guvernul dlui Sturza care, spre deosebire de noi, nu trăiește în Republica Moldova și contemplează Republica Moldova din afară. Nu, eu am spus și o să repet, dacă vrei să faci politică în Republica Moldova trebuie să trăiești în Chișinău, Sângera, Durlești, Fălești sau la Florești, dar nu poți face politică contemplativă. Trebuie să trăiești alături de cetățeanul Republicii Moldova. Noi nu am trimis copiii la studii nici la Geneva și nici la Londra, ci sunt aici, în Republica Moldova, și părinții la fel. Aici, în Republica Moldova să trăiască, să meargă în stradă cu geanta în spate fără 10 bodyguarzi, așa cum merge Mihai Ghimpu și pe el nu vrea să-l împuște nimeni, ca pe alți lideri politici. El nu are absolut nicio problemă, pentru că nu are absolut nimic ce să ascundă, nu are zece posturi tv, radio și portaluri de știri, jurnaliști și bloggeri ca să-i lustruiască imaginea și evident că lumea se năpustește asupra dumnealui. Dar eu vreau să văd dacă cineva poate să-mi spună foarte clar unde sau când a greșit Ghimpu? A furat saci cu bani? Nu, nu au existat asemenea lucruri.

Europa Liberă: Spuneți că, de fapt, vreți să evitați alegerile și că acesta ar fi un pericol.

Valeriu Munteanu: „Vreau să precizez că nu evitarea alegerilor este un deziderat în sine, ci finalitatea alegerilor. În momentul se vor organiza alegerile, cetățeanul Republicii Moldova în mod democratic își va arăta nemulțumirea față de tot ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova și va vota cu stânga rusofila așa cum s-a mai întâmplat în anul 2011 și comuniștii lui Vladimir Voronin au luat 71 de mandate.

Europa Liberă: Dar între timp au apărut niște alternative pe dreapta. Nu se știe dacă chiar se va întâmpla ceea ce spuneți Dvs.

Valeriu Munteanu: „Alternativele de pe dreapta, ca să fie ca atare, trebuie să fie politici probate și foarte clare, dar nu iluzorii.

Europa Liberă: Vă referiți la tentativa de investire a Guvernului Dlui Ion Sturza?

Valeriu Munteanu: „Inclusiv garnitura, inclusiv programul, inclusiv cetățeanul Republicii Moldova deja nu îl mai amăgești cu himere. Cetățeanul Republicii Moldova are nevoie de alternative viabile în momentul în care cineva s-a compromis. Dar nu există aceste lucruri.

Europa Liberă: Dacă Partidului Liberal i se propune să intre într-o coaliție formalizată cu cei 14 comuniști, acum social-democrați, cum veți răspunde și dacă această majoritate va propune șifului statului candidatura de premier Vlad Plahotniuc, cum veți proceda?

Valeriu Munteanu: „Știm că aceste două întrebări în mod firesc erau esența discuției noastre. Dar sunt actualitate și trebuie să răspundem cetățeanului Republicii Moldova așa cum așteaptă el să primească răspunsuri de la noi. Răspunsul este simplu, noi facem coaliție în Parlamentul Republicii Moldova pe baza programului de guvernare pe care l-a avut Partidul Liberal și pe baza Acordului de Asociere. Toți deputații din Parlamentul Republicii Moldova care vor subscrie sub aceste deziderate sincer și necondiționat sunt așteptați ca să scoată Republica Moldova, cei care vor face acest lucru pun la îndoială care sunt intențiile lor, iar cu toții împreună trebuie să hotărâm pe cine vom desemna la funcția de prim-ministru. Evident că acest lucru doare și nu le place oamenilor, dar opțiunea și prioritatea de a înainta un candidat la funcția de premier îi revine partidului care are cele mai multe mandate și este de responsabilitatea lui să propună acest candidat, iar noi să-l agream cu toată lumea și să-l înaintăm. Cel mai probabil astăzi se va dezlega acest lucru.

Europa Liberă: Și nu vă supără că șeful statului a denunțat un șantaj din partea PD în scopul acestei nominalizări, ca ambasadorii occidentali au fost nevoiți sa ia poziție?

Valeriu Munteanu: „Eu nu știu ce fel de șantaj a denunțat șeful statului. Președintele ar trebui să-și ia rolul mai în serios. Ar trebui cel puțin acum ieșit din mandat să vorbească clar, fără integrame. Eu spuneam că niciodată de la noi, de la liberali, nu o să vedeți astfel de discuții. Dacă președintele Ghimpu are ceva să spună, atunci dumnealui spune clar, fără integrame și imediat comunică cetățeanului Republicii Moldova. Eu nu știu despre ce fel de șantaj poate fi vorba de la un om care un an în urmă ii dai Ordinul Republicii. Trebuie să te hotărăști în lumea asta, fie îi dai Ordinul Republicii și îl apreciezi la maxim pentru contribuția adusă la statul Republica Moldova, fie îl treci acolo în categoria de tâlhari și bandiți. Trebuie fiecare actor implicat în viața politică să-și asume niște responsabilități, iar totul trebuie să fie argumentat.”

Europa Liberă: Vlad Plahotniuc ar putea ajunge premier cu votul liberalilor sau nu?

Valeriu Munteanu: „Trebuie să vedem. Vlad Plahotniuc este reprezentatul Partidului Democrat, în momentul în care Partidul Democrat va avea opțiunea să propună la funcția de premier un candidat, atunci trebuie să spună foarte clar că îl înaintează pe Plahotniuc. Sunt niște proceduri care urmează să se dezlege în aceste circumstanțe.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:16:39 0:00
Link direct

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG