Linkuri accesibilitate

Politicianul fără trecut


Să-l reduci pe politician la starea lui de azi mi se pare incorect şi contraproductiv…

O chestie ciudată şi dizgraţioasă e faptul că în Republica Moldova mulţi politicieni şi conducători nu au un trecut. Mai exact îl au, căci nu s-au născut astăzi, dar în felul în care îi prezintă mass-media trecutul acesta nu prea se întrezăreşte, ba chiar nu contează deloc.

Văd deseori un politician demagog, să-i zicem domnul Z, care arborează mereu o mină cumpătată şi care, reprezentînd un partid, ne cheamă să mergem spre Europa. Şi ziariştii îi transmit cuvintele şi le analizează. Puţini însă observă că domnul Z a fost odinioară reprezentantul altui partid, că vorbea atunci pe un ton aspru şi ne chema să mergem într-o altă direcţie. Or să-l reduci pe politician la starea lui de azi mi se pare incorect şi contraproductiv mai cu seamă într-o ţară ca Moldova, în care ipocrizia şi mişmaşul au luat proporţii apocaliptice.

Politicianul, oricare i-ar fi sloganurile, trebuie văzut cu toată moştenirea sa. El trebuie să aibă un trecut, şi el chiar îl are, iar misiunea jurnalistului e să ne amintească de fiecare dată prin ce formaţiuni a mai muncit, ce bizarerii a mai rostit altădată, bizarerii care fac notă discordantă cu mesajele lui actuale.

Politicianul, mai ales dacă e mare conducător, trebuie prezentat în devenirea sa. Şi e bine să ştim că ieri el spunea ceea ce azi nu mai spune. Alegătorul trebuie să aibă o imagine mai clară a celui care vrea să îl conducă. Şi nu numai în campaniile electorale. Chiar şi atunci cînd politicianul Y spune, la o oarecare conferinţă de presă, că e un mare apărător al spaţiilor verzi, e bine să ne amintim, dacă e cazul, că acum cîţiva ani el era fanul benzinăriilor înfipte în parcuri.

Pentru mine, de multă vreme, politicienii nu mai sînt reprezentanţii unor partide. Ei sînt reprezentanţii tuturor partidelor prin care au trecut. Pentru mine, politicienii nu se reduc la ceea ce spun azi. Ei sînt produsul tuturor discursurilor rostite de-a lungul anilor. Aşa îi văd şi îi înţeleg mult mai bine…

XS
SM
MD
LG