Linkuri accesibilitate

Presa de la Chișinău despre posibilul candidat la funcția de premier


Jurnaliștii de la portalul „newsmaker.md” au întrebat mai mulți analiști despre ce decizie ar putea lua preşedintele Nicolae Timofti după ce PD va propune un candidat la funcţia de premier? Analistul Anatol Țăranu crede că poziția președintelui față de candidat depinde în mare parte de comportamentul PD. Țăranu crede că democrații nu vor tensiona situația şi nu îl vor propune pe Vladimir Plahotniuc la funcția de premier. Analistul Alexei Tulbure e de părere că președintele e obligat să respingă orice candidat din partea PD întrucât noua majoritatea parlamentară a fost formată nu ca rezultat al alegerilor, ci prin „șantaj, corupție si machinație”. Opiniile analiștilor Igor Boțan şi Corneliu Ciurea le găsiţi pe newsmaker.md.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00
Link direct

Cu referire la proaspăt formata majoritate parlamentară, editorialistul „Ziarului Naţional” Petru Bogatu notează că asistăm la o reeditare a „schemei” dintre PCRM-PPCD din 2005-2009. „Asemănarea dintre dubletele Plahotniuc-Ghimpu şi Voronin-Roşca nu este poate perfectă în ceea ce priveşte forma. Din punctul de vedere al conținutului şi scopurilor urmărite, similitudinile sunt uluitoare”, crede Bogatu. În opinia sa, „monstruoasa” coaliţie va căuta să-şi perpetueze dominaţia prin înăsprirea regimului şi reprimarea adversarilor politici. Duetul Plahotniuc-Ghimpu este indezirabil şi în Europa, şi peste Ocean, mai crede Bogatu. „Refuzul PPEM de a intra în monstruoasa coaliţie dovedeşte o dată în plus că partenerii de dezvoltare resping ferm orice tentativa de conservare a sistemului ticăloșit prin mimarea unei alianțe proeuropene”, punctează editorialistul.

Formarea noii majorități parlamentare la Chișinău este comentată şi de fostul ministru de externe al României Titus Corlățean, senator PSD, într-un interviu pentru rfi.ro. Partea plină a păharului este, în opinia lui Titus Corlățean, că „după luni bune de criză şi de guvern în tranziție majoritate a fost creată”. Jumătatea goală a paharului rezultă, în opinia fostului ministru de externe, „din caracterul neomogen al acestei majorități, din faptul că micul grup parlamentar, condus de fostul premier Iurie Leancă, recunoscut pentru orientarea sa europeană, nu s-a raliat acestei majorități și în sfârșit, rămâne în suspensie cel care va fi propus în calitate de prim-ministru desemnat". În opinia lui Titus Corlățean vor fi extrem de importante „orientarea acestui Guvern, orientarea primului-ministru şi bineînțeles credibilitatea lui”.

Pericol de confruntare miercuri, la Chișinău! anticipează jurnalistul Vitalie Călugăreanu în corespondența sa pentru dw.com. „Moldovenii ies din nou în stradă - unii, mobilizați de Platforma „Demnitate și Adevăr", pentru a-i cere șefului statului să nu înainteze un candidat la funcția de premier emanat de majoritatea pestriță creată în Parlament, alții, mobilizați de PD, pentru a-l presa pe președinte să nominalizeze candidatura ce urmează a fi propusă de această majoritate parlamentară, controlată de PD.”

Primăria municipiului Chişinău ar fi cheltuit nejustificat milioane de lei pentru amenajarea mai multor curți şi câtorva mii de locuri de parcare, se arată într-o investigaţie publicată de portalul „anticoruptie.md”. Costurile lucrărilor se ridică la peste 53 de milioane de lei - sumă exagerată în opinia mai multor experţi. Potrivit sursei citate, contractul de achiziţii a acestor lucrări ar fi fost încheiat cu unele încălcări. „Documentul nu prevede numărul exact de curți și parcări care urmau să fie amenajate și nu indică adresele la care urmau să se facă lucrările. Chiar dacă nu și-a îndeplinit în întregime obligațiunile contractuale, firma a obținut extinderea duratei contractului și câteva milioane în plus pentru a continua lucrările și în acest an.” Mai multe aflaţi pe „anticoruptie.md”.

Consiliul Concurenței a constatat că miliarde de lei acordate ca ajutor de stat băncilor aflate acum în proces de lichidare (Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank) au fost folosite abuziv. Cu toate acestea nimeni nu va fi pedepsit, scrie portalul cu profil economic „mold-street.com”. În decizia Consiliului Concurenţei se precizează că Ministerul Finanţelor şi Banca de Economii urmează să întreprindă măsuri pentru recuperarea ajutorului de stat acordat pentru salvarea celor trei bănci. Decizia nu prevede însă și sancțiuni pentru „persoanele responsabile de admiterea acestor încălcări, adică conducerea Ministerului Finanțelor şi a BNM”, scrie sursa citată.

XS
SM
MD
LG