Atentatul sinucigaş de la Istanbul nu a fost îndreptat împotriva turiştilor germani. Declaraţia a făcut-o ministrul federal de interne Thomas de Maizière în timpul unei conferinţe de presă comună la care a participat omologul său turc, Efkan Ala. De Maizière a precizat că nu există nici un motiv ca germanii să-şi contramandeze călătoriile turistice în Turcia.
În lupta contra terorismului, Germania se află alături de Turcia, a mai spus de Maizière care în cursul dimineţii plecase la Istanbul.
Potrivit radioteleviziunii germane, în urma atentatului de ieri au murit 10 persoane. Este vorba despre turişti germani. Alte 15 persoane au fost rănite şi au fost internate în spitale.
După ce ieri s-a aflat despre atentat, purtătorul de cuvînt al guvernului a dat publicităţii (pe Twitter) o declaraţie a cancelarei în care Angela Merkel şi-a exprimat consternarea şi i-a calificat pe terorişti drept „duşmani ai oamenilor liberi” şi „duşmani ai umanităţii”.
La scurtă vreme după atentat, autorităţile din Turcia au anunţat că ar fi vorba despre un terorist al Statului Islamic (IS). Preşedintele turc Erdoğan a precizat că teroristul a fost un sirian. Mai multe agenţii de presă au răspîndit ştirea, potrivit căreia presupusul sirian s-ar fi născut în 1988, în Arabia Saudită.
În legătură cu atacul terorist, poliţia turcă a arestat în oraşul Antalya trei cetăţeni ruşi. Aceştia, s-a afirmat, ar fi militanţi ai grupării Statul Islamic (IS).
Informaţiile furnizate presei de către autorităţile din Turcia au fost primite cu prudenţă şi scepticism de către politicieni şi mass-media din Germania.
Deputata postcomunistă Sevim Dağdelen a declarat într-un interviu acordat postului naţional de radio (DLF) că atentatul este o dovadă că în Germania creşte pericolul unor acţiuni teroriste. Ea a susţinut că intervenţia militară internaţională contra Statului Islamic – la care, fără implicare directă, participă, şi Germania – nu contribuie la slăbirea miliţiilor teroriste.
Liderul ecologist Cem Özdemir, în schimb, s-a pronunţat răspicat (tot într-un interviu pentru DLF) pentru combaterea militară a Statului Islamic.
Expertul creştin-democrat pentru politică externă Karl-Georg Wellmann a subliniat că nu trebuie crezute toate speculaţiile vehiculate ieri şi în cursul acestei dimineţi, potrivit cărora atentatul ar avea vreo legătură cu participarea Germaniei la combaterea militară a Statului Islamic.
Wellmann chiar şi-a exprimat îndoială faţă de anunţul precipitat al preşedintelui Erdoğan că Statul Islamic ar fi pus la cale atentatul. Creştin-democratul a atras atenţia şi asupra faptului că, în momentul de faţă, Turcia duce un război contra populaţiei kurde şi că în lunile trecute a sprijinit, indirect, forţele jihadiste care luptă, de asemenea, împotriva kurzilor.
Într-un sens similar s-a pronunţat şi deputata de origine turcă Sevim Dağdelen: „Sprijinul acordat de către Turcia Statului Islamic, mai ales în timpul preşedinţiei lui Erdoğan şi a guvernului AKP [Adalet ve Kalkınma Partisi - Partidul Dreptăţii şi Dezvoltării – n.n.], nu este de dată recentă. Din cauza aceasta nu pare prea credibil faptul că Turcia ar combate Statul Islamic.”