Linkuri accesibilitate

UE caută să câștige timp în confruntarea cu Polonia


Toate pariurile mergeau pe ideea că Polonia nu va suferi, cel puțin deocamdată, nici un fel de condamnare din partea Comisiei Europene.

Comisia Europeană a hotărât să lanseze o procedură împotriva Poloniei în legătură cu modul în care au fost reformate curtea constituțională și radioteleviziunea publică, modificări criticate drept contrare principiilor fundamentale ale domniei legii în Uniunea Europeană.

Guvernul de la Varșovia este, de la începutul anului, foarte criticat pentru felul în care caută să controleze presa și pentru o nouă lege prin care va putea controla Curtea Constituțională.

Polonia riscă, teoretic, să fie pusă sub supraveghere și să i se suprime dreptul la vot în anumite ocazii, în instituțiile europene, conform unor noi reguli adoptate în urma unei alte derive autoritare, ca a lui Viktor Orban în Ungaria.

Viktor Orban și Jaroslaw Kaczynski
Viktor Orban și Jaroslaw Kaczynski

Polonia a primit de altfel sprijinul explicit al premierului maghiar Viktor Orban, care a anunțat că se opune oricărei sancțiuni împotriva guvernului de la Varșovia.

Discuțiile între ci 28 de comisari au fost de altfel foarte animate astăzi, iar conferința de presă zilnică a Comisiei a trebuit să fie amânată.

Tensiunile crescuseră primejdios în ultimele săptămâni, ajungându-se la mesaje foarte dure din partea guvernului polonez, în special împotriva Germaniei, țara care sprijinea cel mai mult ideea unor sancțiuni. Unii oficiali polonezi au ajuns chiar până la a aminti trecutul nazist al Germaniei și invadarea Poloniei de către Hitler.
Comisia Europeană a câștigat timp scriind guvernului de la Varșovia și cerându-i să dea explicații în scris și, de asemenea, anunțând că așteaptă opinia Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei, opinie cerută, de altfel, chiar de Polonia. Acea opinie nu va veni înainte de jumătatea lunii martie.
Dată fiind criza refugiaților, care devine permanentă, și continuarea crizei economice, Comisia Europeană nu dorește să-și înstrăineze guvernul celei mari mari țări est-europene, a cărei cooperare este esențială în relațiile cu Rusia.

Fără să fi fost un factor determinant, mai rămâne și faptul că pedepsirea Poloniei l-ar fi pus într-o situație foarte delicată pe președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Tusk, care e veriga de legătură între instituțiile europene și capitalele țărilor membre, este un fost premier polonez și un adversar personal al lui Jarosław Kaczyński, șeful partidului Dreptate și Justiție aflat la putere. Măsuri prea aspre luate în grabă împotriva Poloniei riscau să-l facă pe Donald Tusk un om dușmănit în țara lui de origine, iar prin el să se ajungă la o atitudine anti-europeană și mai mare în Polonia.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG