Linkuri accesibilitate

Igor Dodon: „Noi pledăm pentru alegeri parlamentare anticipate și punct”


Socialiștii în Parlament în noiembrie 2015...
Socialiștii în Parlament în noiembrie 2015...

Reacțiile liderului Partidului Socialist la evenimentele în curs la Chișinău.

Socialiștii moldoveni sustin in continuare că actuala criza politica din Moldova nu se va putea rezolva altzfel decit prin noi alegeri. Partidul domnului Dodon se declara impotriva Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana si pledeaza pentri o politica externa diferita de cea a partidelor declarat pro europene, sustind imbunatatirea relatiilor politice si economice cu Rusia. Un interviu cu liderul socialiștilor:

Europa Liberă: Criza politică apropie alegerile parlamentare anticipate, așa cum își dorește Partidul Socialiștilor, sau își va găsi deznodământul, învestind un nou guvern?

Igor Dodon
Igor Dodon

Igor Dodon: „Poziția Partidului Socialiștilor, care a fost anunțată chiar și la începutul anului 2015, este că acest Legislativ nu are șanse de izbândă deoarece este controlat de un singur partid, Partidul Democrat. Noi am spus din start că unica soluție sunt alegerile parlamentare anticipate. Cred că evenimentele de ultimă oră demonstrează că suntem tot mai aproape de anticipate, pentru sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie.”

Europa Liberă: Dacă dumneavoastră ați insistat pe ideea că PD controlează atâția deputați și ar avea suficiente voturi pentru a crea o majoritate parlamentară, de ce nu dați crezării că scenariul privind instalarea unui guvern este unul plauzibil?

Igor Dodon: „Deoarece majoritatea, care a fost formată prin corupție și prin șantaj, această majoritate pestriță nu poate să schimbe lucrurile spre bine pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Această majoritate constituie astăzi 56 sau mai multe voturi?

Igor Dodon: „Ei mai au în rezervă încă câteva voturi.”

Europa Liberă: Cineva vorbea că și de la Partidul Socialiștilor ar putea să plece cinci-șase deputați în această majoritate parlamentară. Admiteți un asemenea lucru?

Igor Dodon: „Imediat după alegerile din 30 noiembrie 2014 se vorbea foarte mult că mai mulți deputați socialiști vor părăsi fracțiunea. A trecut mai bine de un an, am avut o singură persoană care a fost șantajată și a trecut de partea PD. Sper ca acest lucru să nu se mai repete.”

Europa Liberă: Dumneavoastră v-ați așteptat ca președintele Nicolae Timofti să respingă candidatura domnului Plahotniuc la funcția de prim-ministru al țării?

Igor Dodon: „Nu fac prognoze nici pentru domnul Timofti, nici pentru domnul Plahotniuc. Noi ne-am expus poziția foarte clară și am spus că în luna ianuarie nu vom participa la nicio ședință a Parlamentului de învestire a oricărui guvern, Sturza, Plahotniuc sau altul. Noi am spus că în ianuarie suntem gata să participăm doar la o ședință a Parlamentului pentru a aproba data alegerilor parlamentare anticipate. Rămânem pe aceeași poziție.”

Europa Liberă: Se zice că piața din scuarul Operei Naționale ar fi fost rezervată de Partidul Socialiștilor cu mult timp înainte, dar astăzi a fost folosită de Partidul Democrat. Așa este?

Igor Dodon: „Noi am rezervat și Piața Marii Adunări Naționale, și scuarul din fața Teatrului de Operă și Balet, și scuarul din fața Academiei de Științe. Aceste două evenimente care au avut loc astăzi, unul în Piața Marii Adunări Naționale, și unul în scuarul Teatrului de Operă și Balet, au fost organizate fără a se solicita poziția Partidului Socialiștilor. Ambii organizatori, atât acei din Piața Marii Adunări Naționale, cât și din scuar, trebuiau să întrebe socialiștii dacă sunt gata să cedeze aceste piețe pentru evenimentele lor sau nu. Nu am fost solicitați pentru a ne expune la acest capitol. De aceea eu consider că a fost încălcată legislația în ambele cazuri.”

Europa Liberă: Lăsați să se înțeleagă că Partidul Socialiștilor nu e în cârdășie cu Partidul Democrat?

Igor Dodon: „Categoric. Nici nu a fost niciodată.”

Europa Liberă: Credeți că PD ar avea și scenariul „B”, după ziua de astăzi, pentru ziua de mâine?

Igor Dodon: „Pe mine mai puțin mă interesează scenariile „B”, „C” și altele ale euro-unioniștilor de la guvernare. Noi pledăm pentru alegeri parlamentare anticipate și punct.”

Europa Liberă: Dar s-ar aduna voturi suficiente pentru a fi demis șeful statului, în caz că nu se investește guvernul?

Igor Dodon: „Poziția socialiștilor rămâne neschimbată: alegeri parlamentare anticipate.”

XS
SM
MD
LG