Linkuri accesibilitate

PDM a desemnat la funcția de prim-ministru un oligarh cu un antirating de 90% (Kommersant)


Prognozele social-politice pentru RM în 2016 (Veaceslav Negruța/Ziarul de Gardă).

Un Guvern condus de Plahotniuc este mai dezirabil decât transformarea Republicii Moldova într-o gubernie rusească, scrie Ion Mischevca într-un editorial în „Adevărul Moldova”. Analistul politic exemplifică în acest sens cu Ucraina, care a plătit şi încă mai plăteşte debarcarea pro-moscovitului Ianukovici. Referindu-se la criticile aduse majorității parlamentare, care a fost formată la Chișinău din exponenți ai mai multor partide, Ion Mischevca menționează că atunci „când rişti să te îneci, nu cauţi să vezi ce tatuaje are mâna care te salvează.” În context, autorul editorialului amintește de multiplele voturi comune ale PLDM cu PCRM, precum şi că preşedintele Nicolae Timofti a fost ales datorită celor trei voturi decisive ale socialiştilor! „[…] Deci atunci când ne convine, „concubinajul politic” este lăudabil, iar când nu - devine abominabil”, constată autorul editorialului.

Agenția românească Agerpres citează reacţia europarlamentarei Monica Macovei la avansarea de către PD a lui Vlad Plahotniuc în calitate de candidat la funcția de premier. Ar fi un „cadou otrăvit” făcut cetățenilor. Iar Pactul cu comuniștii - un mare pas înapoi făcut de unii lideri politici declarați până acum pro-europeni, care reușesc astfel să se compromită și să ridice semne de întrebare la Bruxelles. „Sper să nu ajungem să constatăm că le-a ieșit rușilor destabilizarea Republicii Moldova”, a spus Monica Macovei.

Reacţia la respingerea lui Plahotniuc, formulată de președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, este publicată pe contul său de pe FB de către un alt europarlamentar român, Siegfried Muresan. „Am mare respect pentru decizia președintelui Timofti de a aplica legea și de a refuza un candidat lipsit de integritate. Prin decizia președintelui Timofti de astăzi statul de drept în Moldova este mai puternic. Integritatea și combaterea corupției nu sunt doar vorbe”, a declarat Daul.

RISE Moldova publică o investigație având ca subiect „interesele ascunse” ale unor judecători de la Curtea Constituțională a Republicii Moldova. Jurnaliștii de investigație constată că patru din cei cinci judecători ai actualului plen al CC nu și-au declarat toate afacerile la Comisia Națională de Integritate, iar magistratul Tudor Panțâru, a ascuns de autoritățile române calitatea de asociat într-o companie, timp de doi ani, în perioada când a fost deputat în Parlamentul de la București. Potrivit investigației, președintele CC, Alexandru Tănase, a indicat în declarația de avere pe anul 2014 că soția sa, Angelina Tănase, este asociată în firma de comerț Trecer-Grup SRL și compania imobiliară Apps-Imobil SRL, dar nu a inclus faptul că este fondator și administrator al Întreprinderii Individuale „Consulting Tănase”. Tudor Panțâru a omis să indice în declarațiile de avere și de interese faptul că este asociat în compania „Proera Grup” SRL. Tudor Panțâru nu a indicat compania respectivă în declarația sa în perioada cât a fost deputat în România. Magistratul Aurel Băieșu, fost ambasador al RM în Italia, a omis să indice că este administrator al companiei de consultanță juridică „Euro-IN Consulting Chișinău” SRL. Judecătorul Victor Popa nu a indicat în declarația de venituri și proprietate pe anul 2014 că este administrator și asociat, cu o cotă de participare de 34%, în cadrul firmei „Secotra”, cu fiica sa Ana Popa (33%).

Ca reacție la nominalizarea lui Vlad Plahotniuc pentru funcția de prim-ministru, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, Igor Dodon, liderul PSRM, reafirmă că „socialiștii rămân pe poziții” și dezaprobă „guvernarea oligarhică și eurounionistă.” „[…] Da alegerilor parlamentare anticipate! Nu vom vota pentru nimeni în actuala legislatură. În schimb, vom vota demisia tuturor”, a scris liderul socialist. Cât despre noua majoritatea parlamentară, Igor Dodon spune că este una „conjuncturală și instabilă” și că viitorul guvern nu va rezista nici măcar un an.

Portalul Jurnal.md îl citează pe ambasadorul britanic la Chișinău, Philip Batson, care susține că cetăţenii RM pot responsabiliza guvernanţii prin insistenţa lor în a cere instituţii de drept reformate şi necontrolate politic. „Instituţiile de drept trebuie să fie independente de Guvern şi amestec politic. Ce pot face cetăţenii? Ei pot să-şi ceară drepturile. Ei pot să ceară ca CNA să fie cu adevărat independent şi liber de interferenţă politică. Ei pot cere reformarea Procuraturii şi pot să solicite ca judecătorii să fie supuşi testării integrităţii profesionale precum sunt testaţi alţi agenţi publici”, a afirmat diplomatul. Philip Batson susține că din cauza corupției venirea mai multor investiţii străine într-o țară este blocată și este pierdut timpul pentru dezvoltare. „[…] Fiecare an care trece şi în care nu este combătută corupţia, este un alt an pierdut pentru oameni ca să-şi îmbunătăţească calitatea vieţii”, a menționat ambasadorul britanic.

Influentul ziar de la Moscova „Kommersant” subliniază că PDM a desemnat la funcția de prim-ministru un oligarh, pe vicepreședintele partidului Vlad Plahotniuc, care înscrie un antirating de 90%. Publicația scrie că analiștii politici de la Chișinău nu așteaptă nimic bun de pe urma acestei desemnări, deoarece numele lui Plahotniuc este legat de „coruperea totală a structurilor de stat și a sistemului de justiție.” Analistul Victor Ciobanu, citat de „Kommeranst”, observă că procesul politic din RM a fost transformat într-un comerț cinic, care nu lasă loc concurenței politice. Iar directorul Centrului „Politicon”, Anatol Țăranu, consideră că aprobarea lui Vlad Plahotniuc în funcția de premier „ar reprezenta continuarea existenței sistemului corupt.”

Într-un amplu material având ca temă prognozele social-politice pentru RM în 2016, publicat în ediția tipărită a „Ziarului de Gardă”, expertul economic Veaceslav Negruță, ex-ministru al Finanțelor, declară că „[…] 2016, în cifre, ar putea să arate un pic mai bine decât 2015, dar, în realitate, costul vieții va fi în creștere din cauza majorării prețurilor și tarifelor, reducerii capacității de cumpărare a leului moldovenesc. Fostul ministru este de părere că sectorul bancar va continua să fie principala durere de cap a economiei RM, iar lipsa de transparență în sector va domina tentativele autorităților de a lega un dialog în special cu FMI. În opinia lui Veaceslav Negruță, sectorul privat se va constrânge considerabil, în condițiile în care investiții directe, externe și interne, nu vor exista. „[…] Vom avea un alt an pierdut din punct de vedere economic și financiar. În varianta fericită, am avea o creștere economică zero, cu un deficit bugetar în baza angajamentelor de peste 10% față de PIB”, menționează în „Ziarul de Gardă” fostul ministru al Finanțelor, care mai consideră că, în acest an, RM va rămâne în mare parte izolată, iar reluarea dialogului cu partenerii de dezvoltare ar putea începe doar spre vară.

Opinia dvs.

Arată comentarii

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG