Linkuri accesibilitate

Portretul premierului desemnat Ion Păduraru (Ziarul de Gardă; realitatea.md)


„Bumerangul” (Victor Ciobanu/Ziarul Național).

Ziarul de Gardă oferă mai multe detalii despre candidatul la funcţia de prim-ministru, Ion Păduraru, despre care scrie că ar fi unul din cei mai prosperi angajaţi ai Preşedinţiei. Domnia Sa este de meserie jurist. Născut pe 18 ianuarie 1961, în s. Țîpleștești, raionul Sîngerei, Păduraru a activat o lungă perioadă ca avocat, iar între mai 1998 şi februarie 1999 a fost ministru al Justiţiei în Republica Moldova. Ion Păduraru, mai scrie Ziarul de Gardă, are la dispoziție 15 zile pentru a se prezenta în Parlament şi ca să ceară votul de încredere din partea deputaților. Dacă până pe 29 ianuarie nu este votat un premier, Parlamentul este dizolvat, fiind anunțate alegeri parlamentare anticipate, mai aminteşte publicaţia.

Mai multe portaluri de ştiri, între care şi Realitatea.md amintesc că primarul de Orhei, Ilan Shor, s-ar fi plâns în denunţul său de presupusa implicare a lui Ion Păduraru în numitul scandal „Duty free” dintre compania Dufremall, ce aparţine lui Ilan Shor şi compania franceză „Le Bridge”. Documentul a stat la baza arestului fostului premier Vladimir Filat. Potrivit denunţului, Ion Păduraru ar fi fost interpusul unei firme care ar fi făcut presiuni asupra lui Ilan Shor. În octombrie anul trecut, Ion Păduraru a comentat pentru Ziarul de Gardă aceste învinuiri: „Eu eram avocat. Avocatul nu poate transmite unei părţi străine relaţiile sale cu clientul. Este secret profesional. Dacă o să fie organul de urmărire penală interesat în a afla episodul acesta micuţ, voi face declaraţii”, a menţionat Ion Păduraru.

Postul de televiziune Publika TV îl citează pe preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, care crede că decizia lui Nicolae Timofti de a-l desemna pe Ion Păduraru candidat la funcţia de premier al ţării împinge ţara spre alegerile anticipate.Aceste candidat nu întruneşte voinţa fracţiunilor şi sunt şi alte cusururi. Vom face o analiză serioasă şi vom veni mâine cu o poziţie din partea amajorităţii parlamentare, care a existat şi continuă să existe”, s-a arătat sigur Marian Lupu.

Fostul deputat comunist Zurab Todua constată pentru publicaţia de limbă rusă Panorama că miercuri, atunci când Vlad Plahotniuc rostea, în opinia lui, un discurs istoric, pe scările Teatrului de Operă şi Balet, nici prin cap nu-i trecea că răspunsul preşedintelui va fi unul negativ. În ce priveşte decizia lui Nicolae Timofti, Zurab Todua crede că, indiferent din ce motiv a fost luată, aceasta umbreşte inacţiunile din ultimii ani ai şefului statului. „Astăzi, în Republica Moldova, o persoană care a îngenuncheat Parlamentul, o parte din presă şi organizaţii ale societăţii civile încearcă să ajungă la guvernare. Nu va reuşi. În pofida neajunsurilor actualului sistem politic, sprijin pentru un regim autoritar nu a existat. Nici în perioada sovietică şi nici mai târziu. În concluzie: candidatul la funcţia de dictator a greşit. Sper că evenimentele următoare vor confirma această ipoteză”, conchide fostul deputat comunist Zurab Todua.

Referindu-se la ambiţia omului de afaceri Vlad Plahotniuc de a fi premier, Victor Ciobanu de la „Ziarul Naţional” se întreabă în editorialul „Bumerangul”, cum de s-a putut întâmpla că un plan care a mers strună până acum să eşueze? Iată explicaţia autorului: „Totul se cumpără și se vinde - e un principiu care funcționează. Dar e prea simplist. Și politica e ceva mai mult decât să-ți așezi oamenii tăi pe fluxurile financiare. Să crezi că, dacă ai bătut palma cu un Ponta, ai rezolvat problemele. Și businessul e de fapt altceva decât preluarea prin metode nu tocmai ortodoxe a proprietăților statului și a altora. Să nu ne mai aburească papagalii cu un manager excepțional, care va scoate țara din criză. Pentru că a conduce o țară înseamnă a construi ceva, dar nu a prelua ceva prin scheme obscure. Și viața în general e mai complicată și nu constă doar din interese. E altceva”.

Când se va termina criza din Republica Moldova” este titlul editorialului semnat de Silviu Tănase în paginile săptămânalului „Timpul”. Autorul constată că de aproape un an și jumătate, odată cu începerea campaniei pentru alegerile parlamentare din 2014, ţara este într-o permanentă stare de incertitudine. O parte a clasei politice vrea evitarea anticipatelor, fără a ține cont de alte repercusiuni, o altă parte, vrea anticipate, fără a ține cont de ce-ar putea urma după asta. Cultura politică a partidelor din RM este sub orice nivel, instituțiile statului sunt aproape paralizate, cetățenii sunt confuzi și nu știu încotro s-o apuce.

Reporterii de la Mold-street.com constată unul dintre cele mai ruşinoase paradoxuri ale economici şi agriculturii moldoveneşti: în 2015 cel mai tare s-au scumpit fructele şi legumele, preţul unora majorându-se şi de două ori, arată datele Biroului Naţional de Statistică. Anul trecut s-a scumpit şi energia electrică, cu 34 la sută, medicamentele, zahărul şi uleiul, toate cu 20 la sută. În acelaşi timp, singurul serviciu la care nu s-au înregistrat scumpiri în 2015 a fost încălzirea centralizată, arată datele BNS.

XS
SM
MD
LG