Linkuri accesibilitate

Un număr crescând de evrei europeni simt că Europa nu mai este casa lor...


După desacralizarea unui cimitir evreiesc în Franța...

Marea majoritate a evreilor repatriați, cca. 8000, provin din Franța.

O organizație neguvernamentală spune că în 2015 s-au stabilit în Israel un număr record de evrei din Europa de vest, unde s-au înmulțit atacurile anti-semite. Marea lor majoritate au plecat din Franța, care are a treia populație evreiască din lume, după Israel și Statele Unite, dar se confruntă cu un val de atacuri anti-semite.

Potrivit datelor publicate de Agenția Evreiască, o organizație care cooperează îndeaproape cu guvernul israelian, păstrând legătura cu diaspora, în 2015 s-au mutat în Israel din țările vest-europene aproape 10.000 de evrei, cea mai mare cifră anuală din istorie, mai mare cu 10% decât cea din 2014 și dublă față de 2013.

Associated Press notează că marea majoritate a evreilor repatriați, anume 8000, provin din Franța, unde înmulțirea atacurilor anti-semite în ultima vreme a făcut să se clatine sentimentul de siguranță al comunităților evreiești.

Nu mai departe decât săptămâna aceasta, un adolescent înarmat cu o macetă a atacat un profesor evreu în orașul Marsilia, din sudul Franței, făcând autoritățile evreiești locale să îndemne evreii să renunțe la a purta chipa în public, pentru a nu deveni țintele atacurilor.

Din Marea Britanie au emigrat în Israel în 2015 aproape 800 de evrei, iar Belgia și Italia au fost următoarele țări vest-europene de pe listă.

„Faptul că un număr crescând de evrei europeni simt că Europa nu mai este casa lor ar trebui să-i alarmeze pe liderii europeni și să fie un semnal de alarmă pentru toți cei îngrijorați de viitorul Europei”, a spus președintele Agenției Evreiești, Nathan Șaranski. „În același timp – a mai spus el – faptul că Israelul a devenit destinația numărul unu a evreilor europeni care emigrează în căutarea unui viitor mai bun este o recunoaștere a atractivității vieții din Israel și a valorilor pe care le reprezintă statul evreiesc”.

Experții spun că evreii europeni nu s-au mai simțit așa de amenințați de la al doilea război mondial, când șase milioane de evrei au fost omorâți în Holocaustul nazist. În ultima vreme evreii au fost atacați în Belgia, Danemarca și alte țări europene, dar situația cea mai gravă este în Franța, unde evreii se plâng mai ales de atacurile din partea extremiștilor musulmani. Deși au existat atacuri legate mai degrabă de politicile israeliene față de palestinieni, majoritatea incidentelor violente au fost de natură anti-semită, precizează Associated Press.

Familiile victimelor atentatelor la ceremoniile de la Paris din ianuarie 2016
Familiile victimelor atentatelor la ceremoniile de la Paris din ianuarie 2016

Încă traumatizată de atacurile din 13 noiembrie, soldate cu 130 de morți, Franța a marcat de curând prima aniversare a atacului asupra redacției „Charlie Hebdo” și a celui de la un magazin kasher din Paris. În fiecare din aceste atacuri răspunderea și-a asumat-o Statul Islamic.

Comunitatea evreiască din Franța, cu 500.000 de membri, este cea mai mare din Europa, fiind a treia populație evreiască din lume, după cele din Israel și Statele Unite. Școlile și sinagogile evreiești din Franța sunt adesea păzite de soldați în uniforme de luptă care patrulează cu arme automate. Deși evreii constituie mai puțin de un procent din populație, autoritățile franceze spun că în 2014 peste jumătate din atacurile rasiste au fost îndreptate împotriva lor.

Deja în 2014 numărul evreilor francezi emigrați în Israel a atins un nivel record, dar acea cifră a fost eclipsată cu un an mai târziu, făcând autoritățile franceze să se teamă de un declin mai pronunțat și să proclame că o Franță fără evrei „nu va mai fi Franța”.

Copii evrei la o ceremonie în Franța
Copii evrei la o ceremonie în Franța

Marți, 12 ianuarie, Zvi Ammar, un lider al comunității evreiești din Marsilia, a spus că a cerut evreilor să nu mai poarte chipa pe stradă, până când vor veni „vremuri mai bune”. Îndemnul a venit la câteva zile după ce un kurd turc de 15 ani a atacat și a rănit un dascăl evreu pe o stradă din Marsilia – al doilea oraș francez ca mărime. Agresorul a spus apoi polițiștilor că ar fi acționat în numele Statului Islamic. Victima atacului, rănită la mână și în torace de maceta din fericire nu destul de ascuțită, a spus că a avut impresia că agresorul a vrut să-l decapiteze – poate pentru a repeta grozăviile din înregistrările video publicate din când în când de extremiști.

Unii evrei, inclusiv din Marsilia, au spus că nu vor da curs îndemnului de a purta chipa, pentru că vor să capituleze.

Controversa a fost abordată și de premierul israelian Benjamin Netanyahu la conferința lui de presă anuală cu jurnaliștii străini. „Fiecare evreu din orice loc al lumii ar trebui să poată trăi în siguranță și să se bucure de protecție din partea autorităților”, a spus Netanyahu, lăudând guvernul francez și alte guverne europene pentru că se arată preocupate de viitorul comunităților evreiești.

Netanyahu a adăugat însă că „orice evreu trebuie să știe că este acasă în Israel” și că dreptul de a purta chipa ar trebui să fie inalienabil oriunde în lume.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG